mnie na stołówce w Szkole Podstawowej nr 7 w Lubinie SKŁADNIKI (na dwie małe porcje) 200g białego sera chudego 150-200g mąki tortowej 1 jajko masło bułka tarta cukier, sól W misce rozdrobnić widelcem ser, dodać jajko i razem połączyć. Następnie dodawać mąkę i już ugniatać rękoma, jeśli konsystencja nadal będzie za lepka dodać kolejną część mąki. Utworzyć(...)płaskie wałki, pokroić na kluski ok 2-3 cm. Gotować w wodzie, wyciągnąć po minucie od wypłynięcia. Polać masełkiem z bułką tartą i cukrem. Smacznych wspomnień
MarciochaKucharzystarych ziemniaków (ugotowane, ostudzone) 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków) ok. 20 szt. truskawek średniej wielkości (umyte, osuszone, bez szypułek) 1 jajko masło, bułka tarta sól, cukier Ugotowane, ostudzone z iemniaki mielimy w maszynce do mięsa (lub tłuczemy bardzo dokładnie). Ze zmielonych ziemniaków, mąki, szczypty cukru i jajka zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku(...)kulać. Na osolony wrzątek wrzucać kluski i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek i polać zrumienioną na maśle tartą bułką. A co ja dzisiaj zjem ? Nigdy nawet nie próbowałam knedli z owocami, nie wiedziałam czego się spodziewać... Teraz wiem, należy zrobić trochę cieńsze ciasto i dawać większe truskawki :P Smacznego
MarciochaKucharzyAllegro kupiłam balot bocznika:) i tym samym rozpoczęliśmy naszą mini plantacje, oczywiście tylko dla własnych potrzeb :D Przyrządziłam je dziś standardowo a'la schabowe SKŁADNIKI kiść boczniaków mąka jajko bułka tarta sól, pieprz, olej puree ziemniaczane z lubczykiem surówka z marchewki i jabłka Oczyszczone, umyte posolone i popieprzone kapelusze boczniaków obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku(...)koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju do uzyskania pięknego złotego koloru. Podawać z puree ziemniaczanym z ulubioną surówką. Smak tak przyrządzonych boczniaków przypomina kotlety sojowe, świetny pomysł na wegetariański obiadek. Smacznego !!! A tak wygląda nasza plantacja Print
MarciochaKucharzyprzepadałam za tym daniem:) Dlatego chcę je tym razem odczarować :) Klopsiki w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula 1 łyżka masła 1 jajko bułka tarta 2-3 szklanki - wywaru jarzynowego 400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku sól pieprz ziemniaki Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle(...)Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy
MarciochaKucharzyPierwsze szparagi w tym roku, nie mogłam się oprzeć :) Zielone szparagi z jajkiem i mozarellą SKŁADNIKI: pęczek zielone szparagi 2 jajka na twardo ser tarty mozarella masło bułka tarta sól, pieprz, odrobina cukru Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki. Posypać solą oraz wysmarować masełkiem. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować przez ok 3 - 4 minuty, aż delikatnie się przyrumienią,będą(...)miękkie, ale jeszcze dość chrupiące. W międzyczasie ugotować jajka na twardo. i uprażyć na masełku bułkę tartą z odrobiną cukru. Szparagi ułożyć na talerzu obrać masełkiem i posypać tartą mozzarellą i pokruszonym jajkiem. Doprawić grubo mielonym pieprzem. Ahhh Wiosna, Ahhhhh to Ty :) Smacznego
MarciochaKucharzySezon w pełni, a u nas dopiero drugi raz... dziś klasycznie Białe szparagi na bekonie i jajku sadzonym SKŁADNIKI: pęczek białych szparagów 10 plastrów boczku 4 jajka masło bułka tarta sól, pieprz, cukier Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze z oprószone cukrem i solą . Boczek kroimy w plastry i prażymy na suchej patelni aż się zarumieni(...)Szparagi podajemy z jajkiem sadzonym, natomiast szparagi okraszamy masełkiem z bułką tartą. Smacznego
MarciochaKucharzyTakie obiady tylko w Polsce:) Najlepsze! Młode ziemniaki z fasolką szparagową i bobem SKŁADNIKI: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg fasolki szparagowej 0,5 kg bobu masło bułka tarta sól, cukier koperek Ziemniaczki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę oczyścić i również ugotować w osolonej wodzie. Podobnie bób, z tą różnicą, że do wody warto wsypać pół(...)łyżeczki cukru. Bułkę tartą zeszklić na złoty kolor na masełku ze szczyptą soli i cukru. Ugotowane warzywa okrasić masełkiem i posypać posiekanym świeżym koperkiem. Dobre bo Polskie
MarciochaKucharzycukru pół szklanki ciepłego mleka 50g masła 1 jajko szczypta soli 1kg śliwek (najlepiej węgierek) 50g cukru 1 op cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej Do miski wsypać mąkę. Pośrodku zrobić dołek, wsypać pokruszone drożdże, zasypać je łyżeczka cukru i zalać niedużą ilością ciepłego mleka. Wymieszać delikatnie. Zakryć czystą ścierka na około 20 minut, aby drożdże(...)minut do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy. Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą. Śliweczki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w dwóch miejscach. Śliwki układamy ciasno miąższem do ciasta Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki
MarciochaKucharzyłyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę(...)miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany i posypane bułką tartą układać na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp. 180 stopni. Smakują rewelacyjnie
MarciochaKucharzyKaczka dziwaczka na naszym stole SKŁADNIKI: 4 nogi kaczki kasza gryczana lub ryż brukselka marchewka masło sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę ją podsmażyć(...)marchewką pokrojoną w plastry. Na sam koniec dodać łyżkę bułki tartej. Do garnka wlać 50 ml wody i dodać 50 ml sosu sojowego. Posiekać 2 ząbki czosnku i dodać do marynaty, dodać 1 małą łyżeczkę kolendry, szczyptę chili, papryki słodkiej, pieprzu i tymianku, odrobinę wody. Chwilę podgotować na małym ogniu. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego. W naczyniu układamy mięso
MarciochaKucharzyEkskluzywny Fish and chips Rekin z pieczonymi batatami SKŁADNIKI: 2 płaty rekina 1-2 bataty 2 jajka, bułka tarta sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
MarciochaKucharzyChleb na zakwasie dziś zarobiony może być upieczony dopiero jutro. Dlatego pomyślałam o upieczeniu bułek, które będą gotowe do zabrania jutro rano do pracy. Będę mogła pospać pół godzinki dłużej :) Nadzienie jest kwestią całkowitego eksperymentu. Planowałam ser z dodatkami. Okazało się, że dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego(...)kawałki o szerokości ok. 6 cm. Przekręcić w połowie i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C. ok. pół godziny. Bułki dodaję do kwietniowej listy wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba
Weekendy w domu i ogrodziedrobno posiekana 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi (opcjonalnie) sól morska do smaku czarny pieprz mielony do smaku Olej roślinny bułki do hamburgerów - opcjonalnie przygotowanie Mieloną wołowinę wymieszać w misce z czosnkiem, cebulą, jalapeno, kminem, musztardą, doprawić płatkami papryki. Uformować 6 niewielkich burgerów. Zawinąć w folię spożywczą oddzielając poszczególne(...)godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub np z pieczonymi ziemniakami (np takimi ). Smacznego
Stare Garyudka z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy. Dodajemy włoszczyznę(...)pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę czosnkiem. Masą wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem ( możemy użyć dwóch małych form). Górę posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyPuszyste i miękkie w środku bułki z białej mąki orkiszowej, dla dzieci i dorosłych. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki orkiszowej typ 550 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 275 ml mleka Do pokruszonych drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i połowę mleka. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn(...)części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić ponownie na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić bułki i piec około 15 minut. Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchenne