kolana, może dlatego, że moje podniebienie przyzwyczajone jest do domowych marynat ziołowo- miodowych, ziołowo- cytrynowych, ziołowo - jogurtowych, ziołowo- pomidorowych, które komponuję sobie sama. Dziś zamarynowałam w sosie żeberka wieprzowe, niedługo podzielę się wrażeniami, może wieprzowina i ten sos stworzą lepszy duet? Zobaczymy. Intuicja podpowiada mi, że sos może świetnie smakować, ale na prawdziwym grillu z karkówką..... może
Blondynka GotujeSerdecznie zapraszam na kopytka z żeberkami . Składniki: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki 1 szklanki tortowej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy. Jeżeli ciasto się nie klei podsypujemy mąki. Formujemy wałki z ciasta, kroimy ukośnie co ok 2 cm. Zagotowujemy wodę z sola I olejem- żeby kopytka nie sklejały się
Smaki Edytymaśle .W trakcie smażenia z plastrów mortadeli robią się z niej miseczki. Wypełniać miseczki usmażonymi pieczarkami. Podawać z ziemniaczkami puree * Można użyć również gotowej mieszanki przyprawy do żeberek Prymat ( 2 płaskie łyżeczki) ** Proponowała bym kupować dobrej jakości mortadelę ( są bardzo smaczne włoskie)- kiedyś kiedy pierwszy raz robiłam to danie wyboru mortadeli nie było była jedna i nazywała się martadela
Buniabaje w kuchnischodzi , ze w końcu mamy magazyn skrzydełek).No i jeszcze jeden powód -- są tacy z gotujących , którzy robić minimalne porcje dla siebie lub 2 osób i pieczenie kg żeberek nie wchodzi w grę. W ten sposób możemy zrobić pyszny obiad w jednym garnku i w takiej ilości jaka jest nam potrzebna. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikości by je ze smakiem obgryzać ). A już Mama jest pierwsza w kolejce do tych ,,rarytasów". Jako , że nie jestem przekonana do tego czy powinnam jej serwować wędzone żeberka , boczek czy inne takie w kapuśniaku czy bigosie -przeszłam na wersję light :).Minimum kiszonej kapusty i wędzony kurczak zamiast wieprzowiny . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniukraińskiego, takiego zabielanego dobrą śmietaną dawno nie było na moim stole. Przygotowanie banalnie proste. Polecam spróbować. Składniki : * 2 duże podudzia z kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę
Magiczne Życie Martysurówek. Niestety główki przeważnie ważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak. Składniki : * 500 g żeberek wieprzowych * 1/4 główki białej kapusty * 4 ziemniaki * marchewka * pietruszka * 1/4 selera * pół małego pora * natka pietruszki, koperek * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie : Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz
Magiczne Życie Martypomysłu powstała zupa z młodą kapustką i świeżym koperkiem. Do tego obowiązkowo młode ziemniaki. Kogoś zachęciłam? To zapraszam na talerz pysznej zupy! Składniki : * porcja rosołowa bądź kawałek żeberek wieprzowych * 2 marchewki * pietruszka * 4 młode ziemniaki * pół główki młodej kapusty * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy * koperek Przygotowanie : Mięso opłukać, dolać wody do ranka i zagotować razem z przyprawami
Magiczne Życie Martydrugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa... Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji. Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiła hiszpańską kiełbasą chorizo .Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustej polewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest
W kuchni Karmel-itkisię odechciało gotować! W czwartek wracam do domu i będę próbować jeszcze raz, w normalnych warunkach. Trzymajcie kciuki! A dzisiaj wrzucam przepis na odchudzone łazanki - z indykiem zamiast żeberek. Możecie też je robić w wersji bezmięsnej, z samą kapustą i grzybami, wtedy będą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram
Zgrabne Gotowanieodstawiamy Kielbase, boczek i cebule kroimy w kostke Podsmarzamy na rozgrzanej patelni stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu kielbase Kiedy wywar juz sie zrobi wyciagamy zeberka, pora i selera Teraz dorzucamy ziemniaki i podsarzony boczek, cebule i kielbase Gotujemy ok 20 min Dorzucamy kapuste i wszystko jeszcze razem gotujemy 30 min Na koniec rozpuszczamy
Klaudynkowa kuchniazeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe jarzynka jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki
Klaudynkowa kuchniarobi ją po swojemu i nieco inaczej. Mnie zapadły w pamięć słowa Ukrainki z jakiegoś programu podróżniczo - kulinarnego, która mówiła, że na Ukrainie zwykle gotuje się ją na wieprzowych żeberkach a sposób rozdrobnienia warzyw dużo mówi o gotującym. Ponoć jeśli gospodyni zależy na dobrej opinii to jarzyny pokroi ręcznie, nawet jeśli będzie gotowała kocioł zupy. Starte spotyka się raczej
Smaczna Pyzaregionalnie poćcem albo ceglasiem. Pojawia się już w maju a to znaczy, że już wiosną można wybrać się na wspaniałe grzybobranie ! Moje dania z poćcami : - Zupa krem z borowików - Żeberka duszone w kapuście z grzybami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami. Wielkanocy żurek na wędzonce z grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku g arść suszonych grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała