bulka - 3613 przepisów (strona:91/241)

Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej 349

Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 duże lub 2 małe jajka 1 łyżeczka musztardy KIELECKIEJ chrzanowej  sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy na cieńsze plastry i delikatnie oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz  oraz musztardę(...)Kielecką chrzanową , roztrzepujemy do połączenia. Wkładamy do jajka z musztardą mięso i marynujemy minimum 60 minut.  Następnie wyciągamy mięso z jajka i obtaczamy w bułce tartej.  Smażmy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. W dzisiejszym przepisie użyłyśmy do zamarynowania mięska między innymi musztardę Kielecką chrzanową , którą otrzymałyśmy w paczuszce do testowania. Przyznam, że pierwszy raz miałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z kapustą i pieczarkami 167

podane z czerwonym barszczem i chyba tak podane lubimy najbardziej. Krokiety z kapustą i pieczarkami SKŁADNIKI: 7 naleśników 300 g kiszonej kapusty z marchewką 250 g pieczarek 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na małej ilości oleju podsmażamy obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Gdy się podsmażą dodajemy pokrojoną kapustę. Gdy kapusta jest(...)kapusta będzie miękka i wyparuje cała woda. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zamykamy tworząc krokiety.  Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na każdej ze stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wigilijny karp smażony 275

podaję go w towarzystwie cytryny, którą każdy sam już skrapia sobie rybkę.Takiego właśnie karpia lubimy najbardziej. Wigilijny karp smażony SKŁADNIKI: 1 karp wypatroszony 1/2 l mleka sól, pieprz bułka tarta do panierowania 2 jajka cytryna olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Karpia oczyszczamy z łusek, usuwamy płetwy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Kawałki ryby przekładamy do garnka i zalewamy(...)mlekiem. Ja moczę rybę w mleku kilka godzin. Następnie wyciągamy, osuszamy, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Zaczynamy od strony ze skórą. Podajemy z cytryną, którą skrapiamy rybkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 212

bardzo smaczne. składniki ( 4  porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2  jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól  świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości(...)Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze. Klopsy : Do miski  włożyć w szystkie składniki  na klopsy - mięso, posiekane grzyby, jajka, startą cebulę, pietruszkę, tartą bułkę, sól pieprz. Dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu. Zmoczonymi wodą rękami

Stare Gary
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 230

efektownie :) Można je przygotować na obiad lub kolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską. Składniki: 3 średnie bakłażany , około 40 dkg mielonego mięsa , pół suchej bułki , 1 jajko , sól do smaku, 1 łyżeczka mielonego imbiru , około 10 dkg żółtego sera , 2-3 łyżki oleju . Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości około(...)Lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem osuszyć każdy plaster i zgrillować na grillowej patelni, przesmarowanej lekko olejem. Odstawić do przestudzenia. Bułkę namoczyć, najlepiej w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 273

Składniki - gołąbki: 50  dkg mięsa mielonego 30  dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15  dkg ryżu 2  ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy(...)dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo aby się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię z rozgrzanym  olejem wkładamy nasze gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy już

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z ananasami. 148

godziny 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować(...)osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę. Zagnieść z mięsem,jajkiem i tartą bułką,doprawić do smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać,formując nie duże zgrabne

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet domowy a'la wątróbka. 178

Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego  ( łopatka,karkówka ) 60 dkg wątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki  (mogą być suche) 2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat sól 3 ząbki czosnku pieprz majeranek olej kminek  cały do posypania Sposób wykonania : Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć(...)Cebulę i czosnek kroimy w paski, wlewamy na patelnię olej ( 2-3 łyżki ) i smażymy na złoty kolor. Przestudzone mięso,wątrobę i cebulę mielimy przez maszynkę o małych oczkach. Bułkę moczymy w zimnej wodzie,następnie wyciskamy i także mielimy w maszynce. Dodajemy przyprawy do smaku,pieprz,sól,jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Gotową masę wkładamy do wąskich

Przepisy i porady kulinarne
Czym zagęścić zbyt rzadką masę na pasztet. 295

mariusz_g - Fotolia.com  Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej pasztet po upieczeniu może być zbyt twardy, będzie się źle smarował, natomiast gdy dodamy kaszę mannę pasztet będzie bardziej kleisty, łatwy do smarowania.   Pamiętajmy o tym podczas przygotowywania domowych pasztetów

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania