Tradycyjne i obowiązkowe w moim domu świąteczne danie czyli kapusta z grochem i grzybami jest jednym z elementów kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek. składniki na 4 porcje 700 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów
Smakowite DaniaSwojego czasu spotykałyśmy się ze znajomą i potrafiłyśmy pół nocy lepić właśnie ruskie w ilościach hurtowych - zawsze wychodziły nam ostre i przepyszne! :) Zbliżają się święta - u mnie na stole wigilijnym pierogi są zawsze. Nie są to ruskie pierogi, ale takie z kapustą i grzybami. Ale może przyda Wam się ten przepis? Może użyjecie przepisu na ciasto pierogowe? Zapraszam :) Składniki: Ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy
Moja Delicjatakie pierogi. I wtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki! Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne z grzybami i kapustą. Ogólnie nie darzę sympatią owocowych obiadów- może to trauma z przedszkola, gdzie raczyli nas szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna
les mirabellesnapisania paru słów. Przyszły Święta i zostałam zbombardowana argumentami za wzięciem się do roboty. Zacznijmy od pogody- z bratem nigdy tak dogłębnie nie zmokliśmy na naszym dorocznym spacerze wigilijnym. Na dodatek wieje, co uważam za złośliwość pogody wymierzoną prosto we mnie. Wspomnienie Sycylijskiego słońca z pewnością dobrze zrobi. Co więcej kończy się rok, a te wakacje zdecydowanie przynależą
les mirabellesfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Danie nie tylko wigilijne :). Moja ulubiona. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, mangan, cynk, lecytynę, witaminę E. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Składniki: 1 szklanka kaszy
Qlinarnie i Qlinarniesię za rok:). Barszcz praktycznie robi się sam, trzeba tylko zacząć jego przygotowanie dzień wcześniej, a później dobrze przyprawić. Jemy z uszkami z nadzieniem grzybowym. A tutaj przepis na wigilijny sos korzenny . Składniki: kilka marchewek kilka buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, sok z cytryny kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych Zetrzyj
Qlinarnie i Qlinarniedanie gości na naszym stole od zawsze i na wigilijną kolację również nie może go zabraknąć.Mama sama już dokładnie nie pamięta skąd u nas w domu ten przepis, ale robiła go jeszcze moja Babcia. Polecam, bo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki a 4 osoby: 4 filety z soli ( u mnie mrożone 1 kg ) 2 duże
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam na pyszne śledziki, które na pewno zagoszcza u nas na Wigilijnym stole. Polecam zwolennikom mieszania smaków ostrych i słodkich.Chili i cebulą świetnie balansuja smak słodkich rodzynek i kwaskowatego granatu. Składniki: 5 matiasów 1 duża czerwona cebula 1 granat pół papryczki chili garść rodzynek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół
Gosia gotujewyobrażasz sobie dnia? Bez pogaduszek z moją Mamą. Moje pytania do Blogerek i Blogerów: 1. Prowadzę bloga, bo...? 2. Boże Narodzenie czy Wielkanoc i dlaczego? 3. Twoim popisowym daniem Wigilijnym jest...? 4. Z czego najbardziej jesteś Dumna/ny w swojej przygodzie z blogowaniem? 5. Czy masz czasem chwile zwątpienia i dochodzisz do wniosku, że Twoja wlożona praca w prowadzenie bloga
Gosia gotujedomu nie kisimy buraków na barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyz są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Do barszczu zużywam zalewę i 1-2 buraki, a reszta trafia do świątecznego chrzanu. Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście
Gosia gotujeKapusta z grzybami to ulubione danie Wigilijne mojej Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do pieczonych mięs. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 duże cebule 4 ziarna ziela angielskiego 4 goździki 5-6 ziaren czarnego pieprzu
Gosia gotujetemacie potraw wigilijnych nie może zabraknąć śledzi. Powiem szczerze, że śledzie jadam dopiero od kilku lat. Wcześniej ich nie znosiłam, dziwiłam się, jak można to jeść...widocznie do wszystkiego trzeba dojrzeć :) Teraz lubię śledzie i lubię śledziowe eksperymenty. Najbardziej smakują mi śledzie marynowane, kwaskowe ze słodkimi dodatkami. Gdy byłam jeszcze na studiach, miałysmy z koleżankami tradycję, że zawsze przed Świętami
Zawsze głodna!Pozostajemy w temacie ryb. Dziś coś dla tych, którym znudziły się już karpie i śledzie. Może nie jest to tradycyjne danie na wigilijny stół, ale święta trwają kilka dni, które spędzamy z najbliższymi przy stole i myślę, że warto poczęstować ich czymś wyjątkowym. Polecam łososia Teriyaki. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo
Zawsze głodna!Pamiętacie wigilijną zupę migdałową? Jeden z komentarzy pod wpisem brzmiał: „O… na słodko? A ja już się nastawiałam na hiszpańską wersję (którąż to uwielbiam) […]”. Jaka hiszpańska wersja?! Nie miałam pojęcia o czym mówi Dorota, ale żaden problem się dowiedzieć. Do pracy! Internety, biblioteki, książki z najwyższej, najbardziej zakurzonej półki
Gotuj z Blue Raven