łopatki wieprzowej,400 g surowego boczku,500 g kapusty kiszonej,1 kostka rosołowa,1 cebula,1 garść grzybów suszonych,sól,pieprz.pozostałe: 30 naleśników,3 jajka,300 g bułki tartej,olej.Przygotowanie: farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce(...)się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników.Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 zielony liść pora, 1 długi kabanos dębowy, 1/2 marchewki, pieprz, sól, ognista mieszanka przyprawa, 1 jajko, do obtoczenia: bułka tarta. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy na duży kotlet. Przyprawiamy z każdej strony pieprzem i solą. Na środek piersi układamy obgotowany przez 3 minutki zielony liść pora. Następnie kładziemy(...)kabanosa oraz marchewkę pokrojoną w wąskie i długie słupki. Posypujemy ognistą mieszanką przypraw. Zawijamy roladkę, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Aga w kuchnimusicie takie zrobić :) Są przepyszne :DSkładniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy. Przygotowanie: Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy pieprzem i solą. Papryki kroimy w cienkie paseczki. Paseczki w 3 kolorach(...)układamy na kotletach. Kotlety zwijamy w roladki, obtaczamy w roztrzepanym jajku wymieszanym ze słodką papryką. Następnie obtaczamy w startym żółtym serze i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu.Podajemy z ryżem jaśminowym
Aga w kuchniSkładniki: 1 kg ziemniaków, 3 jajka, 250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa, ok. 15 śliwek, miód Miody Wileńskich, bułka tarta, masło. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i rozklepujemy na placuszek(...)kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle
Aga w kuchniwypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Mała pierś z kurczaka tortilla pszenna 2 łyżeczki jogurtu greckiego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli 50 g sałaty 30 pomidora 30 g ogórka bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Tortille smarujemy
Kuchnia Łukaszapowstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki płat. Piersie solimy i pieprzymy z obu stron. Rozmącamy jajko, a do bułki tartej dodajemy sól. Zanurzamy pierś w jajko, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Po usmażeniu układamy
Kuchnia Łukaszawersji słonej, a mąż i dzieci w wersji z cukrem. Dlatego też nie dodaję zbyt dużo soli do masy. Składniki: Ok. 1 kg ziemniaków 2 jajka Kilka łyżek bułki tartej (4 – 6) Ew. sól, pieprz Śmietana do podania Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ja robię to w robocie). Wymieszać z jajkami i dodawać(...)stopniowo bułkę tak, aby powstała dość gęsta masa. Jeżeli ziemniaki są dość wodniste, można łyżką wybrać płyny z masy. Doprawić masę do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce masę tak, aby powstały cieknie placki. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy. Podawać na ciepło ze śmietaną
Sto kolorów kuchniSchabowy...ciut inaczej...lekko pikantny..a to za sprawą dodatku sosu Salsa Mexicana .. schab, karkówka lub polędwica sos Salsa Mexicana jajka vegeta bułka tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem, posmarować z obu stron sosem salsa mexicana.Jajka roztrzepać razem z vegetą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby(...)sól i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby
Ze smakiem i z pasjąłyżki rozpuszczonego masła Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut, po czym dodajemy do niego wodę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję rzadkiej(...)tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach. Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Podajemy polane śmietaną
Kulinarne przygody Gatitybiałek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g dojrzałych śliwek 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto(...)lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tarta bułką, kardamonem i cynamonem. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, kładziemy na ciasto przeciętą stroną do góry, posypujemy kokosem. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy
Kulinarne przygody Gatitypasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem
Salonik smakówbabeczek (16 porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi, 12 szt. physalis, 1 łyżeczka(...)syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy
Moniki SmakołykiSkładniki : bakłażan jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta Przygotowanie : Umyty bakłażan pokroić w cienkie plastry, posypać solą, po 10 min. osączyć lub odcisnąć na ręczniku papierowym, posypać lekko pieprzem mielonym Panierować w bułce i jajku tak jak kotlety schabowe Smażyć z obu stron na złoty kolor. Tak przyrządzony bakłażan
Proste PotrawySkładniki : 70 dag mięsa mielonego, najlepiej kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić 2 jajka 2 łyżki kaszy manny połowa dużej bułki, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz, pół łyżeczki maggi, płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki duża cebula, smalec Przygotowanie; Bułkę moczymy w wodzie lub mleku , wyciskamy Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na łyżce smalcu studzimy Do mięsa dodajemy sól
Proste Potrawy