Kochani! Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam zdrowia, szczęścia i dużo radości! Mnóstwa pyszności na wigilijnym stole i dużo zapału do kulinarnych eksperymentów! Dziękuję, że jesteście :* Źródło: zdjęcia.biz.pl
Kraina Tysiąca Smakówwiedziałam, co to są legnickie bomby? A gdzie tam! Mimo, że spędziłam w tym mieście większość swojego życia... Ten piernikowy przysmak na pewno zagości w tym roku na moim wigilijnym stole!Książka podzielona jest na 16 rozdziałów odpowiadających polskim województwom. W każdym z nich znajdziemy opis tradycji kulinarnych danego regionu oraz charakterystyczne dla niego przepisy. Większość z potraw możemy odtworzyć
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej. Przekąska wigilijna - dobry pomysł na danie dla osób, które nie przepadają za karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii
Pasja Smakuprzypadku dwóch potraw powiało współczesną kuchnią, ale jakże smakowita. I teraz pozostaje mi znów czekać cały rok na tych kilka cudownych i smakowitych dni. Moja lista dań wigilijnych:/w miarę możliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami (przepis na uszka) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną (przepis) Śledzie w pomidorach (przepis) Śledzie w śmietanie (przepis
Pasja SmakuZawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest zawsze z samych borowików. Kapustę , która nam pozostanie, można później z powodzeniem wykorzystać do przygotowania bigosu dlatego ja przygotowuję ją z 2 kg kapusty. Zawsze mam w zapasie nasze samodzielnie zbierane i suszone przez nas grzyby
Smaczne ZdroweTradycyjnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-)Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc
Smaczne ZdrowePrzepyszna zupa , baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko. U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska".Składniki na 6-8 porcji:- 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.)- 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego- 30g masła- 2 cebule grubo posiekane- 2 ząbki czosnku posiekane- 900g
Smaczne Zdrowezupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach, ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię tym ludziom większy szacunek, czy może bardziej nieco większe współczucie... Nawiązując do czasów średniowiecznych przygotowałam w tym roku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto? Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw
Sajkofanka smakulubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i jest pyszna. Można wykorzystać do niej buraczki które zostają nam z gotowania barszczu czerwonego oraz ziemniaki z wieczerzy wigilijnej. Jest rewelacyjna a dzięki kolorowym warstwom bardzo efektownie wygląda. Proporcje zwiększamy w zależności od ilości jaką chcemy zrobić. Składniki: 1 buraczek ugotowany 1 ziemniak ugotowany 1 jajko 2 płaty śledzia
Ala piecze i gotujedzień zimy, której się niestety wcale nie czuje.. I chyba każdy by o białej zimie zapomniał, gdyby nie to, że za 3 dni większość z nas zasiądzie do wigilijnego stołu! Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich
Symfonia SmakówKolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej,250g margaryny,100g świeżych drożdży,szklanka mleka,pół łyżeczki
Z miłości do słodkościksiazce "Ziemniaki" z wydawnictwa Swiat Ksiazki. W ten oto sposob zrobilam przed chwila bardzo pokazna ilosc krokietow z dorsza. Mysle sobie nawet, ze dobrze by takie krokiety wygladaly na Wigilijnym stole.Krokiety z dorsza skladniki:400g dorsza400g ziemniakow40g orzechow piniowych3 zabki czosnkusol, pieprzpapryka w proszku3 jajkabulka tartanatka pietruszkiolej do smazenia wykonanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez
Przysmaki KarolkiCalkiem niedawno rozmawialam z moja znajoma o naszych preferencjach kulinarnych. W czasie tej rozmowy opowiadalam Jej jak bardzo nie lubie zup rybnych.Mam jedno takie wspomnienie z dziecinstwa dotyczace wigilijnej zupy z karpia. Nie lubie karpa i nigdy nie lubilam, a co dopiero zupy z niego. Niestety moja, juz niezyjaca, Ciocia uwazala, ze taka ryba to samo zdrowie i zarowno
Przysmaki Karolki