przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:114/155)

Uszka z kapustą i grzybami 245

Uszka to chyba najbardziej popularny w Polsce dodatek  do barszczu wigilijnego na świątecznym stole. Zdecydowanie kojarzą  się z  dniami świątecznymi i rodzinną atmosferą. Jedyny ich minus to pracochłonność przygotowania, dlatego warto przyrządzić je wcześniej i zamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko

Kolizje Smaków
Ryba po grecku 225

ruskie z Rosją :) Mimo to Polacy niezmiennie traktują ją jako danie typowo ”greckie”. Zyskała szeroką sławę dzięki łatwości w przygotowaniu i bogatemu smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu. Składniki: 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej) 2 cebule 2 marchewki 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów) Pietruszka Kawałek selera Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz

Kolizje Smaków
Śledź pod pierzynką ze śmietany 191

Pyszne, proste i szybkie danie idealne na wigilijny ( nie tylko :)) stół. Cóż więcej dodać? Nic.. pozostaje kupić składniki i brać się do gotowania :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia Składniki: Ok. 100g śledzia a’la matjas 1 ogórek kiszony 1 cebula ½ jabłka 6 łyżek śmietany 1 łyżka majonezu Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie

Kolizje Smaków
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 175

Pierogi to nieodzowny element świąt w naszym domu. Zawsze mamy na wigilijnym stole pierogi ruskie. Jednak niekiedy pojawiają się i takie z innym farszem. Dzisiaj przepis na równie pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, doskonałe nie tylko na święta. Składniki na farsz: 250g białego sera 250g kaszy gryczanej (choć my dodałyśmy nieco mniej) 2 cebule olej sól, pieprz

Kolizje Smaków
Smażony filet z łososia 173

wieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań mięsnych. Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju,  w tym łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia  Oliwa z oliwek Sól, pieprz

Kolizje Smaków
Sałatka śledziowa 595

pyszną sałatkę śledziową. Gdyby nie czas potrzebny na moczenie śledzi i gotowanie ziemniaków można by ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil. W smaku wyborna, zachwyci nie tylko na wigilijnym stole, ale też na innych spotkaniach rodzinnych, czy ze znajomymi. Czas przygotowania: 20 minut + czas na moczenie śledzi Ilość porcji: Mała miska/ 3 porcje Składniki: 300g filetów śledziowym/ ok. 4 płatów

Kolizje Smaków
Galart z karpia 177

wigilijnym stole nie może zabraknąć galartów z rybą. Te warto przygotować w momencie kiedy mamy już zrobioną zupę rybną. Wywar z niej doskonale się nada do przygotowania galaretki, którą zalejemy nasze galarty. Same galarty są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają kawałka usmażonej lub ugotowanej ryby, ugotowanych warzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy galaretką

Kolizje Smaków
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 337

weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji bożonarodzeniowych i nie omieszkam

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafiorowe gratin 196

możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem.  Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie, często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper. Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki

Chilli Czosnek i Oliwa
Obiad bez mięsa 244

Groch w parze z kapustąA dokładnie groch z kapustą ale nie taki wigilijny tylko gotowany na parze. Oczywiście latem używamy młodej kapusty. Oczywiście można też w tradycyjnych garnkach. Składniki: opakowanie suszonego grochu (łuskanego) główka kapusty przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, liść laurowy koperek olej Groch płuczemy i namaczamy przed gotowaniem na minimum 12 godzin. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści

prawdziwe jedzenie
Sałatka rybna na święta 2248

robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól

Co w głowie piszczy
Jak suszyć grzyby? 217

więc zadbać o ich zapasy na zimę. Dostaję od Was pytania  jak suszyć grzyby? My suszymy tylko prawdziwki (borowiki), podgrzybki i ewentualnie kozaki. Potem suszone grzyby wykorzystujemy do tradycyjnych wigilijnych pierogów. barszczu z uszkami , czy też do krokietów. Grzyby przeznaczone do suszenia powinny być suche i zbierane w słoneczne dni. Do suszenia wybieramy grzyby jędrne, świeże, grzyby nie mogą być

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z zielonych gąsek 222

smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2  ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ruskie pierogi z boczkiem 156

bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje się z niego tzw. falbanki. Ruskie pierogi obok pierogów z kapustą i grzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Ruskie pierogi z boczkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gravlax z łososia 261

wędzony.Przepis na gravlax z łososia obok przepisów na surowe dojrzewające wędliny, będzie obowiązkowym punktem menu na imprezach towarzyskich.To skandynawskie danie będzie pasować również na nasz postny Wigilijny stół. Ale idealny będzie też na Sylwestra, czy na innych domowych imprezach. Przepis znalazłam w książce Sylvii Bashline „Ryba w kuchni”. Składniki:  2 filety z łososia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania