bulka - 3613 przepisów (strona:104/241)

Pulpety z mięsa wołowego w sosie chrzanowo- musztardowym 232

Mięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.SKŁADNIKI1/2 kg mięsa wołowego mielonego1 jajko1 sucha bułka -namoczona sól pieprz do smaku1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka olejuDo sosu2 szklanki wody1 łyżka mąki1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanuszczypta cukru WYKONANIECebulkę kroimy  w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego mięsa(...)dodajemy cebulkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, namoczona bułkę- solimy i pieprzymy.Wyrabiamy mięso do gładkości. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy pulpety.Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy. Wywar zaprawiamy musztardą chrzanem. Możemy dodać odrobinę soli.. Podajemy z kaszą lub innym dodatkiem SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 261

tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solimasa rabarbarowa:350 g rabarbaru15 g masła60 g cukru2 łyżki bułki tartejmasa serowa:500 g sera kvark (4,4%)3 jajka120 g cukru100 ml śmietany kremówki (38%)1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g)dodatkowo:270 g truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej(...)minuty, zdjąć z ognia i ostudzić.Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową.Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię.Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1,5 godziny.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 292

łyżeczki soli;1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.Kruszonka:1/2 szklanki mąki;1/4 szklanki margaryny;1/4 szklanki białego cukru.Dodatkowo:1 jajo do posmarowania ciasta;250 g świeżych lub mrożonych jagód;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn(...)także wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z sezamem 143

soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać sól, posiekaną margarynę i wymieszać.Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, 4 łyżki(...)robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego.Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać wyrośnięte ciasto i posypać po wierzchu sezamem.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut.Chleb

Gospodyni Miejska
Ucierane ciasto z aronią 239

oprószenia owoców.Kruszonka:1/3 kostki margaryny (około 83,3 g);Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);100 g mąki pszennej (około 5 czubatych łyżek).Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania blachy;Bułka tarta do obsypania blachy.Sposób przygotowania:Białka jaj oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę.Żółtka utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich obrotach(...)pieczenia.Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka

Gospodyni Miejska
Bigos cygański 4012

soczyste, drobiowe kulki.Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.Zapraszam do wspólnego ucztowania!Smacznego!Składniki:Mięsne kulki:1 kg mięsa mielonego, drobiowego;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;1 jajo;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sos:2 średnie, czerwone papryki;2 średnie, żółte papryki;1 kg pieczarek;3 duże cebule(...)duże ogórki kiszone;400 g koncentratu pomidorowego;500 g ketchupu pikantnego;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy

Gospodyni Miejska
Ciasto zebra z kisielem i makiem 262

oranżady;2,5 szklanki mąki + 2 łyżki;2 łyżki kakao;2 czubate łyżki maku;2 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Aromat śmietankowy;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.Sposób przygotowania:Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem(...)pierwszej dodać 2 łyżki mąki, do drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu, a do czwartej 2 czubate łyżki suchego maku.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Na środek tortownicy wylewać kolejno po 2 łyżki białego ciasta, z makiem, z kakao i z kisielem i tak na przemian, aż do wykorzystania całego ciasta.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Murzynek piernikowy 208

szklanka białego cukru;1 jajo;3 łyżeczki powideł śliwkowych;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 szklanka mleka;1/2 szklanki oleju;2 łyżki kakao;Opakowanie przyprawy do piernika (40g);Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki.Polewa kakaowa:2 łyżki kakao;2 łyżki białego cukru;2 łyżki margaryny;2 łyżki mleka.Sposób przygotowania:Jajo utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale miksując(...)dodać pozostałe składniki tj. mąkę, sodę oczyszczoną, olej, mleko, przyprawę do piernika, powidła i kakao.Ciasto miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto.Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do małego rondelka i cały

Gospodyni Miejska
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 447

rodzynek;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.Polewa:50 g białej czekolady;25 g masła;1 i 1/2 łyżki mleka;70 g cukru pudru.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do obsypania formy.Sposób przygotowania:Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.Jaja ubić mikserem z cukrem(...)stale miksując dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników.Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch

Gospodyni Miejska
Babka kajmakowa 272

mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej;2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo:Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki.Sposób przygotowania:Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić.Z cytryny(...)obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników.Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Babkę lekko przestudzić

Gospodyni Miejska
Babka makowa z białek 210

formy na babkę.;1 szklanka białek;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego;Łyżeczka aromatu migdałowego;Łyżeczka proszku do pieczenia;Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.Lukier:1 szklanka cukru pudru;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Margarynę rozpuścić, wystudzić.Białka jaj oddzielić(...)skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników.Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Wystudzić. Wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować lukier

Gospodyni Miejska
Babka pomarańczowa z makiem 193

wyciśniętego z pomarańczy;1/4 szklanki białego cukru;20 g margaryny;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy na babkę.Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Sposób przygotowania:Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem(...)pomarańczy (1/2 szklanki), skórkę otatą z pomarańczy (1 łyżka), mak z mlekiem i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 50 minut.Babkę wystudzić

Gospodyni Miejska
Babka z polewą czekoladową 220

margaryny;75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;Szczypta soli.Polewa czekoladowa:75 g mlecznej czekolady;3 czubate łyżeczki margaryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Spoób przygotowania:Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić.Do drugiej miski (u mnie(...)szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę.Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką).Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą.Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut.Upieczoną babkę wystudzić

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 359

duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego;1 łyżeczka gałki muszkatałowej;1 łyżeczka mielonego pieprzu;1/2 łyżeczki imbiru;Sól.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Na rozgrzany na dużej patelni(...)maszynce do mięsa.Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać.Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać.Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę.Upieczony pasztet

Gospodyni Miejska
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 202

łyżki białego cukru.Pianka:5 białek;1 szklanka białego cukru;1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).Kruszonka:100 g mąki pszennej razowej;100 g masła;50 g białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Margaryna do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.Dodać mąkę z proszkiem(...)pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać (instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto.Z białek, cukru i kisielu (w proszku) ubić sztywną pianę i przykryć nią rabarbar.Mąkę razową, cukier i masło

Gospodyni Miejska