bulka - 3613 przepisów (strona:126/241)

Kilka słów o przezroczystym lodzie. I bułeczki na śniadanie 156

Dzisiaj będzie o bułeczkach na śniadanie. I tak, wiem, że bułki słodkie nie są (a przynajmniej nie te), ale wyszły tak dobre, że pomyślałam sobie, że może ktoś chciałby je sobie upiec na sobotnie śniadanie. My jedliśmy je dzisiaj, bo jutro śniadania nie będzie - ja będę w pracy, a C. będzie spał. Może w niedzielę uda nam się jakieś zjeść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pyszne śniadanie we dwoje 203

dwoje.Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze i bardziej puszyste. Pszenno-żytnie bułki z pieczoną papryką i czosnkiemSkładniki:(na 12 sztuk)400 g mąki pszennej200 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru125 ml letniego mleka125 ml letniej wody1 jajko1 łyżeczka soli40

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułeczki z makiem 185

Wszyscy wiedzą, że domowe pieczywo to bajka i czysta poezja. W książce Brød: fra bagels til knækbrød Görana Söderina i Georga Strachala znalazłam przepis na cudowne, bardzo duńskie bułki. Można je dostać w każdej piekarni, jednak wiadomo - nic nie zastąpi zapachu wydobywającego się z piekarnika z samego rana... Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale można je upiec wieczór

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 121

świetnie się uzupełniają i pasują do pieczywa. Świeża ostrość cytryny, chrupkie kawałeczki pistacji i dopełniająca całości pietruszka - koniecznie musicie tego spróbować.Cytrynowe bułeczki z pistacjami i pietruszkąSkładniki:(na 10 bułek)500 g mąki pszennej24 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wody2 jajka2 łyżki oliwy55 g solonych pistacjiskórka otarta z 1 cytryny1/2 pęczka natki pietruszkidodatkowo:3 łyżki mlekaDrożdże

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 174

szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach.Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś lubi) mleka, i jesteśmy w cynamonowym raju.Ciasto drożdżowe jest cudownie mięciutkie i bardzo aromatyczne samo w sobie, dużo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 123

bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz, są bowiem wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane na kształt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 174

jesteście prawdziwymi fanami - dajcie osiem. Ja tak robię często. A potem przez tydzień staram się do nikogo nie odzywać ze zbyt bliskiej odległości...Przepis oczywiście z niezawodnych Moich wypieków.Bułki z czosnkiem i pietruszkąSkładniki:(na 12 bułeczek)400 g mąki pszennej1 łyżka cukru1 łyżeczka soli15 g świeżych drożdży260 ml mleka30 g masłanadzienie:60 g miękkiego masła5 ząbków czosnku1/2 pęczka pietruszkidodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 158

jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut do napuszenia.W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
B... Bułeczki 198

sukces :) człowiek uczy się cały czas, więc wierzę, że niedługo moje bułeczki dorównają tym z piekarni ;)Zainspirowana przepisem na kajzerki Happy Kitchen. postanowiłam wyczarować moje śniadanie.Składniki (6 sporych bułek)2 szklanki mąki1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody1 opakowanie drożdży instant (7g)1 łyżeczka cukruszczypta soli1 jajko + biało do posmarowania2 1/2 łyżka masłaPrzygotowanie:Gotujemy wodę. Odstawiamy ją do ostygnięcia.Nagrzać piekarnik

Kitchens Alphabet
Domowe ciabaty z ziołami i dodatkami 135

bułeczki, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.  W tzw. międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni. Bezpośrednio przed pieczeniem, bułki posypujemy gruboziarnistą solą morską i wypiekamy przez 15 minut, aż się zarumienią. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat ziół, drożdży i użytych dodatków :) Bułeczki są pyszne! Kruche, pachnące

Taste Of My Day
Bułeczki mleczne 124

podwójną porcję: 45 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 i 1/2 dag drożdży 5 dag masła 250 ml ciepłego mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek  1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy

Apetyczna babeczka
Bułeczki z rowkiem 126

bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Krawędź dłoni posmarować olejem i wcisnąć ją w środek każdej bułki, by zrobić zagłębienie. Przykryć i raz jeszcze odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230C, i piec 15 minut, aż się przyrumienią.źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
1544. Kaiser rolls 138

maku . Układać na lekko natłuszczonej blasze. Na wierzchu każdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. Tuż przed włożeniem bułek wstawić na dno piekarnika blaszkę z wodą. Piec przez 12-15 minut - do momentu , aż bułeczki będą złoto-brązowe

Moje domowe kucharzenie
Domowe hot dogi 170

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Podaję kolejny przepis na domowy fast food. Tym razem to hot dogi wykonane ze swoich bułek, z parówką najlepiej dobrej jakości. Proste w wykonaniu i dużo dużo zdrowsze i smaczniejsze niż z budki na mieście. Polecam podać w przerwie meczu jako szybka przekąska, idealne do piwka

Marta Gotuje
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 236

posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rulon, a z każdego rulonu uformować ślimaki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (będą potrzebne 2 blachy), zachować duże odstępy między bułkami, przykryć ściereczką na 2 godziny (wystarczyła mi 1 godzina)**. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem.  Piekarnik rozgrzać do 200ºC i pieczemy około 15 minut, aż ładnie

Zabawa smakiem

Proponowane wyszukiwania