sosem. Polecam, póki jeszcze są! Składniki :* kwiaty cukinii* pierś z kurczaka* łyżka oliwy z oliwek* 2 łyżki kwaśnej śmietany* ulubione zioła - u mnie bazylia* ulubione przyprawy * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Dodać śmietanę, zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać drobno posiekaną bazylią. Kwiaty cukinii opłukać i nadziać. Panierować w jajku(...)bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martywykrawamy gniazda nasienne. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy wegetą i pieprzem. Odstawiamy na kwadrans. Panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem,a na końcu w bułce tartej. Smażymy najpierw na dosyć mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą miały złoty kolor przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu - wtedy zrobią się super mięciutkie. Odsączamy
Moje Kuchenne Rewelacjepikantną nutą chili :) SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, kajzerkę(...)mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami majeranku. Z mięsa formujemy małe lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju . Podajemy np. z frytkami i sałatą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjecebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz, kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża(...)gdyby gulasz robił się zbyt gęsty można dodać do niego wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyłem na blat i raz jeszcze zarobiłem je z grzankami otrzymanymi z podsmażonych na maśle bułek. Następnie uformowałem z ciasta 3 takiej samej wielkości knedliki w kształcie walca. Ciasto pozostawiłem jeszcze w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużego garnka wlałem wodę do połowy jego objętości, którą
Wyprawy kulinarnePYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem. Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie:Cukinię ścieramy(...)Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Następnie
Czerwona PorzeczkaDomowe bułki i drożdżówki wręcz uwielbiam, nie ma nic lepsze niż zapach świeżego pieczywa w domu. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać przepis na makowe specjały. Bardzo je lubię na drugie śniadania, z reszta chyba jak wszystkie łasuchy w domu. Domowe nie są tak słodkie jak sklepowe i chyba to najbardziej za nimi przemawia. Strasznie mnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem(...)takie "ulepki cukrowe", zwłaszcza w Polsce. Zrobią bułkę, która sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się to ma do prawdziwej drożdżówki. Jesteśmy zasypywani produktami z tak dużą ilością cukru, że jest to naprawdę przerażające. Często nie zdajemy sobie sprawy
ciastkarnia na kruchym spodziezależy ilość przygotowanych krewetek :) Podam jedynie proporcje, które trzeba zachować. No to zaczynamy :) Składniki: olej do głębokiego smażenia krewetki (średnie), mogą być mrożone mąka jajko bułka tarta ulubione przyprawy 1. Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod letnią wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli są mrożone, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na bok do odmrożenia - trwa to jakieś 20 minut. Następnie(...)postępujemy jak wyżej :) 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać krewetki w całości). W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a w drugiej mieszamy mąkę z bułką tartą w ilości 50/50 i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie to była papryka ostra, pieprz cayenne i oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić sobie życie, krewetki
My Culinary Artfileta, a smakuje wyjątkowo. Koniecznie polecamy wypróbować! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 plastry ananasa 100g żółtego sera 50g mąki 50g bułki tartej Jajko Sól ziołowa Łyżka margaryny Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nieco rozbijamy je tłuczkiem. Obsypujemy z obu stron solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś z kurczaka(...)obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Umieszczamy na patelni. Smażymy z jednej strony na złoty kolor. Przekładamy na drugą stronę, układając na kurczaku po stronie usmażonej ananasa oraz posypując żółtym serem. Patelnie przykrywamy pokrywką. Trzymamy na małym ogniu, aż pierś z kurczaka się usmaży. Podajemy od razu po przygotowaniu na przykład z frytkami i sałatką. Smacznego
Kolizje Smakówcelu udowodnienie, ze fast food idzie w stronę zdrowia i produktów najwyższej jakości. Mówimy tu o daniach sprzedawanych nie przez wielkie koncerny, lecz przez małe bary, w których np. bułka do hamburgera pieczona jest na zakwasie, a do tego używa się najwyższej jakości wołowiny i świeżych warzyw. Takich knajp jest coraz więcej na kulinarnej mapie Warszawy, ale podobno w innych(...)marchewkę z pietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża, po prostu pyszna. Planuję wybrać się do tej restauracji poza festiwalowo:) Druga restauracja śródziemnomorska to marokański Mahreb serwujący kebaba w bułce, baba ganoush, oliwki a nawet marokańskie trufle. Ciekawą ofertę zaprezentowała Pani ze Smaku obfitości przygotowująca "na żywo" pierogi z jednym z dwóch farszów - ziemniaczanym a'la ruskim oraz
Chilli Czosnek i Oliwaduży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem i dobrze
Chilli Czosnek i Oliwawody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec. Dodaj(...)miski, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Cebule zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie wymieszaj je z tuńczykiem odsączonym z zalewy, pokrojonym pomidorem, tartą bułką i mlekiem. Dopraw farsz do smaku. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże koła (ja użyłam miseczki o średnicy 10 cm.). Na każdym krążku ciasta ułóż
Chilli Czosnek i Oliwagrzybek 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka i grzybek – z rosołu 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) sól świeżo mielony pieprz Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę wylewamy (nie do zlewu(...)bardzo łatwo powinno odchodzić od kości i błon. Chude mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa wraz z jedną marchewką i grzybkiem z rosołu. Dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy i solimy oraz pieprzymy do smaku. Toczymy w rękach małe pulpeciki i układamy je na talerzu podsypanym mąką (skrobią) ziemniaczaną. Czysty rosół zagotowujemy. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki
Poezja smakupozostawiam je do indywidualnego dobrania.Słonecznik podpiekłam w piekarniku (200st.). Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą. 400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej3 łyżeczki pesto bazyliowegoMięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto oprószone startym parmezanem. szklanka
bastalenamocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!karmelizowanym porem 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wrzącego mleka szczypta soli na farsz: 1 plaster wykrojony z piersi indyka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz do smaku 1 mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli(...)ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Mięso z indyka kroimy na kawałki, wkładamy wraz z pietruszką do szatkownicy i siekamy chwilkę. Mięso wyjmujemy dodajemy 2 łyżeczki MAGGI, 1 łyżeczkę bułki tartej i trochę pieprzu do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Za pomocą specjalnego wykrawacza wyduszamy koła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię