jajek - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy(...)Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać
Gotuj Z MuzykąTradycyjny Karp Smażony - Składniki: ok. 2 średnie wypatroszone karpie ok. 5 dużych cebul sok z jednej dużej cytryny sól pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej do smażenia Tradycyjny Karp Smażony - Sposób przygotowania: Oprawioną i oczyszczoną rybę dzielimy na dzwonka o grubości ok. 1,5-2 cm. Cebulę kroimy(...)umieszczamy w lodówce na noc. Po tym czasie porcje karpia obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach (z ok. 2 łyżkami mleka), a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minut z każdej ze stron). Usmażonego karpia przekładamy na papierowe ręczniki w celu
Słodka StronaFish croquettesSkładniki.20 dag mięsa ugotowanego z ryb1 ziemniak1 cebulka1 żółtko1 łyżeczka kolendry1 łyżka natki pietruszkigałka muszkatołowasólpieprzmąka bułka tartajajko do panierowaniaolej do smażeniaWykonanie.Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety(...)Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli.Sos.100 g powideł śliwkowych1 łyżeczka oliwy1 ząbek czosnku1 łyżka octu winnego1 łyżka słodkiego sosu chilliNa oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli. Mieszać, aż składniki się połączą
Kulinarny karnet Christopherasól pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Gotowe krokiety możemy podać z filiżankami ciepłego barszczu. Moje
Słodka Stronanapychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej :))Składniki na ciasto naleśnikowe: (na 10 dużych naleśników)2 szkl. mąki1 szkl. wody gazowanej1 szkl. mlekaszczypta soli4 całe jajkaolej - do smażeniajajka, bułka tarta - do panierowaniaJajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na patelni(...)wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość.Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Walijskie Pichceniezimno. Wspaniały "solo" i na pieczywie.SKŁADNIKI:- duża cukinia lub 2 mniejsze (jeśli młode, nie obieramy i nie oczyszczamy z nasion)- mięso indycze udziec 1 kg (ugotowane)- pół bułki bezglutenowej- cebula 4- czosnek 1-2 główki (Nasz polski)- jajka kurze 4 (lub 8 przepiórczych_- płatki owsiane bezglutenowe 4-5 łyżek- 3-4 łyżki oleju/oliwy/Przyprawy na smak:- domowa przyprawa warzywna- pieprz(...)ziołowy,- pieprz czarny- pieprz cayenne Piątnica- ziarenka "Piekło Niebo"- ziarenka "Ziołowo mi"- mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek- mieszanka: pomidor, oregano, chilliWYKONANIE:Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy płatki owsiane, jajka i przyprawy, wyrabiamy.Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami.Pieczemy około godziny w temp. 120 stopni
Wypisz Wymalujnazwa portugalska) inne było nadzienie składniki: na ok 20 pierożkówciasto:120 g mąki200 ml wodyłyżka masłaszczypta solinadzienie - mozzarella pokrojona w kosteczkę + jajko i tarta bułka do panierowaniaolej do smażeniaprzygotowanieDo garnka wlać wodę, dodać sól i masło. Kiedy woda się zagotuje , ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas(...)trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru.Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Zjadamy jeszcze ciepłe
Stare Garydobry jest farsz z dodatkiem rodzynek, ale to następnym razem. składniki (6 porcji)6 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)500 g mielonej wieprzowiny80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę duży pęczek pietruszki posiekany2 jajkamajeraneksól, dużo pieprzuprzygotowaniewszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać
Stare Garyoliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej1 jajkoOlej roślinny do smażeniaprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu(...)rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.)Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki
Stare Garypieczywo niestety gorsze ,kiełbachy też można się zastanowić czy lepsze. Tak czy siak, zróbcie sobie, proste , fajne zimowe grzanki!składniki (ilość zależy od ilości gości i głodu)dowolna biała bułka pokrojona na kromkikiełbasa też dowolnakeczupser żółty - ja użyłam cheddar'amasłoszczypior zielony do przybraniaprzygotowanieAngielkę, bułkę , bagietkę pokroić na kromki . Każdą posmarować z dwóch stron masłem. Położyć dowolną ulubiona kiełbasę
Stare Garydobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki1 perliczkasólpieprzfarsz1/2 cebuli drobno pokrojonej2 zabki czosnku, posiekane3 - 4 łyzki masła1/4 kubeczka bułki tartej4 suszone figi drobno pokrojone1/2 łyżki listków tymianku2 łyżki koniakuok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (tyle,żeby zakryć mięso)przygotowanieFarszna patelni rozgrzać część(...)masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć w nim bułkę. Dodać do cebuli, dołożyć figi, tymianek, dolać koniak i dobrze wymieszać.PerliczkaPerliczkę umyć, osuszyć a następnie wyluzować czyli pozbawić ptaka kości. Ponieważ nie zamierzamy ptaszyska faszerować a chcemy tylko zrobić roladę
Stare GaryJeżeli podamy je z dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3(...)średnim ogniu, spryskać oliwą. Grillować burgery po 4 - 5 minut z każdej strony , do momentu aż się przypieka i usmażą w środku.Podawać jak tradycyjny burger w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty sera i sosu pomidorowego, lub z frytkami. Smacznego!Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach
Stare Garyczosnku1 łyżka posiekanej mięty2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka płatków chili1 łyżeczka sambal oelekgarść posiekanej kolendry + parę gałązek do podaniasól, pieprz do smaku8 normalnych lub 16 małych bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu )przygotowanieWszystkie składniki burgerów wymieszać w misce. podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć(...)patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego
Stare Garykawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło mi 14 dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :)Bułeczki:* dynia- 1/2 kg* mąka(...)masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana 18%- 250 ml* cukier puder trzcinowy- 2 łyżki* cynamon- 1 łyżeczkaDodatkowo:* jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżkaBułeczki:Najpierw trzeba zająć się pure z dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godz. w 200 stopniach (uważać
Kraina Miodem PłynącaMoja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię dla mojego P.).Racuszki są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje.Bardzo polecam(...)bakłażan- 1 szt.* parmezan- 30 g* płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta)* jajko- 1 szt.* pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku* olej rzepakowy- do smażeniaBakłażana pokroić w plastry o grubości około 7 mm, oprószyć solą i odstawić na około 15 min., aż puści sok.Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i przyprawić z dwóch stron.Parmezan wymieszać
Kraina Miodem Płynąca