Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy(...)dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo aby się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię z rozgrzanym olejem wkładamy nasze gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy już
Przepisy i porady kulinarnegodziny 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować(...)osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę. Zagnieść z mięsem,jajkiem i tartą bułką,doprawić do smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać,formując nie duże zgrabne
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 60 dkg wątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki (mogą być suche) 2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat sól 3 ząbki czosnku pieprz majeranek olej kminek cały do posypania Sposób wykonania : Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć(...)Cebulę i czosnek kroimy w paski, wlewamy na patelnię olej ( 2-3 łyżki ) i smażymy na złoty kolor. Przestudzone mięso,wątrobę i cebulę mielimy przez maszynkę o małych oczkach. Bułkę moczymy w zimnej wodzie,następnie wyciskamy i także mielimy w maszynce. Dodajemy przyprawy do smaku,pieprz,sól,jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Gotową masę wkładamy do wąskich
Przepisy i porady kulinarnemariusz_g - Fotolia.com Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej pasztet po upieczeniu może być zbyt twardy, będzie się źle smarował, natomiast gdy dodamy kaszę mannę pasztet będzie bardziej kleisty, łatwy do smarowania. Pamiętajmy o tym podczas przygotowywania domowych pasztetów
Przepisy i porady kulinarnezapraszam na lekki obiadek bez mięska. Pyszne wegetariańskie kotleciki z czerwonej soczewicy i jajek. Smaczne, sycące i zdrowe jedzonko. składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 małe jajko 1 łyżka bułki tartej 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czosnkowa pieprz olej do smażenia Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękości. Odcedzić, osączyć z nadmiaru wody. Następnie(...)ugotowanej soczewicy dodać ugotowane jajka starte na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Potem dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wszystko wymieszać. Z masy uformować małe płaskie kotleciki i smażyć na oleju na złoty kolor. Z kotlecikami trzeba obchodzić się delikatnie aby się nie rozpadły podczas przekręcania na patelni. Osączyć
Monia miesza i gotujeokonie morskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku(...)obieram, siekam i szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam, a następnie wrzucam por. Smażę 3 minuty, po czym przerzucam do miski. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (aby farsz się całkowicie nie rozsypywał), doprawiam solą, pieprzem i tak przyrządzonym farszem nadziewam ryby, dodając do środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane
W kuchni Karmel-itkipodaje się najczęściej w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i korniszonów. Można podać ją na talerzu wraz z puree ziemniaczanym i wspomnianymi dodatkami lecz znacznie popularniejsza jest podawana w bułce. Tak więc można zaryzykować, że to tańsza wersja hamburgera. Tańsza – nie znaczy gorsza. Nam kanapki z taką wieprzowiną smakują bardzo. Szczególnie mężowi, który dopomina się powtórki. Pulled Pork(...)podgrzanego sosu BBQ – można kupić gotowy, ale polecam go zrobić samodzielnie. Tak przygotowane mięso podajemy z surówką z czerwonej kapusty (np. taką ) i korniszonami. Gdy podajemy całość w bułce hamburgerowej – podpiekamy ją i smarujemy musztardą. Sos barbecue (BBQ): W rondelku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy przez
Poezja smakususzonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem- 4 plastry http://www.ser-korycinski.pl/ cebula - 1 szt pieczarki - 35 dag tłuszcz mąka - 3 łyżki jajko - 2 szt bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 porcje. Każdy filet posypać przyprawą do kurczaka. Panierować filety w mące, zanurzać(...)roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, obtaczać w tartej bułce. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pieczarkami na tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie nałożyć pieczarki i na każdym filecie plaster sera korycińskiego, przykryć pokrywką, dosmażyć na wolnym ogniu, do rozpuszczenia sera. Podawać
Kuchnia Danusiprzyszedł DZIEŃ OLŚNIENIA! - PO CO??? Po co gotować coś, potem to siekać, mieszać z innym pomielonym czymś i górą przypraw, taplać to wszystko w jajku, toczyć w tartej bułce a potem jeszcze smażyć i niby takie to zdrowe wegetariańskie jeść??! Przecież taki brokuł czy inna pieczarka nie ma już żadnej wartości odżywczej!! Nie lepiej ugotować brokuła i PO PROSTU(...)uładzone wilgotnymi rękami tak Te kotlety nigdy nie rozpadły mi się nie patelni, nic z nich nie opada w czasie smażenia a naprawdę nie dosypuję do nich żadnej mąki, bułki, nie lepię siemieniem ani innym glutem, wszystko tak, jak napisałam. Gotowe kotlety rzucam na DOBRZE ROZGRZANY olej, rumienię chwilkę z każdej strony (BEZ PRZYKRYWANIA PATELNI OCZYWIŚCIE), ściągam delikatnie łyżką
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE