bulka - 3613 przepisów (strona:125/241)

Sernik kołem się toczy 155

ciacho w wersji normalnej i zaprezentuję:)     Na szczęście fortuna kołem się toczy i następny sernik był sukcesem.  Oto przepis na  SERNIK LAWENDOWY Na spód 100g bułki tartej 100g stopionego masła  szczypta soli  70g cukru Na masę serową 1kg twarożku na sernik 250g gęstego jogurtu greckiego 300g cukru 1 laska wanilii 1 łyżka świeżych kwiatków

les mirabelles
Wegetariański sposób na patisona 172

około kilograma) 1 marchewka 1 cebula 800 ml wody 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz 2 łyżki kwaśniej śmietany (12%)  grzanki (ja podpiekłam z piekarniku czerstwą bułkę orkiszową) Patisona myjemy i kroimy w plastry. Usuwamy nasiona łyżeczką. Ja miałam nasze patisony z ogródka i byłam pewna, że nie były niczym pryskane, dlatego zostawiłam skórkę. Jeśli nie jesteście

les mirabelles
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 115

rondelka, skrapiamy alkoholem i podgrzewamy aż zmiękną (około 10min). Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop waniliowy i odstawiamy. Keksówkę (moja 30cm była w sam raz) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę

les mirabelles
Kruche z bezą 116

śliwki, gruszki, jabłka itp.) Na 'bezę' 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 torebka cukru cynamonowego szczypta soli Piekarnik nastawiamy na 170*C. Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Zagniatamy ciasto- można wymieszać składniki za pomocą miksera. Jeśli jest zbyt gęste można dodać śmietany. Blachę wylepiamy ciastem, na nim układamy ćwiartki brzoskwiń, lub inne owoce. Z białek

les mirabelles
Wzywamy naturalne posiłki 192

serka (ok. 100g) 50g masła (nie prosto z lodówki) 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka miodu  Przygotowujemy marchewki i dużą, prostokątną formę do pieczenia (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy

les mirabelles
Proste jest smaczne 161

waniliowego (lub kilka kropel olejku aromatyzującego) 1 duża łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki owoce (u mnie kilka dużych brzoskwiń) Piekarnik nastawiamy na 180*C. Okrągłą formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. W misce miksujemy masło, całe jajko i cukier. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, następnie dodajemy syrop i śmietanę. Dokładnie miksujemy. W formie układamy ciasto, na nim kładziemy

les mirabelles
Moja pierwsza dyszka! 122

łatwe, niektóre wręcz "wyskakują" ze skóry. Obrane buraki trzemy na drobnej tarce albo blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, okrągłą foremkę natłuszczamy i wysypujemy kaszą manną (wolę ją od bułki tartej, bo jest drobniejsza). Rozpuszczamy czekoladę. My robimy to w metalowej misce na małym ogniu, możecie zrobić to też w mikrofalówce albo jak należy, w kąpieli wodnej. W misce mieszamy

les mirabelles
Leniwiec pospolity jesienią 152

400g cukru 3 jajka 2 gruszki (raczej twarde, niedojrzałe) 2 łyżeczki syropu waniliowego czubata szklanka zmielonych orzechów Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do babki nacieramy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Gruszk i myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Można też usunąć skórkę (ja zostawiłam bo mi nie przeszkadza). Orzechy mielimy- w oryginalnym przepisie ( tutaj

les mirabelles
Żegnamy Hokkaido 114

dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka  Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę

les mirabelles
Czas na rabarbar 102

temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy drobno mielimy, dodajemy cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar płuczemy

les mirabelles
Kromka warta obiadu 192

CHLEBIE 250g kurek niewielki pęczek rukoli  ok 6 łyżek masła filet z łososia (ok 1/2 kilograma) sól mieszanka ziół prowansalskich 3-4 kromki pieczywa (u nas włoska biała bułka) 1-2 ząbki czosnku Kurki oczyszczamy, dokładnie i szybko płuczemy na sitku, żeby nie nasiąknęły za mocno wodą. Rozgrzewamy masło w rondelku i podsmażamy lekko posolone kurki, aż nieco zmiękną

les mirabelles
Ciasto z cukinią 130

krople olejku migdałowego Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ostawiamy na kilkanaście minut. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Keksówkę dokładnie natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Orzechy pekan grubo siekamy. Do miski wrzucamy cukinię, odciskając w dłoni każdą dodawaną garść- dzięki temu ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Dorzucamy cukry, olej i jajka i dokładnie mieszamy. Następnie

les mirabelles
Ciasto mirabelkowe 127

brązowego cukru (polecam Dark Muscovado- jest wilgotny i bardzo intensywny w smaku) 1 jajko 25g rozpuszczonego i ostudzonego masła po kilka kropli migdałowego i waniliowego aromatu Natłuszczamy i osypujemy bułką tartą okrągłą formę do ciasta (około 20cm). Masło kroimy w kostkę i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy cukier i szybko wyrabiamy

les mirabelles
Gruszkowe ciasto 99

aromat waniliowy 250g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 200ml mleka 1 gruszka Nastawiamy piekarnik do 180*C. Okrągłą formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą  (nasza forma 23cm była trochę za duża). Gruszkę kroimy w kostkę. Mikserem mieszamy cukier i miękkie masło do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym

les mirabelles
Ciasto czekoladowe z mlekiem skondensowanym 339

solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy