przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:95/155)

Śledzie w pomidorach z cebulą i rodzynkami + film 163

słodko - kwaśnym sosie pomidorowo - miodowym z cebulą i rodzynkami, wzbogacone majerankiem i pieprzem to świetna przystawka na co dzień i od święta. W moim domu co roku goszczą na wigilijnym stole. składniki na 3 porcje 5 płatów śledziowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek czarny pieprz 2 łyżki majeranku przepis Obraną

Smakowite Dania
Seromakowiec + film 169

Pyszne połączenia sernika z makowcem czyli prosty sero-makowiec, wypiek w sam raz na stół wigilijny lub domowe przyjęcie. To pyszne, wilgotne ciasto, które długo zachowuje świeżość i niezwykle dobrze smakuje. składniki na formę 22 na 28 cm                       masa

Smakowite Dania
Kapusta z grochem i grzybami + film 160

Tradycyjne i obowiązkowe w moim domu świąteczne danie czyli kapusta z grochem i grzybami jest jednym z elementów kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek.  składniki na 4 porcje 700 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów

Smakowite Dania
Pierogi ruskie 162

Swojego czasu spotykałyśmy się ze znajomą i potrafiłyśmy pół nocy lepić właśnie ruskie w ilościach hurtowych - zawsze wychodziły nam ostre i przepyszne! :) Zbliżają się święta - u mnie na stole wigilijnym pierogi są zawsze. Nie są to ruskie pierogi, ale takie z kapustą i grzybami. Ale może przyda Wam się ten przepis? Może użyjecie przepisu na ciasto pierogowe? Zapraszam :) Składniki: Ciasto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Jedzmy polskie jabłka 182

Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy

Moja Delicja
Żegnamy truskawy 189

takie pierogi. I wtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki!  Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne z grzybami i kapustą. Ogólnie nie darzę sympatią owocowych obiadów- może to trauma z przedszkola, gdzie raczyli nas szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna

les mirabelles
Sycylia naszym okiem 203

napisania paru słów. Przyszły Święta i zostałam zbombardowana argumentami za wzięciem się do roboty. Zacznijmy od pogody- z bratem nigdy tak dogłębnie nie zmokliśmy na naszym dorocznym spacerze wigilijnym. Na dodatek wieje, co uważam za złośliwość pogody wymierzoną prosto we mnie. Wspomnienie Sycylijskiego słońca z pewnością dobrze zrobi. Co więcej kończy się rok, a te wakacje zdecydowanie przynależą

les mirabelles
Kasza jaglana ze śliwkami, Maria Antonina 197

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Danie nie tylko wigilijne :). Moja ulubiona. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, mangan, cynk, lecytynę, witaminę E. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.  Składniki: 1 szklanka kaszy

Qlinarnie i Qlinarnie
Wigilijny barszcz czerwony mojej mamy, Gran Torino 214

się za rok:). Barszcz praktycznie robi się sam, trzeba tylko zacząć jego przygotowanie dzień wcześniej, a później dobrze przyprawić. Jemy z uszkami z nadzieniem grzybowym. A tutaj przepis na wigilijny sos korzenny . Składniki: kilka marchewek kilka buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, sok z cytryny kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych   Zetrzyj

Qlinarnie i Qlinarnie
Sola z suszonymi grzybami i cebulą 153

danie gości na naszym stole od zawsze i na wigilijną kolację również nie może go zabraknąć.Mama sama już dokładnie nie pamięta skąd u nas w domu ten przepis, ale robiła go jeszcze moja Babcia. Polecam, bo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki a 4 osoby: 4 filety z soli  ( u mnie mrożone 1 kg ) 2 duże

Gosia gotuje
Śledzie z granatem i rodzynkami 183

Dzisiaj zapraszam na pyszne śledziki, które na pewno zagoszcza u nas na Wigilijnym stole. Polecam zwolennikom mieszania smaków ostrych i słodkich.Chili i cebulą świetnie balansuja smak słodkich rodzynek i kwaskowatego granatu.  Składniki: 5 matiasów  1 duża czerwona cebula 1 granat pół papryczki chili garść rodzynek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół

Gosia gotuje
Liebster Blog Award 166

wyobrażasz sobie dnia? Bez pogaduszek z moją Mamą. Moje pytania do Blogerek i Blogerów: 1. Prowadzę bloga, bo...? 2. Boże Narodzenie czy Wielkanoc i dlaczego? 3. Twoim popisowym daniem Wigilijnym jest...? 4. Z czego najbardziej jesteś Dumna/ny w swojej przygodzie z blogowaniem? 5. Czy masz czasem chwile zwątpienia i dochodzisz do wniosku, że Twoja wlożona praca w prowadzenie bloga

Gosia gotuje
Buraczki na barszcz wigilijny ( nie kiszone) 185

domu nie kisimy buraków na barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyz są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Do barszczu zużywam zalewę i 1-2 buraki, a reszta  trafia do świątecznego chrzanu. Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście

Gosia gotuje
Kapusta z grzybami 176

Kapusta z grzybami to ulubione danie Wigilijne mojej Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a  jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do pieczonych mięs. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 duże cebule 4 ziarna ziela angielskiego 4 goździki 5-6  ziaren  czarnego pieprzu

Gosia gotuje
Śledzie w powidłach śliwkowych 175

temacie potraw wigilijnych nie może zabraknąć śledzi. Powiem szczerze, że śledzie jadam dopiero od kilku lat. Wcześniej ich nie znosiłam, dziwiłam się, jak można to jeść...widocznie do wszystkiego trzeba dojrzeć :) Teraz lubię śledzie i lubię śledziowe eksperymenty. Najbardziej smakują mi śledzie marynowane, kwaskowe ze słodkimi dodatkami. Gdy byłam jeszcze na studiach, miałysmy z koleżankami tradycję, że zawsze przed Świętami

Zawsze głodna!