przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:78/155)

SEZON NA .. ŚLEDZIA 138

Zbliża się Wigilia. W domu pachnie środkami czystości,gdzieniegdzie choinką, a także pierwszymi przygotowaniami kulinarnymi.Na każdej kolacji Wigilijnej i w dzień Wigilii w który tez obowiązuje post ważna rolę odgrywa śledź.  Ile kucharek, tyle sposobów jego przygotowania. Każda z Nas ma swoje ,czasem z pokolenia na pokolenie przekazywane sposoby na tę rybkę. Dziś chcę Wam pokazać jak smacznie

Z Majeczką w kuchni
Słodkie środy - Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki 151

Najpiękniejsze Święta bo Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż... Za kilkanaście godzin zasiądziemy z najbliższymi do Wigilijnej wieczerzy podczas której dzieląc się opłatkiem będziemy życzyć sobie wzajemnie zdrowia, radości, pogody ducha i uśmiechu oraz spełnienia najskrytszych marzeń. My już dziś chciałyśmy Wam, nasi drodzy czytelnicy życzyć przede wszystkim zdrowia, radości w gronie najbliższych, sukcesów w życiu osobistym jak i zawodowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
wyborne śledzie po sułtańsku 223

śledzie po sułtańsku Przyrządzone w ten sposób śledzie, należą do moich ulubionych dań. Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole. składniki  4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 60 g rodzynek sposób przygotowania  Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną

Miód i pieprz
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bigos z ciecierzycą 189

bigosowy dzięki oczywiście kiszonej kapuście! Zapraszamy serdecznie i przygotujcie się na intensywne przyspieszenie i kilka przepisów na raz, bo jak już wspomniałam na początku, już za chwilę Święta! Bigos wigilijny z ciecierzycą (ok. 2 kg) 200 g potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Zupa grzybowa z kaszą 146

zakończenie tego wyjątkowo smakowitego dnia, mamy dla Was przepis na moją ukochaną zupę wigilijną, czyli grzybową. To jest ta zupa, na którą czekam przez cały rok, bo w moim domu gotuje się ją wyłącznie na Wigilię. Tym razem proponujemy podać ją w towarzystwie bardzo zdrowej kaszy jęczmiennej. W Polsce przed laty jadało się mnóstwo kasz i dodawano je niemalże

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 191

Wigilijny czysty barszcz podawany jest albo z postnymi pasztecikami, albo z dodatkiem uszek. Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie wymagają sporego wkładu pracy. Poproście kogoś z domowników o pomoc, a w towarzystwie praca pójdzie Wam na pewno szybciej i sprawniej. CIASTO na uszka – zaparzane Mąkę wsypujemy do miski. Do kubka wlewamy oliwę, wsypujemy sól, wlewamy potrzebną ilość wrzątku. Mieszamy

Karo in the Kitchen
Kiszona kapusta 156

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok. 6-7 dni składniki: 10 kg kapusty 1/2 kg marchewki 20 dag soli 3 dag nasion kminku 3 dag nasion kopru włoskiego 2 jabłka szare Renety ok. 12 ziaren ziela angielskiego kamienny garnek dębowa

Ania i Marcin gotują
Wesołych Świąt! 104

kochani czytelnicy, już za chwilę zasiądziemy do wigilijnych stołów. Przełamiemy się opłatkiem z najbliższymi, składając sobie wzajemnie życzenia. Z tej okazji również i ja Wam chcę złożyć najserdeczniejsze i najszczersze życzenia, aby te nadchodzące dni stały się okazją do spędzenia czasu z najbliższymi, często z tymi, z którymi widujemy się zbyt rzadko. Niech to będzie czas miłości i przyjaźni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczna paczka niespodzianka od Graal 106

jest! Świąteczna paczka niespodzianka od Graal . Pełna smakowitych ryb, które tak kocham... tuńczyk, filety z makreli, Graalki... I przepiękny stroik, który stanie się główną ozdobą tegorocznego stołu wigilijnego. Dziękuję! W imieniu swoim i bliskich za tak wspaniałą, ogromną niespodziankę. "Mama dostala prezent od Mikolaja!" Takie słowa padły z ust mojej księżniczki, gdy z wielkim uśmiechem na ustach rozwijałam zawinięte

Słodkie okruszki
Karp pieczony w migdałach 123

Karp to ryba, która króluje na każdym wigilijnym stole. Oprócz tradycyjnych sposobów podania karpia, można przygotować również wersję ryby pieczonej razem z płatkami migdałowymi.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 50g płatków migdałowych, sok z połowy cytryny, 50g masła, szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karpia filetuję i kroję na mniejsze kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik wiedeński 171

uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Jeśli planujecie upieczenie sernika na święta, proponuję wiaderko z Piątnicy. Teraz dostaniecie go w wyjątkowo korzystnej cenie tutaj A tutaj rybki na wigilijny stół i świetne pomysły na ich przyrządzenie

Kuchenne zapiski Edyty
Barszcz wigilijny na zakwasie 155

wiem kiedy się skończył. Miałam wrażenie, że rozszedł się w oka mgnieniu. Tym razem też taki przygotuje i mam nadzieję, że wyjdzie tak samo smaczny jak ten przed rokiem. Wigilijny barszcz na zakwasie składniki 3 kg buraków 1 litr zakwasu 3 litry wody 3 cebule  garść suszonych grzybów 2 liście laurowe  2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku

Przysmaki Karolki
Choinki pierniczki 161

roku wreszcie mam odpowiednie foremki. Zrobiłam choinki i wyglądają bosko. W rzeczywistości prezentują się jeszcze lepiej niż na wszystkich zdjęciach jakie widziałam. Jest to przeurocza ozdoba na świąteczny wigilijny stół.  Odpowiednie foremki możecie nabyć w sklepie garneczki.pl Ilość porcji: kilkanaście choinek (około setki pierniczków) Czas przygotowania: ok: 1,5h Składniki: Na pierniczki 550g mąki pszennej 300g miodu 120g masła

Kolizje Smaków
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofucznik z makiem 203

wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1286

Pierożki te polecam nie tylko jako wigilijne danie, ale również jako fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania