Winiary;/200g prawdziwego masła 3 szklanki mąki3 żółtka3/4 szklanki cukru1 torebka cukru waniliowego WINIARY1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYmak:1 puszka masy makowej3 białka szczypta soli2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą(...)wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową
W kuchni Karmel-itkiKolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana
Grahamka, weka i kajzerkacytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia
NA MOIM TALERZUziemniakow 230 g maki pelnoziarnistej ( lub bialej) 1 lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej) 1 jajko 1 lyzka oleju 15 malych,dojrzalych moreli cukier trzcinowy cynamon maslo i bulka tarta Wykonanie: Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske. Z ziemniakow,maki,jajka i oleju zagniesc zwiezle,nielepiace(...)blat. W duzym garnku zagotowac osolona wode.Knedle wrzucac na wrzaca wode gdy wyplana gotowac jeszcze okolo 5 minut,najlepiej pod przykryciem na malym ogniu.Wyjac lyzka cedzakowa.Polac stopionym maslem z bulka tarta.Mozna dodatkowo posypac cukrem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wieprzowina smakuje wysmienicie i bez kompleksow mozemy zajadac sie "ubozsza" polska wersja sznycla po wiedensku. Jak zrobic dobrego schaboszczaka? Skladniki na 4 porcje: 60 dkg schabu srodkowego 1 jajko bulka tarta sol,pieprz cytryna Wykonanie: Kawalek schabu pociac na okolo 2 cm kawalki.Pod folia spozywcza rozbic kawalki miesa dokladnie i z wyczuciem z obu stron.Tradycyjnie przed smazeniem najpierw powinnismy obtoczyc(...)chcemy miec naprawde smaczne i chrupiace kotlety, nie mozemy zalowac masla.Na ledwo natluszczonej patelni nie usmazy sie kotlet dobrze. Najlepiej smazyc wszystkie jednoczesnie na duzej patelni.Tluszcz ze spalona bulka tarta nie nadaje sie do powtornego uzytku.Gotowe odsaczyc z nadmiatu tluszczu na papierowym reczniku.Na talerzu udekorowac plasterkiem cytryny.A co!schaboszczak nie moze byc gorszy od sznycla wiedenskiego. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam ! Skladniki na 6 bulek : 318 g maki 550 185 g wody 5,5 g soli 1,5 g drozdzy instant 1 cebula,bulka tarta 1-2 lyzki sezamu-opcjonalnie Wykonanie: Najpierw przygotowujemy farsz z cebuli.Mieszamy drobno posiekana cebule z bulka tarta.Bulka powinna stanowic 10% wagi cebuli.Wlozyc do zamknietego pojemnika na kilka godzin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisów na łososia jakie ostanio zrobiłam, przepis do zrobienia od zaraz!Składniki na 2 porcje:1 bio-pomarańcza50 g masła30 g piernika -1 średni piernik1 łyżeczka suszonego majeranku30 g bułki tartejsól morskapieprz cayenneszczypta cynamonu400 g fileta z łososia bez skóryWykonanie:z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki pomarańczowe ,następnie ostrym nożem ściąć cała białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczypiernik(...)skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu.Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na 2-ch porcje łososia i dobrze docisnąć.Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczypiec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut podałam z pieczoną pietruszką,pasternakiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rybne:ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniakówok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany)1 jajkoposiekana natka pietruszkiotarta skórka z cytrynysok z połowy cytrynysól, pieprz, bułka tarta, mąka1 papryczka chili (opcjonalnie)Sos czosnkowy:4-5 łyżek jogurtu naturalnegoposiekany koperek (ja użyłam mrożonego)2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, sok z cytrynyMieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam(...)doprawiam solą i pieprzem.Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę wyrabiam i formuję kotleciki które obtaczam w mące.Wstawiam na godzinkę do lodówki. Przed smażeniem obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego Post Kotleciki rybne pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpatelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały.Farsz:2 kg kapusty kiszonej2-3 cebulegarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskieoliwa do smażenia2 jajka i bułka tarta do panierowania Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej wodzie gotować aż zmiękną. Po ostudzeniu posiekać, wodę najlepiej zachować i dodać do kapusty. Kapustę(...)minut w razie potrzeby doprawić jeszcze majerankiem, solą i pieprzem. Wystudzić.Na przygotowane naleśniki nakładać po trochu farszu i zrolować je a następnie panierować w rozkłóconym jajku i bułce.Smażyć na złoty kolor.Smacznego Post Krokiety z kapustą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pljest już miękka dodać umytą, oczyszczoną z błonek i osuszoną wątróbkę. Smażyć całość kilka minut aby tylko z wierzchu wątróbka się ścięła a w środku powinna być różowa.4. Bułkę namoczyć w bulionie z ugotowanego królika i odcisnąć. Wywar zostawić.5. Obsmażone mięso z królika, ugotowaną łopatkę, podsmażoną cebulę i wątróbkę, odciśniętą bułkę i boczek surowy (bez skóry) przepuścić
UgotujmyTo.pljest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy
UgotujmyTo.plmielonego mięsa wołowego2 kg ziemniaków0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki bułki tartej 2 żółtka2 duże cebuleskwarki do okraszeniasól, pieprz, majeranek do smakuKartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień odsmażane na tłuszczyku.Ziemniaki obrać(...)ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego z indyka1 czerstwa kajzerka250 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku2 cebule2-3 łyżki gęstego majonezu1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego3-4 łyżki oleju5 łyżek bułki tartej2 łyżki masła 30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych150 g śmietanki kremowej 30% biały pieprz i sól (do smaku)Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe(...)oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć
Świat Domowej KuchniKrokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem(...)gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/nalesniki-klasyczne.html . 3.Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy je do momentu zarumienienia się panierki.I to tyle ;) ...Udostępniam przy okazji wspaniały utwór z filmu "Nietykalni": Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z Muzyką