bardzo fajna propozycja Świąteczna, chociaż, takie suflety możecie sobie przygotować kiedy chcecie, nawet na romantyczną kolację dla dwojga. U mnie ubiegłym roku właśnie takie suflety pojawiły się na wigilijnym stole i na 100% powtórzymy je w tym roku. To już czas na szukanie inspiracji świątecznych, może Was skuszą moje :) 6 porcji Składniki: 200 g masła
Niezły MłynekWyśmienity sos dla wielbicieli grzybków leśnych. Jest idealny do dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole. 2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku
Smakołyki AsiPiernik marchewkowy? Czemu nie! To ciasto nie tylko świetnie smakuje ale również ładnie się prezentuje. Będzie idealnym deserem na świąteczny stół. Upiekłam je na spotkanie wigilijne w pracy. Wszystkim bardzo smakowało a koleżanki prosiły o przepis. Dzielę się też przepisem z Wami. Może jeszcze ktoś nie ma pomysłu na ciasto na święta i skorzysta z tego? Polecam! Piernik długo zachowuje
Smakołyki AsiPyszna sałatka nie tylko na wigilijny stół. Sprawdzi się również na innych małych imprezkach. Możecie ją przygotować na Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić
Smakołyki Asisuszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko
Mango Papajaburaków 2015-11-22 14:06:23 Uniwersalny i powszechnie lubiany czerwony barszcz w wersji z pieczonych buraków. Doskonały dodatek do wielu dań przez cały rok oraz tradycyjny „gość wigilijny”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe lub 1 średni por (200g) kawałek selera
Kulinarna PokusaJuż za miesiąc, o tej porze, wszyscy będą myśleli tylko o jedynym. Jak co roku wpadniemy w szał przygotowywania wigilijnych potraw, kolejny raz będziemy dumać co upichcić by wszystkim smakowało. By nieco ułatwić Wam zadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane
Mango Papajadostawę swoich ryb do sklepów. Lektura obowiązkowa na długie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach Już w najbliższym czasie zabieram się za testowanie przepisów, które pojawią
Marta GotujePropozycja na stół wigilijny, ale nie tylko. Składniki 400 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy Przygotowanie
R'n'G Kitchenmoim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.Mogę ją jeść całe święta. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 2 cebule olej lniany 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego sól,pieprz Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Garnek z grzybami stawiamy na ogniu
Bajeczna KuchniaIdealne bo barszczu na wigilijny stół lub na piątkowy obiad. Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule
Bajeczna KuchniaPierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy
Bajeczna KuchniaKarp w galarecie to moja ulubiona potrawa.Obowiązkowa musi być na wigilijnym stole.Przygotowany w ten sposób zdobi świąteczny stół. Składniki: 1 karp pęczek włoszczyzny 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 łyżeczki żelatyny sól,vegeta Dekoracja: 1 pomarańcza 1 cytryna kilka oliwek gotowana marchewka kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Sprawionego karpia kroimy na mniejsze
Bajeczna Kuchniatego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia. Składniki: 1 sprawiony karp królewski olej lniany olej sól,pieprz pół pęczka włoszczyzny mąka bułka tarta 2-3 jajka Sposób przygotowania: Sprawionego karpia filetujemy z ości,kroimy na mniejsze kawałki.Posypujemy solą i pieprzem.Włoszczyznę obieramy i kroimy w cienkie plastry.W misce przekładamy karpia
Bajeczna KuchniaRosół z karpia możemy również podać z makaronem.Doskonały na świąteczne okazje np. na wigilijną kolację lub świąteczny obiad. Składniki: Na rosół: 1 karp 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu sól.pieprz vegeta Pulpeciki: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Karpia dokładnie
Bajeczna Kuchnia