Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru 0,75 l wody kilka goździków laska cynamonu ewent. kilka ziaren kardamonu Śliwki umyć, po nakłuwać wykałaczką
Atlas SmakówRyba po grecku to typowe danie wigilijne w Polsce. My przygotowujemy ją kilka razy w roku, szczególnie dobrze smakuje w lato. Gdy wyjęta z lodówki świetnie orzeźwia w upalny dzień. Z rybą po grecku to jak z bigosem, niby każdy zna, prawie każdy robi, ale każda ryba i bigos smakują inaczej. W swoim życiu jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj
KasiaiKrzysiu.plczasie, a ja się tylko uśmiecham i nie zamierzam zdradzać im mojego sekretu, bo lepiej niech sobie myślą jaką to dobrą i pracowitą gospodynią jestem i już!!! Składniki na Wigilijne paszteciki 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 5 dkg drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko FARSZ: po 50 dkg kapusty świeżej i kiszonej 10 suszonych grzybów
Rozpustne gotowanieŁazanki na stole Wigilijnym to w naszym domu długa tradycja. Od lat tuż przed świętami przygotowywała je babcia :) Kiedy zabrakło jej między nami - ja przejęłam tradycję, dodając również coś od siebie :) Gwiezdna droga to moja wersja klasycznych łazanek na słodko. Podam Wam przepis, jaki przekazała mi babcia, bez pełnego ziarna, substytutu cukru, czy masy orzechów :) Przepis, który nie jest błyskawiczny
Spektrum Smakupozostać, ale te śledzie są tak pyszne, że nie chciałam czekać z nim do przyszłego roku :) Przygotowanie jest proste i szybkie, więc jeszcze spokojnie zdążycie je przygotować na kolację wigilijną :) SKŁADNIKI ( 10-12 kawałków) 2 płaty śledziowe (wcześniej wymoczone) 1/4 puszki ananasa 1 plaska łyżeczka curry 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka
DefinicjaSmakuKochani! Życzę Wam, aby każdy odnalazł w czasie tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia mnóstwo radości, wymarzone prezenty pod choinką, upragnione chwile spokoju wśród bliskich i moc pyszności na wigilijnym stole :) WESOŁYCH ŚWIĄT
DefinicjaSmakuJuż za chwilę Wigilia więc to ostatni moment aby przedstawić Wam moje śledzie korzenne. Są baaaaardzo aromatyczne i już niedługo zajmą swoje miejsce na Wigilijnym stole. Przepis na 6 płatów matiasów. 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela
Jemy Pijemytrochę i szkoda czasu na siedzenie przed komputerem. Przygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj zapraszamy Was na wigilijny barszcz czerwony z uszkami Składniki na barszcz: - 1,5 kg czerwonych buraków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 1 łyżka masła - 1 por - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier - ocet - ziele angielskie - liść laurowy - majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli
Kuchenne WariacjeFacebooku , gdzie można wziąć udział w zabawie i zagłosować na jeden z wybranych przepisów. Dziś przedstawię pierwszą propozycję czyli śledzie w sosie jogurtowym, które goszczą na naszym stole wigilijnym już od wielu lat. Przepis na drugą potrawę podam w następnym poście.” Czytaj więcej
Wiem co jemjest taki klasyczny tort, bowiem nie zawiera kremu i nie ma w nim warstw. Mimo wszystko godny jest polecenia i może być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”. Czytaj
Wiem co jemMogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte aromatem ziół z przepysznymi pieczonymi ziemniaczkami smakują znakomicie, a ich przyrządzenie nie zajmuje sporo czasu. Do ich przygotowania użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest on najczęściej stosowanym
Wiem co jemklientom karczmy przypadła do gustu, szczególnie jako zakąska do wódki. Dawni mieszkańcy Kresów Wschodnich rozpropagowali ją w naszym kraju i dziś dość często gości w wielu domach na stołach wigilijnych.” Informacje dotyczące historii sałatki pochodzą ze strony http://www.kozackachatka.pl Czytaj więcej
Wiem co jemzjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw. Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta. Może być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Tak, tak czas już pomału myśleć o świętach.” Czytaj więcej
Wiem co jemsymbol płodności i dostatku towarzyszył Słowianom od najdawniejszych czasów a jego obecność na wigilijnym stole jest echem dawnych wierzeń i kultu przyrody. Makówki zawierające mnóstwo drobnych ziarenek kojarzono z płodnością i urodzajem. Aby zapewnić sobie dostatek przyszłym roku, należało podać chociaż jedną potrawę z makiem. Sporządzano z niego zupę, dodawano do klusek i kaszy. Robiono łamańce z makiem i kutię
Wiem co jem