Przepis jest prosty i na pewno bez niego każdy spokojnie dałby radę... Ale postanowiłam dodać go jako nową inspirację :) Składniki: 1 bułka (ulubiona) 1 pomidor kawałek ogórka 1 plaster sera kawałek czerwonej cebuli liść sałaty 1-2 plastry pasztetu Wszystko wkładamy do przekrojonej bułki i gotowe :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy Rajzęby” :) A przepis podchwyciłam od mojej teściowej, która nie robi tradycyjnych gołąbków. Polecam :) Składniki: Ok. 15 liści kapusty pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania Olej lub tłuszcz do smażenia Sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy sól Listki kapusty pekińskiej rozdzielamy, po czym gotujemy(...)uważać, gdyż listki są bardzo delikatne i mogą się zbyt rozgotować. Ugotowane liście wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, namoczoną czerstwą bułkę, jajko, sól, vegetę i pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony
Smakowy Rajnaleśników, a smakuje pysznie :) Farsz: 30-40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie dodajemy jajko, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Zamaczamy pojedynczo płatki ryżowe w talerzu(...)pozostawiamy na kilka sekund by zmiękły. Miękkie listki ryżowe nadziewamy mięsem i zwijamy w ruloniki, pomiatając o tym by założyć boki do środka. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy obustronnie na oleju. Sajgonko - krokieciki podajemy jako dodatek do bulionu, barszczu, sałatek, ziemniaków, ale są też pysznym daniem samym w sobie
Smakowy Rajszpinaku lub ½ kg mrożonego 1 duży ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka Sól i pieprz Dodatkowo: Około 300g sera gouda (potartego) 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni(...)czym zakładamy dolną część naleśnika i zawijamy go do góry – jak na zdjęciu w przepisie na krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze zrobić większą ilość krokietów i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać
Smakowy RajMarcowa propozycja piekarni Amber to zakwasowy chleb z dodatkiem namaczanej mąki żytniej, wcześniej uprażonej. Przepis wynalazła Jola z blogu Smak mojego domu . Nie pamiętam, abym wcześniej
Grahamka, weka i kajzerkamoże tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!kaszą jęczmienną: ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki(...)zeszklenia, ale nie jest to warunek konieczny). Dodajemy do mięsa jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną. Przyprawiamy masę słodką papryką oraz solą i pieprzem. Jeśli masa jest mało zwarta dodajemy bułkę tartą/kaszę manną, aby pulpety lepiej się lepiły. Dodajemy dowolny dodatek smakowy (np. posiekane zioła – pietruszkę czy koperek, pomidory suszone, oliwki itp.) lub pomijamy. Mieszamy. Toczymy zwilżonymi dłońmi kulki
Poezja smakuPoniżej jak się prezentował;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru drobnego do wypieku 4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać cukier oraz żółtka, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Do masy(...)biszkoptowej dodajemy zmielone orzechy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie jednak delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy je na 3 części. Oczywiście można je upiec osobno (ja tak robiłam), należy wtedy podzielić podane składniki na 3 części
Krakowskie smaki Anizawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo i wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej(...)dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy ok. 1,5 litra wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy
Salonik smakówsama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki 80 g cukru 50 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 gram masła(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200*C. UWAGA! Bułeczki pieczemy tylko z góry , bo lubią się przypalać od spodu. Długość pieczenia zależy oczywiście od pieca- potrzeba tu nieco wyczucia. Bułki najlepiej smakują jeszcze ciepłe (można je podgrzewać jeśli wystygną). Jeśli ktoś woli wersję cynamonową, wystarczy zamienić płatki róży na półtora łyżeczki zmielonego cynamonu i zrezygnować z kwasku cytrynowego (przepisy
les mirabellesziemniaków (nie młodych) 3 jajka 3 łyżki masła 250-300g żółtego sera (niech się ciągnie- np. gouda) pęczek ulubionych ziół (u mnie tymianek, cząber, pietruszka, koperek, lubczyk, szczypiorek) bułka tarta do posypania formy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i gotujemy. W międzyczasie siekamy drobno zioła i ucieramy ser. Od razu po ugotowaniu i odcedzeniu ubijamy ziemniaki tłuczkiem(...)dodajemy półtora łyżki masła, trzy jajka, przyprawy i zioła. Uzyskaną, gładką masę przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki
les mirabellesCYTRYNOWO-TYMIANKOWY KURCZAK Z MAKARONEM I SAŁATĄ LODOWĄ (na 6 osób) 2 podwójne piersi kurczaka 2 jajka 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku 1 szklanka bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu oliwa do smażenia 3 łyżki masła 1 opakowanie makaronu Casarecce 1 średnia sałata lodowa 1/3 szklanki oliwy 3 łyżeczki cukru(...)makaron. Dwa jajka wbijamy na głęboki talerz i rozbełtujemy. Na płaski talerz ocieramy skórkę z całej cytryny, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy 9 minut
les mirabellesAromat dojrzałych śliwek był powalający. Aż się prosiło, żeby coś pysznego z nimi zrobić. BABKA BISZKOPTOWA Z MIRABELKAMI I MARCEPANEM 250g mirabelek 50g masy marcepanowej 1 łyżka masła bułka tarta do wysypania formy 4 jajka 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek oleju 16g (opakowanie) migdałowego cukru Mirabelki przekrawamy(...)pół i usuwamy pestki. Marcepan rwiemy na drobne skrawki. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie pojedynczo żółtka. Do masy wlewamy olej, wsypujemy mąkę, cukier migdałowy i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy
les mirabellesjest ratunek- liście skorzonery też podobno są pyszne i delikatne:) A kiedy mamy już naręcze wężymordu koniecznie musimy zjeść gotowane korzenie. Bez zbędnych dodatków, tylko odrobina soli, masła i bułki tartej, tak żeby poczuć łagodny, lekko szparagowy smak. Miąższ jest sprężysty i pozbawiony włókien, które mogą przeszkadzać w starszych szparagach. Tak też podałam wężymord- z wody, ugotowany z odrobiną(...)soli, z bułką tartą. Do niej była pieczona kiełbaska i orkiszowy makaron z jarmużowym pesto. Swoim obiadem nie nacieszyłam się w stu procentach- kiedy robi się piętnaście rzeczy na raz czasem obiad ląduje na podłodze. A potem wyjmuje się kawałki szkła z makaronu... Tym razem, jak rasowa blogerka mam zdjęcie. Niestety u mnie z bohaterskim podejściem ciężko. Dopadł mnie jesienny
les mirabellesodrywamy płatki. Po 30 minutach do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka, masło i konfiturę fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Z ciasta formujemy(...)białkiem i pieczemy 20 minut. Można jeść na ciepło, ale jak zauważyła trafnie mama, w wystudzonych bardziej czuć delikatny aromat fiołków. A to przecież on stanowi o wyjątkowości tych bułek. Polecam same, ale również z odrobiną masła albo miodu! Nie tylko my mamy smaka na fiołkowe płatki- coś je nam bezczelnie obżera
les mirabelles