LEKSYKON MIODÓW 164jest mniej słodki (pamiętajmy bierzemy pod uwagę wagę, a nie objętość, gdyż miód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę o 15 stopni C. przy pieczeniu chleba i bułek - lepszy jest jasny miód, gdyż jest łagodniejszy w smaku przy pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy Ciekawostki: Ministerstwo Rolnictwa zatwierdziło miody zamojszczyzny jako lokalny smakołyk. Polecane są szczególnie 4 odmiany
Ciastka - domowe słodkości
Babka cytrynowa 138cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut. Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny
Camilla w kuchni
Babka puchowa z lukrem różanym 214dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, do ¾ wysokości, równamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C na ok. 50 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wykładamy z formy. Wszystkie składniki
mojewypiekiinietylko
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 198też z wytrwanymi serami i wędlinami. Upieczcie koniecznie! A na razie zobaczcie to cudo, które wyszło z blachy: ------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Puree z marchwi i kalafiora Bułki marchewkowe
Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi 206Sernik dyniowy Szóste niebo - Bezowy torcik orzechowy z dyniowym kremem Moje domowe kucharzenie - Muffinki z dynia i polewą z białej czekolady Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Życie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa tarta z gruszkami i żurawiną Izioni pyszne smaki - Sernik dyniowy Rozpustne gotowanie
Grunt to przepis!
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38574Słodka dobroć śliwkowa zatopiona w pysznej, drożdżowej bułce Weekendowe pieczenie w ramach Wypiekania na śniadanie tym razem minęło pod hasłem Maślanych bułeczek z kruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki
Grunt to przepis!
Proste ciasto dyniowe 221łączymy wlewając mokre składniki do suchych i mieszając niezbyt porządnie łyżką (to również ma znaczenie jeśli chcemy uniknąć zakalca). Gotowe ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 45-55 minut do suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjmujemy z formy, żeby odparowało. Smacznego! Post powstał w ramach jesiennego wyzwania blogowego Mocnej Grupy
Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi 182gładkiego puree. Całość przekładamy do ugotowanego bulionu i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy i podajemy z grzankami, można polać oliwą. Składniki na grzanki: - dowolna ilość pieczywa (u mnie bułka żytnia razowa) - oliwa - ulubione przyprawy (u mnie chili i papryka wędzona) Pieczywo kroimy w mniejszą lub większą kosteczkę, wedle uznania. Oliwę mieszamy wraz z przyprawami i skraplamy nią grzanki, dobrze
Be Fit Be Strong
Skomponuj swój idealny lunch! 207gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna ryż brązowy ryż parboiled makaron pełnoziarnisty płatki zbożowe, np. owsiane, żytnie, orkiszowe itd. Osobiście najchętniej sięgam po pieczywo w postaci moich ulubionych bułek - grahamek, ale jeśli zostaję dłużej poza domem w ramach urozmaicenia wybieram kaszę lub makaron. Zazwyczaj są to pozostałości po poprzednim obiedzie. W taki sposób nic nie marnuję i oszczędzam czas
Kuchnia Ellie
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 293podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju lub oliwa z oliwek
Stare Gary
Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 281kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka a potem usmażone na maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej
Smaczna Pyza
Sernik 220delikatnie wmieszać do masy serowej (świetnie sprawdza się łopatka silikonowa z długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ja to robię między dwoma kawałkami folii spożywczej). Ciasto przełożyć do blaszki (powinno wypełniać całe dno, ale nie powinno
w mojej kuchni
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 253dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne! Poniżej przedstawiam ciekawostki na temat głównych produktów, które
Kuchnia Ellie
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 230jajek - 8 łyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąki
kawawszklance
Orzechowiec z kremem dyniowym 296Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy zoltka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane. Do zoltek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę. Orzechy mieszamy z kasza i bulka tarta. Dodajemy składniki suche do masy zoltkowej i miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wylozona papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut
Słodkości i nie tylko