jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie: Naleśniki: - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie(...)krokietów: Rozgrzewamy olej (2 łyżki) na patelni. Na środku naleśnika układamy farsz, a następnie zwijamy naleśnika jak kopertę tak, aby nadzienie nie wypadło. Moczymy w jajku, następnie w bułce tartej i na patelnię! Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą pięknie zarumienione. Co prawda jest to dość pracochłonne, ale czasami warto użyć trochę garów i pobrudzić kuchnię
Kitchens Alphabetziołami, przyprawami, jajkami (2 szt.) oraz kajzerką wcześniej namoczoną w ciepłym mleku. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. i formujemy z niej kotleciki. Obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce, a następnie smażymy na wolnym ogniu na złocisty kolor. W moim poście proponuję skomponować kotleciki z ziemniakami i mizerią, jako danie typowo obiadowe, ale jak wcześniej wspomniałam, możemy je jeść(...)również jako burgery rybne z bułką i warzywami (sałata, ogórek, pomidor
Taste Of My Dayobiad...polędwiczki pokrojone w plastry i zanurzone w marynacie z jogurtu, jajek i gotowej mieszanki przypraw,pyszne były.. schab lub polędwiczki jogurt naturalny jajka marynata klasyczna Prymat bułka tarta Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki(...)kilka godzin.Następnie kotlety panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano
Moje domowe kucharzeniepieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk, bułka tarta 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito, pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem(...)24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki na każdy naleśnik nałożyć dużą łyżkę farszu i zawijać krokiety naleśniki maczać w roztrzepanych jajkach, tartej bułce i na gorącym oleju smażyc rumiane krokiety - odkładać na ręcznik papierowy my takie krokiety najlepiej lubimy z barszczykiem do picia................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek sól, pieprz, łyżka sosu sojowego płaska łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej olej do smażenia 4 ząbki czosnku 1 duża cebula masło Przygotowanie : Cebulę i selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera(...)przykrycia do miękkości ( często mieszałam ) Pieczarki i pokrojony drobno czosnek przesmażyłam na maśle, do odparowania soku Do selera dodałam pieczarki, doprawiłam solą, majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym, dosypałam bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być raczej ścisła. Całość wystudziłam Po wystudzeniu dodałam jajka i ponownie dokładnie wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać kaszy manny Całość
Proste Potrawyznacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki(...)obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy na oleju. Odparowujemy pieczarki, doprawiamy do smaku. Łączymy surowe mięso z pieczarkami. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy skóry podwinąć dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki pół szklanki cukru szczypta soli olej do wysmarowania foremki i bułka tarta W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę
prawdziwe jedzenietymi tradycyjnie gotowanymi w osolonej wodzie, więc kombinuję jak mogę :) Dziś postanowiłam ponownie je upiec, ale tym razem trochę inaczej. Składniki: ziemniaki sól rozmaryn suszony zioła prowansalskie chilli bułka tarta Ziemniaki kroimy w dowolny sposób, i obgotowujemy na półtwardo, bez soli. Następnie je odcedzamy i odparowujemy. W międzyczasie mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Ziemniaczki obtaczamy na talerzyku w panierce
chwile dla mniekotlecików, stąd pomysł na małą modyfikację :)Składniki:- opakowanie kotletów sojowych- dwie kostki warzywne- kawałek czerwonej słodkiej papryki- liść laurowy- 3 ząbki czosnku- łyżka sosu sojowego- bazylia, oregano - 2 jajka- bułka tarta- tłuszcz do smażenia Na początku musimy przygotować bulion - do ok. 1,5 litra wody wrzucamy kostki, ząbki czosnku przekrojone na pół, pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, połamanego liścia(...)zmiękły. W tym czasie powinniśmy często je zanurzać, by jak najbardziej przeszły smakiem bulionu. Następnie kotlety traktujemy już tak samo jak zwykle - odsączamy, panierujemy w jajku i bułce i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem :) Minusem tej metody jest to, że bulionu do niczego już nie wykorzystamy, gdyż jest przeraźliwie słony - dla kotletów to wskazane, ale do oddzielnego spożycia już
Kulinarne zapędy Kokosasztuki liście laurowe, 1 łyżka vegeta, 1/2 kg mielone indyka, 1 sztuka jajko, 1 mała cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki kaszka manna, 2 łyżki tarta bułka, 3 łyżki majeranek, 1 kubek śmietana słodka, - do smaku maggi ziemniaki obrane pokroić w kostkę i zagotować - zebrać cedzakiem szumy-pianę dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę, por pokrojony(...)kostkę, liście i ziele, 1 łyżkę jarzynkę kucharka mielone indyka dobrze wyrobić z jajkiem, kaszką manną, tartą bułką pieprzem i 1 łyżeczką jarzynką kucharka, cebulą drobno pokrojoną formować małe klopsiki i wrzucać do gotujących się ziemniaków na mniejszym ogniu gotować z 20 minut do smaku doprawić majerankiem, magą kucharka i śmietaną 18% słodką smaczna i syta zupa na chłodniejsze
W Mojej Kuchni Lubiębyć wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką na wierzchu ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek kruszonka: po 100 gram
W Mojej Kuchni Lubięsztuk papryka, 2 torebki kasza gryczana, 20 dag mielone wieprzowe, 1 sztuka cebula, 1 łyżka podgrzybki suszone mielone, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki tarta bułka, 1 łyżka vegeta, - ile potrzeba woda ugotować 2 torebki kaszy gryczanej i gotową wysypać z torebek z papryki ściąć czubki i oczyścić z pestek, opłukać kaszę wymieszać z mielonym mięsem, tartą(...)bułką, jajkami, grzybami zmielonymi, vegetą, papryką ostrą, cebulą drobno pokrojoną nakładać farsz do papryk lekko ubijając stawiać paprykę na sitku rozkładanym - nie przypali się na dnie wlać wody do wysokości sitka i pod przykryciem gotować na średnim ogniu z 30 - 40 minut smaczna papryka na kolację........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2 łyżki tarta bułka,- ile potrzeba ser żółty gouda, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżka mąka pszenna do obsypania, 5 szklanek woda, 1 kubek śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki na oleju(...)zeszklić czerwoną cebulę i dodać pokrojone dość drobno pieczarki, podsmażać z 5 minut do pieczarek dodać zmielone suszone papryczki chilli, vegetę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na patelni, zostawić do wystudzenia umyte i suszone ręcznikiem papierowym 2 całe piersi włożyć do worka i rozbić na 2 płaty mięsa na mięsie ułożyć farsz i ser żółty, ciasno zwinąć i spiąć
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 8 łyżek olej rzepakowy, 15 małe ziemniaki, 5 sztuk marchew, 1 puszka groszek konserwowy, - do smaku sól, 1 łyżka masło, 2 łyżki tarta bułka umyte małe podudzia natrzeć pieprzem ziołowym, kucharkiem, papryczką chilli i schować do lodówki na całą noc na gorącym oleju zrumienić podudzia i na mniejszym ogniu podsmażać co jakiś czas(...)tłuszczyku po podudziach lekko je podsmażyć ugotowaną w osolonej wodzie marchewkę odlać z wody i wlać puszkę groszku, dodać masło, sól do smaku, masło i mieszając zagotować, wsypać tartą bułkę i szybko zamieszać do zagęstnienia podudzia podać z ziemniakami i marchewką z groszkiem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 sztuki kotlet schabowy bez kości, 1 sztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka kasza gryczana, 25 dag pieczarki,1 łyżka oleju, 1 sztuka mała cebula, - kucharek i pieprz do smaku,2 szklanki woda, 2 łyżki śmietana słodka 18% i 1 łyżka mąka pszenna, - surówka jaką lubisz schabowe(...)umyć, osuszyć i w woreczku rozbić tłuczkiem jajko roztrzepać z solą i pieprzem i włożyć schabowe rozbite na 10 minut tartą bułkę wymieszać z mąką w proporcji 2:1, schabowe obtaczać w panierce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano schabowe pieczarki obrane pokroić na pół talarki i na oleju je usmażyć dodając pokrojoną cebulę pieczarki solimy na sam koniec
W Mojej Kuchni Lubię