żeberka - 2743 przepisów (strona:149/183)

Kapuśniak 173

ziemniaków    1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej    2 liście laurowe    2-3 ziela angielskie    0,5kg łopatki    0,3kg wędzonych żeberek    około 2 łyżeczki cukru    sól, pieprz    200 ml soku pomidorowego    3 kiełbasy Przygotowanie:   Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa

Amatorka kuchenna
Poniedziałkowy "fit" - Odchudzona zupa ogórkowa 343

moim rodzinnym domu zupę ogórkową gotuje się tradycyjnie na żeberkach i zabiela śmietaną.  Ja natomiast często gotuję zupy na mięsie z kurczaka, nie są wtedy tłuste a smakują równie dobrze. I dziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany.  Odchudzona zupa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiosenna zupa szczawiowa 130

Pomysł na wiosenną zupę :) Potrzebujemy: pęczek szczawiu porcja mięsa (ja wybrałam żeberka) 5 jajek 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka korzeń i natka 4 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól i pieprz 2-3 łyżki śmietany do zup 2,5 litra wody Do garnka z wodą wrzucamy mięso, ziele i liście laurowe. W między czasie kroimy

Kolejny blog o gotowaniu
Żurek Wielkanocny 131

zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest

ClauditteMissCooking
Pieczone żeberka w marynacie miodowej 94

Składniki: 1 kg żeberek 4 cebule 1 główka czosnku Składniki na marynatę (wszystko zmiksować): 3 łyżki miodu rzepakowego 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mielonej papryki ostrej garść suszonych moreli 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 szklanki ciemnego piwa

ClauditteMissCooking
Karkówka w sosie chrzanowym 262

Szybkie skrzydełka , Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , Klopsiki z indyka w sosie jogurtowym ,   Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II ,  Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie

Moje Qulinaria
Zupa szczawiowa z jajkiem 109

SKŁADNIKI 1 pietruszka 1 marchewka 2-3 pęczki świeżego szczawiu 1-1,5 litra bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych 100 ml śmietany słodkiej 4 żółtka 4 jajka na ugotowane na twardo 50 g masła sól, pieprz i cukier do smaku  WYKONANIE Na głębokiej  patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka  i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy dokładnie

w mojej kuchni
KARTOFLE Z KAPUSTĄ w odsłonie wegańskiej 162

jeśli ktoś jeszcze tej potrawy nie zna - czas najwyższy!  Od tradycyjnej postaci różni się użyciem oleju do natłuszczenia zamiast skwarek i dodatkami, którymi nie są karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Typowo włoski obiad dla małych... i dużych ! 512

dietetyczny. Dziś u mnie jedno danie. Będzie typowo po włosku. Często jadałam tak w regionie Piemont. Jak Sycylia preferowała drób i koninę, Friuli Wenecja Julijska kochała czerwone mięso i żeberka, tak Piemont mi utkwił w pamięci jako..schab! Schabik z grilla! Składniki sos pomidorowy robiony w domu, znajdziecie go pod tym przepisem SALSA tutaj makaron penne u mnie  Czanieckie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupy 270

ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa z łazankami Krem z dyni z szafranem i migdałami Krem z pomidorów z serowymi uszkami

Ala piecze i gotuje
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 452

pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę. Ps. Sos jest gęsty słodko - pikantny Składniki

IMPRESJA SMAKU
Kapusta po góralsku 168

ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu  liść laurowy, ziele angielskie

Mechanik w kuchni
Boczek pieczony 222

czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki soli 2 listki laurowe folia aluminiowa do pieczenia Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i powycinać z niego wszelkie chrząstki i ewentualnie pozostałości po żeberkach. Boczek natrzeć solą, majerankiem, pastą z papryki, przykryć i odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce ( ja nacieram zwykle wieczorem, dzień wcześniej). Mięso włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego

Kuchcik gotuje
Barszcz biały 147

składniki * 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe) * 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku * 20 dag wędzonki * 1 niedużo cebulka * jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por) * kilka suszonych grzybków * 4-5 ząbków czosnku * 1 butelka barszczu białego  * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% * majeranek * sól, pieprz * kostka bulionowa Sposób wykonania Kości na zupę

Mix smaku
Barszcz biały czy żurek? 214

żur  postny ), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z  kości   i jarzyn, z dodatkiem  suszonych grzybów . Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami,  ogonem   wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu  szynki   lub  białej kiełbasy . Składniki -wędzona kiełbasa wiejska -boczek wieprzowy wędzony - zakwas na żur -3 główki czosnku -cebula

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania