szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu
Smakołyki Berenikipodzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu od Margarytki :) Jeśli sama go poleciła to jestem pewna, że przepis sprawdzony.Rzeczywiście ciasto robi się szybciutko, prawie nie trzeba go wyrabiać. Rosło sobie przez noc w lodówce
Smaczna PyzaZnowu upiekłam na weekendowe śniadanie bardzo smaczne bułeczki. Tym razem są to bułki lekko słodkawe, bardzo puszyste, mięciutkie a w środku mają rodzynki. Buły z bzamzułami jak mawiają niektórzy u mnie w rodzinie :DSam proces przygotowania jest łatwy. Jakoś kłopot mogą sprawić niektóre składniki bo zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w każdym sklepie spożywczym. Ale od czego
Smaczna Pyzazazwyczaj pomijam, nie ma jednak problemu by w naszej polskiej wersji wzbogacić danie o jej dodatek. Z czym podawać leczo? U nas jemy je po prostu z bułką lub bagietką. W wielu domach podaje się je z białym ryżem lub kaszą gryczaną. Przepyszne jest też po prostu samo. Każdy ma inne przyzwyczajenia, jednak leczo jest tak uniwersalne, że pasuje niemal
Poezja smakutrzeba? 6 marchewek 2 selery 2 cebule 2 ziemniaki 2 torebeczki kaszy bulgur Kupiec dodatkowo: sól i pieprz oraz czosnek suszony wedle uznania, 2 jajka, 200 g mąki, łyżka bułki tartej plus dowolny gulasz, poniżej macie kilka pomysłów: Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie Gulasz ziołowy z łopatki z warzywami Gulasz wołowy
Latosiowydompodsuwała łyżkę z rosołem pod usta i namawiała żeby zjadł trochę, ale Małysz mówił, że głodny nie jest, że nie chce. No to Iza Małyszowa wyjęła ukradkiem z torebki bułkę z bananem i dała naszemu Adasiowi, to spałaszował od razu, ze smakiem. Jak już wszyscy wypili po kilka kieliszków, to ludzie nabrali trochę animuszu i zaczęli zagadywać, co Adam robi
Marder&Marder Manufacturełyżki soku z cytryny posypka z suszonej porzeczki połówki orzechów do dekoracji Nastaw piekarnik na 180ºC góra – dół podgrzewanie. Foremkę wysmaruj masłem i oprósz zmielonymi migdałami lub tartą bułką. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Rozpuść masło z melasą, imbirem i cynamonem. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Następnie wlej mieszankę maślaną do jajek i zmiksuj krótko do połączenia
codojedzeniaPrzygotowanie biszkoptu Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów
Gotujemy i jemyPrzygotowanie biszkoptu Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów
Korniszonkigazowanej lub oranżady 1 i ½ szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 kropel olejku waniliowego 5 jajek 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki + 1 łyżka 1 łyżka masła Bulka tarta do przygotowania formy Ciasto zebra – przepis: Rozbij jajka, oddzielając żółtka o białek. Ubij białka na sztywną pianę powoli dodając cukier, żółtka i wszystko zmiksuj, Mąkę przesiej wraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy bulka tarta Krem: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 100g cukru 250g masła 4 łyżki spirytusu 1 łyżka aromatu rumowego Orzechowy krokant: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 2 łyżki masła Dodatkowo
Szalona Kuchnia Ewelinypapryka okazały się dobrym pomysłem na pyszny obiad. Składniki: 600 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 papryka cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 czerstwa kajzerka jajko bulka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki, cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Na patelni podsmażyć pieczarki, następnie dodać cebulę gdy cebula się podsmaży, dodajemy paprykę
magiczna kuchnia Kasiskładników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów