Przepis na : obiad
Składniki: 300 g marynowanego szczawiu (1 słoiczek) 500 g kości ze schabu lub żeberek wieprzowych 1/2 szyi z indyka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kawałek pora (jasna część) 2 litr wody ok. 600 g ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej 150 g śmietany 18% 2 listki laurowe 6 ziaren zioła angielskiego 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól do smaku jajka ugotowane na twardo (1 na porcję) Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy 2 litrami wody i doprowa... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...