bulka - 3613 przepisów (strona:116/241)

Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 177

roulade with black pudding and feta cheese cold and heat.   Składniki. 1 kg mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta grecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku

Kulinarny karnet Christophera
Turecki fez. 135

Turkish cap. Składniki. 1 kg pomidory 2 łyżki bułka tarta 1 łyżeczka tymianek 1 łyżka bazylia świeża posiekana 0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnek 2 łyżki oliwa z oliwek 20 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek sól pieprz 10 dag ryż ugotowany 10 dag mozzarella starta Wykonanie. Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części(...)wykroić środek zawierający pestki i sok . Fileciki położyć na papierze kuchennym, osuszyć. Bułkę  tartą wymieszać z tymiankiem, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać przyprawę do dań Kucharek ( można sól) i całość wymieszać z oliwą z oliwek. Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety z białej kapusty z koperkiem 189

Cutlets with white cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań  Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę  pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić(...)dodać do kapusty, zmielić w maszynce. Otrzymaną pulpę wyłożyć na sito, do obcieknięcia, następnie, dodać jajko, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron  kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z ziemniaków z kaszą gryczaną 304

Roulade with potatoes Składniki. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sol pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie(...)jajkiem i pietruszką. Doprawić do smaku. Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30 minut, aż się ładnie zarumieni. Podawać po 5-ciu minutach z sosem pieczarkowym. Robiąc to danie nawet nie myślałem

Kulinarny karnet Christophera
Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem 223

świeżego szpinaku 200 g miąższu dyni (u mnie ok. 1/2 małej hokkaido) 200 g sera feta 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka liści szałwii 2 łyżki bułki tartej 1 opakowanie ciasta filo (moje z Almy ma dokładnie 11 arkuszy) olej do smarowania ciasta sezam do posypania ciasta dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchennyPrzygotowanie:  Z dyni usuń(...)odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach i włóż do miski. Pora, szpinak, natkę pietruszki i szałwię drobno posiekaj i dodaj do dyni. Wkrusz ser feta, dodaj bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszaj.  Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj go olejem przy pomocy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony kurczak z ziołowymi ziemniakami 315

Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 4 ziemniaki kilka łyżek oleju sól, pieprz 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3-4  łyżeczki tymianku 1 łyżeczka oregano 150 g bułki tartej 50 g mąki   Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.  Obtaczamy w oleju wymieszanym z częścią tymianku i łyżeczką mielonej papryki.  Pałeczki z kurczaka myjemy(...)osuszamy.  Wymieszać bułkę, mąkę, pozostałą paprykę, tymianek i oregano. Części kurczaka smarować w oleju i obtaczać w ziołowej mieszance.  Kurczaka i ziemniaki ułożyć na brytfance.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około godzinę

Sto kolorów kuchni
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 137

Każdy, kto próbował piec bezglutenowy chleb czy bułki wie, że ciasto to ma tendencję do wysychania. Pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że  tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać: na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze(...)około 30 sekund). Do gorącego kisielu dodaję 1 łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę oleju, mieszam i tak otrzymanym mazidłem smaruję za pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor.Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli

głodny alergik
Klops, pieczeń z oscypkiem 167

mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa ) 25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek) 3 ząbki czosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera sól pieprz biały i czarny mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki   Wykonanie; Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski(...)wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek, na grubej tarce ścieramy baleron i oscypka, wbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy w tem 180-190C przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać polewamy nim pieczeń z góry. Gotowy klops

Apetyczna babeczka
Pierogi z kapustą i grzybami 150

delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty  listek laurowy ziele angielskie pieprz  sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć przez kilka godzin. Kapustę gotujemy z przyprawami i grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę(...)smażymy, dodajemy pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi.  Pierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie

Apetyczna babeczka
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką i sosem czosnkowym 240

jaglanej 1 duża czerwona papryka 2 płaskie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku od www.owocowyraj.eu mleko ok 2 szklanek 1 jajko 3 łyżki masła  2 duże cebule olej bułka tarta pierz czarny 1/4 łyżeczki lub pieprz syczuański 1 płaska łyżeczka Kaszę wypłukać na gęstym sicie. W rondlu roztopić masło i wsypać kaszę, prażyć ją ok 2 minut. Następnie wlać(...)kroimy i smażymy na oleju. Paprykę kroimy bardzo drobno. Gdy kasza jest już wystudzona dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, jajko, doprawiamy do smaku. W rękach formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Sos czosnkowy: 4-6 ząbków czosnku 200 ml jogurtu naturalnego  100 ml śmietany sól do smaku Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy sól, zalewamy

Apetyczna babeczka
Chrupiące kulki mięsne z carry i kurkumą 156

orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl   Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej chudej wieprzowiny 2 ząbki czosnku, drobno posiekane świeża natka kolendry 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy(...)upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.2. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń

Apetyczna babeczka
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 184

Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia  Sprawdzone suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej(...)smażyć. Kiedy cebula i grzyby ładnie się przyrumienią dodać liście szpinaku, dodać sól, pieprz oraz zioła, chwilkę smażyć, odstawić, wsypać bułkę tartą, wymieszać i farsz gotowy. Farszem nadziewać pierogi. Gotowe pierogi można okrasić tłuszczem i cebulą

Apetyczna babeczka
Roladki z ogórkiem i serem 154

ogórkiem i serem  SKŁADNIKI: filety z piersi kurczaka- 1 szt podwójna ogórek zielony - 2 szt ser bałkański- 40 g sól i pieprz jajko -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Filety umyć, osączyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Ser pokroić na kwadraty(...)każdym filecie ułożyć kilka talarków zielonego ogórka i sera. Filety zwinąć w roladki. Następnie jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Roladki panierować w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Roladki podawać z ziemniakami

Kuchnia Danusi
Filety drobiowe z serem i kurkami 203

kurkami  SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta(...)dusić do miękkości. Wymieszać kurki razem z cebulę, dodać sól i pieprz, chwilę jeszcze poddusić. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Filety obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię

Kuchnia Danusi
Roladki drobiowe ze śliwką z dodatkiem Oleju Rzepakowego 142

lekko pobić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po cztery suszone śliwki i zwinąć jak krokiety w roladki. Następnie panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron, kilka minut na wolnym ogniu. Podawać z ziemniakami

Kuchnia Danusi