bulka - 3613 przepisów (strona:110/241)

kotlety mielone z kurkami... 225

Składniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba na wpół odmrożone kurki posiekać drobno nożem-tak się łatwiej posiekają i na sitku zostawić aby woda obciekła cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać kurki z sitka(...)podsmażyć - wystudzone dodać do mielonego z indyka, dodać też jajko, sos chilli, kucharka, tartą bułkę mięso ręką dobrze wymieszać, można dodać z 1/4 szklanki gazowanej wody na mocno gorący olej kłaść okrągłe, lekko spłaszczone mielone smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać je na ręcznik papierowy kotlety są soczyste i smaczne na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka / Apple Pie 129

łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tablespoon of baking powder16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar1 kg jabłek średnio kwaśnych / 1 kg apples acidic mediumtłuszcz i bułka tarta do formy / grease and breadcrumbs to moldcynamon i wanilia do jabłek / cinnamon and vanilla to applescukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie(...)wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i wanilię (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy

Projekty ze smakiem
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 116

kalafior- 1 brokuł- garnek z wodą, ocet - sól- masło 200 g- pół szklanki bułki tartejNa gorąco do mięs i makaronów, na zimno smakuje równie wybornie.Zagotuj ok.1,5 - 2 litry wody. Im mniej tym będzie smaczniej.Świetnie sprawdza się tutaj szybkowar.Wodę dobrze posól. Gdy już się zagotuje wrzuć umyty i podzielony na różyczki brokuł. Przykryj i gotuj 5 minut(...)cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior .Gotuj ok. 10 minut, po czym odcedź i dołóż do brokuła.Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa.Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut w 180 stopniach

Pasje Jolki
Zupa Czosnkowa z grzankami / Patato soup with garlic 169

około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki czosnku i jedną cebulę,pół szklanki słodkiej śmietanki, pieprz,sól do smaku, dwie bułki pszenne.Warzywa obierz, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Nie musi być pięknie, gdyż to wszystko na koniec zmiksujesz.Wlej niewielką ilość oleju do garnka, rozgrzej i wrzuć pokrojone warzywa. Duś około(...)liściem laurowym,zielem angielskim i dosól do smaku.Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj tak 15 minut, po tym czasie dodaj śmietanę i pogotuj jeszcze z 5 minut. Wyłącz ogień.Bułki pokrój w kostkę i podpiecz na gorącej patelni lekko przesmarowanej olejem. Uważaj, bo się szybko palą.Teraz zblenduj lub zmiksuj zupę. Jeżeli jest za gęsta dolej troszkę przegotowanej wody lub wywaru

Pasje Jolki
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 136

gorgonzoli. Palce lizać… Składniki:Roladki:1 duża pierś z indyka (około 800 g)450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego3 ząbki czosnkułyżka masłałyżka bułki tartejsólpieprzolej do smażeniaSos:200 g sera gorgonzola200 ml słodkiej śmietanki 18 %200 ml śmietanki 30 %3 łyżki wytrawnego, białego winasólbiały pieprzPrzygotowanie:Roladki:Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien(...)potraktować tłuczkiem Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem.  Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić.Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Na patelnię nalać trochę oleju, rozgrzać i obsmażyć roladki

Oryginalny smak
Jajka sadzone na boczku z roszponką i kozim serem 176

tłuszcz wbijamy jajko, uważając aby nie uszkodzić żółtka i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tylko z jednej strony tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Najpierw kładziemy umytą i osuszoną roszponkę, potem plasterek koziego sera, plasterki boczku i jajko. Smacznego

Oryginalny smak
Szarlotka 376

podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki , druga będzie na wierzchNadzienie: 1,5 kg jabłek2-3 łyżki cukru1-2 łyżeczki cynamonu 2- 3 łyżki bułki tartej Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ryba w pomidorach 133

zupełnie inna :) W sumie moja babcia też ma identyczny przepis i też smakuje inaczej :) I bardzo proszę Was o kliknięcie : https://konkurs.whiskas.pl/FotoGaleria.aspx?id=2045Składniki:1/2 kg filetów rybnych  (+ bułka tarta i jajko)3/4 - 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju3 łyżki ketchupu pikantnego3 łyżki octu2 łyżki cukruziele angielskieliść laurowy1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 duże cebule3 ogórki konserwowePrzygotowanie:1. Rybę(...)pokroić na małe kawałki, posolić i usmażyć w jajku i bułce tartej tak jak zawsze.2. Przygotować zalewę : wodę, olej, ketchup, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy wrzucić do garnka i zagotować. Od chwili gdy się zagotuje, całą zalewę pogotować jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie wyłączyć. 3. 2 duże cebule obieramy i kroimy w kostkę

charlotte gotuje
Kotlety mielone z marchewką 194

blaty w kuchni on dalej robi swoje :)Składniki:mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g)1 marchewka1 cebula2 duże ząbki czosnku2 kromki chleba lub bułka buka tarta  przyprawy : sól, pieprz, majeranek, bazylia (suszone)Przygotowanie:Chleb namaczamy w ciepłej wodzie ok. 5 min. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody.Mięso, chleb, obraną marchewkę(...)czosnek przepuszczam przez maszynkę do mięsa.Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję suszoną bazylię i majeranek. Dokładnie połączyć ze sobą składniki.Z powstałej masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju.Smacznego

charlotte gotuje
Jagodzianki z białym serem i lukrem 163

chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na prostokąt o długości ok 20 cm. Na brzegu krótszego boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy(...)powstały paseczki i przekładamy przekrojone kawałki na drugą stronę bułki i zakładamy końcówki pod spód. Tak gotową jagodziankę układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.Bułeczki przed pieczeniem smarujemy wodą z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200st C i pieczemy jagodzianki przez ok 15-20 min (jak będą delikatnie brązowe to są już gotowe).Jeszcze

charlotte gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami 217

wręcz wielbię ;) Składniki:1 kg mięsa mielonego1 kg pieczarek4 cebule2 jajka2 łyżki koncentratu pomidorowego10 łyżek ketchupu pikantnegopieprz, sól, cukier do smakubułka tartaPrzygotowanie:Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy.Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie

charlotte gotuje
Pasztet z zielonej soczewicy 135

też przyjdzie czas :) Składniki:1,5 szkl zielonej soczewicy2- 3 marchewki300 g pieczarek1 duży lub 2 małe ząbki czosnkupół selera1 pietruszka2 duże cebule2 jajka4-5 łyżek bułki tartej1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiego1 kostka rosołowanatka pietruszki sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, słodka i ostra papryka2 łyżki oleju słonecznikowego opcjonalniePrzygotowanie:Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy(...)wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min.Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki

charlotte gotuje
Simit - tureckie bajgle 166

dawna chciałam zrobić bułki z sezamem. Ziarna kupiłam, tylko że cały czas robiłam coś innego, mimo największych chęci stworzenia buły z sezamem :) W końcu przyszedł czas i na nie, przeszukałam swój folder z przepisami i znalazłam te które mi odpowiadały i ... nie zawiodłam się :) Przepis od mojepasjekrakow :) Te bułki nadają się na zwykłe kanapki,  następnym razem zrobię słodkie sezamowe

charlotte gotuje
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 328

jestem pewna, że Wam też zasmakuje.Składniki:500g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia.Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Czosnek przecisnąć przez praskę, zaś natkę(...)pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą.Masą natrzeć kotlety. Odstawić na godzinę do lodówki.Następnie kotlety obtoczyć w odrobinie bułki tartej i usmażyć na złoty kolor.Sos pietruszkowy: pęczek natki pietruszki, 1 szklanka śmietanki 30%, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki drobiowego bulionu, łyżeczka soku z cytryny,  szczypta startej skórki z cytryny

Z miłości do słodkości
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 283

zrobiłam się głodna ! :D Składniki:Mięso: 1kg schabusól, pieprz ziołowypapryka słodka4 ząbki czosnkuczosnek granulowanyprzyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowejcebulatymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko2 łyżki bułki tartejmasło do smażenia Sos:3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej2 czubate łyżki musztardy francuskiej3 łyżki śmietany do zup i sosów2 łyżki olejuSchab kroimy na pół, nie krojąc(...)kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą.Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm. Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się

Czerwona Porzeczka