bulka - 3613 przepisów (strona:86/241)

kotlety mielone w plastrach boczku parzonego... 157

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, cebula podsmażona 1 duża, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, boczek parzony 6 plastrów/duże, olej rzepakowy 6 łyżek mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną

W Mojej Kuchni Lubię
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 166

grilla. Farsz ze szpinaku dodaje dużo smaku i pomaga przekształcić tego pstrąga z grilla w kompletny posiłek. Składniki: 4 całe świeże pstrągi, oczyszczone 2 szklanki posiekanego szpinaku 1 ¼ szklanki bułki tartej 1 szklanka białego wina ¼ szklanki wytrawnego Sherry ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki oleju arachidowego ¼ szklanki poszatkowanej cebuli ¼ szklanki chudego mleka 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soku(...)cytryny 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cebulę podgrzać na oliwie aż zmięknie. Dodać sherry i dobrze wymieszać. Dodać szpinak i olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla

naRuszcie
Łosoś w chrupiącej panierce 196

Soczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu.     Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie w panierce

Maminek kulinarny
Tort makowy 158

ciasto. Składniki  na biszkopt makowy 800 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej  5-6 drobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru(...)przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,   połączyć z makiem..Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą, skórkę pomarańczową, daktyle i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując  łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia

Gosia gotuje
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 144

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz czarny do smaku bułka tarta olej do smażenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu 3 łyżki  majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki tymianku 5  główek(...)ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajka.Wymieszać, doprawić sola pieprzem , majerankiem i curry. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron po około 3 minuty ( kotlety powinny się zarumienić ). Sos... Jogurt połączyć z majonezem, dodać  sok z cytryny, pokrojone drobniutko główki szparagów

Gosia gotuje
Zupa cebulowa z grzankami 175

Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek  1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól i pieprz do maku 4 kromki bułki wrocławskiej 4 plastry ostrego sera żółtego  Sposób przygotowania : Cebulę smażymy na oleju, dodajemy tymianek i liście laurowe. Następnie dolewamy bulion i wino, gotujemy przez około(...)Kromki bułki obkładamy serem i kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika nagrznego na 180 stopni, aż będą chrupiące.   Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z grznkami i tymiankiem... Smacznego

Gosia gotuje
Brukselka gotowana w mleku 297

zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka gałązek szczypiorku kilka listków bazylii Przygotowanie: Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier(...)sól. Gotować na małym ogniu około 25 minut . Podawać z bułką tartą  i masłem, posypaną pokrojonym szczypiorkiem i bazylią. Smacznego

Gosia gotuje
Tort makowy z masą budyniową 131

Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki  na biszkopt: 600 g  suchego maku 200 g  orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru(...)młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,  połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując  łyżką, nie miksować.  Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia

Gosia gotuje
Śledzie smażone 129

Składniki: 6 świeżych wypatroszonych śledzi 3 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Śledzie umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz. Rybę obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju. Proste, klasyczne i smaczne danie

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z parówką i serem 152

przedstawiam jeden z najlepszych parówkowych przepisów. Składniki: Ciasto: -szklanka mleka -100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników(...)jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego, ale komu by się chciało trzeć). Zawijamy naleśniki jak rolady. Tak przygotowane obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Często obracamy żeby się nie przypaliło. Naleśnik jest gotowy gdy jest złoty z każdej strony. Naleśniki z parówkami i żółtym serem są naprawdę pysznym i sycącym

Tanie przepisy studenckie
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 408

delikatnej bez czosnku i koperku. składniki: 1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia 600 g pieczarek masło do smażenia 1/2 szklanki wody 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,pieprz Ziemniaki przecisnąć przez praskę(...)jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt klejąca robić to zwilżonymi rękoma. Gotowe kotlety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki pokroić w plasterki lub jeśli są duże w średnią kostkę. Następnie pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle. Potem

Monia miesza i gotuje
Kurczak na zielonej łące... 196

zieloną ucztę ! SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka szpinak  pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak.   Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy(...)Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE Na talerzu układamy ugotowany ryż, fasolkę a na niej pokrojone w plastry roladki z kurczaka. Co za kolor

Mój Smak na Życie
Kolorowo - ciąg dalszy :) 134

cukinie (średniej wielkości) 1 duży pomidor czerwony 2 małe pomidory żółte 3 średnie pieczarki 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 średnia cebula (czerwona da lepszy efekt wizualny) 4 grubsze kromki bułki wrocławskiej oregano, bazylia, pieprz oliwa z oliwek Cukinie dobrze myjemy ciepłą wodą, odcinamy końcówkę z ogonkiem. Każdą cukinię przecinamy na dwie części wzdłuż tak, aby powstały nam dwie "łódeczki". Wycinamy(...)dodajemy zioła i oliwę. Mieszamy i wypełniamy wydrążone cukinie farszem, posypujemy obficie startym żółtym serem. Odstawiamy. Dania nie solimy, ponieważ ser żółty jest słony. Teraz czas na grzanki :) Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte pomidory. Lekko posypujemy startym żółtym serem. Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy cukinie

vegetanie