przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:107/155)

Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym 345

słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już ostatnio dzwonek, ale jeszcze zdąży się ukisić jeśli postawicie go w ciepłym miejscu ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makowiec 208

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony cukru).Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Składniki:Ciasto:Szklanka mąki pszennej oraz garść do obsypywania60ml

Kolizje Smaków
Barszcz na zakwasie 217

Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjonalny, słodko-kwaśny z głębokim grzybowym aromatem. Barszcz jest chyba najbardziej (obok grzybowej) tradycyjną wigilijną zupą. Doskonale smakuje także podany w kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz

Poezja smaku
Moja rybka nie tylko świąteczna 459

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku

NA MOIM TALERZU
Zakwas na barszcz czerwony 571

dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku!Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy to czuć było w nim przyjemny kwaśny aromat, czosnek, już nigdy nie zdecyduję się na "zwykły" barszcz. Taki

Pora coś zjeść
Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą 184

smietana albo z dodatkiem ulubionych ziol.Jogurt mozna wzbogacic dodatkiem chrzanu ,musztardy lub majonezu.W naszym domu,po dodaniu do zalewy smietany w towarzystwie ziemniakow w mundurkach stanowia w dniu wigilijnego postu smaczna przekaske obiadowa.Swietnie przechowuja sie w lodowce,nawet do dwoch tygodni.Sledzie sa bardzo delikatne w smaku,lekko kwasne ze smakowicie zrownowazona slodycza,po prostu pyszne.Ta zalewa to moja najlepsza marynata

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Życzenia świąteczne 113

Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę Wam szczerzeCiepłych chwil w rodzinie w Wigilijną WieczerzęWszystko w złocie, zieleni, czerwieniNiech Nowy Rok będzie pełen nadzieiBy spełniło się choć jedno z Waszych marzeńDużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń!Życzę Wam nadziei,własnego skrawka nieba,zadumy nad płomieniem świecy,pogodnych świąt zimowych,odpoczynku, zwolnienia oddechu,nabrania dystansu do tego co wokół,chwil roziskrzonych kolędą,śmiechem

Ewa w kuchni
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 195

Prezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii,  ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... .SKŁADNIKI 1/2 litrowy kubek mlekataki sam kubek mąkiszczypta solikieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowyolej do smażenia  ( najlepiej arachidowy

zielonacukinka
Makowiec 130

Dzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju

UgotujmyTo.pl
Tradycyjne śledzie w occie 221

wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W domu rodzinnym Mama zawsze musiała przygotowywać te śledzie z ogromną ilością cebuli, bo ta zawsze jakoś tak za szybko znikała…;) Śledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można je wcześniej

UgotujmyTo.pl
Krokiety z kapustą 173

wyjeździe… ale przecież są potrawy bez których ABSOLUTNIE nie wyobrażam sobie ŚWIĄT…. I tak oprócz barszczyku, śledziowych wariacji, uszek, kapusty z grzybami, grochu to obowiązkowo na wigilijnym stole muszą też być krokiety z kapustą i grzybami. Podane tutaj proporcje na krokiety są duże ponieważ zawsze licznie zasiadamy do stołu a gdy nawet kilka sztuk zostanie to na pewno

UgotujmyTo.pl
Tatar ze śledzia 370

Mając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 195

pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z kaszą i grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 328

ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZATradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych,  suszonych albo mrożonych grzybów,  ponieważ jest tak dobra

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernikowe choinki 3D 173

Składniki na 1 kg ciasta:3/4 szklanki jasnego miodu1 szklanki cukru125 g masła3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej500 g mąki pszennejDodatkowo:cukier puderbiała

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania