formując uszka. Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne . Smacznego
kgwjanczewoBarszcz czy grzybowa, co gości na waszych wigilijnych stołach? U mnie i jedno i drugie! Tak było w moim rodzinnym domu i tak jest teraz u mnie. Taka grzybowa jest przeze mnie gotowana tylko raz w roku i może dlatego smakuje tak wyjątkowo. włoszczyzna cebula 80 g suszonych grzybów sól Z włoszczyzny z dodatkiem opalonej
Polska ZupaŁazanki w wersji postnej w sam raz na wigilijny stół ale nie tylko, w końcu przecież nie tylko w Wigilię jemy potrawy bezmięsne. Makaron łazanki, pyszna domowa kiszona kapustka i pachnące suszone grzybki razem tworzą bardzo sycące danie. składniki: 50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków 600 g kiszonej kapusty 1 duża cebula woda
Monia miesza i gotujeDziś na wigilijnym stole o niskim IG gości coś naprawdę pysznego, czyli pasztet z soczewicy, bardzo prosty do przygotowania i znakomity w smaku. Taki dodatek do pieczywa znakomicie sprawdzi się nie tyko od święta, także z czystym sumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka) 30 g potrawy czyli 1 plaster
Przepysznik - BLW i nie tylkosuszonych grzybów to szczególne danie na Wigilijnym stole. Po pierwsze, że każdego roku był on przygotowany z grzybów, które samodzielnie zebraliśmy (moi rodzice lub ja z mężem). Po drugie to danie
Szybko Tanio SmacznieDziś zapraszam Was na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Pyszne, bardzo aromatyczne i koniecznie z dużą ilością grzybów. Są idealne na wigilijny stół, ale również idealnie pasują na inne okazje. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów
Passion of CookingCzas na kolejną pozycję z naszego wigilijnego menu o niskim IG ( KLIK ), dziś bakłażan po grecku, czyli kolejna wariacja na temat. Zapraszamy! Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 134 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka
Przepysznik - BLW i nie tylkoRyba po grecku, to świąteczna klasyka, której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, ale to zapewne wiecie ;) Wiadome również jest to, że każdy z Was ma swój przepis na rybę po grecku, ja również i tym przepisem chciałabym podzielić się z Wami- może ktoś tym razem skusi się na 'moją' rybkę? :) Prosta, jednakże pyszna kombinacja smaków tej potrawy sprawia
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj prezentuję kolejny czekoladowy przysmak, który z powodzeniem może znaleźć swoje miejsce na świątecznym stole. Szczerze mówiąc nie przepadam za wigilijnymi potrawami a jedyną rzeczą, którą mogę objadać się bez końca jest... sernik! Z nadmiaru mikołajkowych słodyczy postanowiłam upiec coś nieco innego.... Nie minęło pół godziny odkąd zabrałam się do pracy, a tarta już była gotowa do pieczenia. Po kilkunastu
Kuchnia EllieUlica San Gregorio Armeno na starym mieście w Neapolu uchodzi za najsłynniejsze „centrum” szopkarstwa w całej Italii. 3. Wigilia (Vigilia). We Włoszech nie ma tradycji dań typowo wigilijnych. Co do zasady jada się postnie, a uroczysta rodzinna kolacja wypełnia czas oczekiwania na pasterkę. 4. Boże Narodzenie (Natale). W każdym regionie uroczysty posiłek ma inną formę. Od północy
Bon Ton Italiamoja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki
Tradycyjna kuchnia KasiWigilijnym i świątecznym stole na pewno nie zabraknie śledzi. To taka nasza narodowa przekąska. Odmian przygotowania śledzi, czy sałatek śledziowych jest mnóstwo. W dzisiejszym poście proponuję kilka, które zamieszczałam na moim blogu
W kuchennym oknie EwyŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu robić z resztą grudnia? To dobry moment aby na spokojnie zaplanować świąteczne menu. Każdy z pewnością ma swoje ulubione smakołyki, na które czeka cały rok. Jeśli jeszcze zastanawiacie się co przygotować na świąteczny deser
Smakowity Blog Kulinarnyroku w moim rejonie nie było grzybów i nie robiłam do słoiczków-ale znalazłam alternatywę-zrobiłam właśnie pieczareczki do słoiczków-będą idealne na stół wigilijny i nie tylko-bardzo lubię jeść je same,tylko skropione odrobiną maggi,no i wykorzystam je do sosiku tatarskiego, polecam bardzo szybko się je robi i są naprawdę pycha!!! SKŁADNIKI: 1 kg malutkich pieczarek Zalewa
Swojskie jedzonko