Pieczony schab z kością 176Knorr raczej się kojarzy z gotowcami typu "zalej wrzątkiem", ale tym razem wypuścili całkiem zacny produkt. Pierwsze dwie esencje nie pozostawiają wątpliwości, że to całkiem przyjemny towar. Dla przypomnienia: - Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym - Pierś indycza faszerowana daktylami Zresztą to danie również pokazało nam, że te esencje nie są takie złe jak niektórzy dyletanci o nich piszą
Marder&Marder Manufacture
Grillowana pierś indycza marynowana w jogurcie 200czwarty już, w którym testujemy nowe esencje Knorr przeznaczone dla osób gotujących od podstaw. Zresztą o wszystkim tym pisaliśmy w trzech poprzednich wpisach. Zapraszamy do zapoznania się z nimi: - Żeberka w sosie cebulowo-keczupowym - Pierś indycza faszerowana daktylami - Pieczony schab z kością Tym razem właśnie wzięliśmy na warsztat esencję do sosu pieczeniowego ciemnego. I znowu się nie zawiedliśmy, sos zyskał
Marder&Marder Manufacture
Żurek wielkanocny 239pochwał pod adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób konsumujących;] kilkanaście ziaren ziela
Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z włoskiej kapusty na wędzonce 344octu jabłkowego Wykonanie: Żebro myjemy, wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy kroimy w kosteczkę dokładamy do garnka. Gotujemy z żeberkiem około 40 min. Pod koniec gotowania dokładamy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawiamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu doprawiamy do smaku octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem
kgwjanczewo
Botwinka z młodymi ziemniakami 239twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Łodygi drobno siekamy (z niewielką ilości liści). W garnku nastawiamy wywar warzywny lub rosół, dodajemy wędzone żeberka lub boczek, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone buraczki oraz obraną i pokrojoną również w kostkę marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie. Młode warzywa gotują
bistro mama
Zupa z młodej kapusty z pomidorami 246zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,75 litra zupy. Zupę można także ugotować na rosole drobiowym czy na żeberkach. Pomidoy do zupy muszą być dojrzałe. Inaczej bardzo długo nie rozpadną się w zupie. Pomidory można zastąpić puszką pomidorów krojonych w zalewie (400 g) lub koncentratem pomidorowym (200 g). Źródło
Gospodyni Miejska
żeberka duszone w pikantnym ketchupie i musztardzie 137Polecam przepis na żeberka najpierw smażone a póżniej duszone..Ja mam takie słuszne porcje jakie lubi mój mąż produkty
Ugotujmy Coś
Potrawka z ciecierzycy i fasolek -danie jednogarnkowe 287smacznie. Zapraszam do pichcenie i dzielenie się opinią i fotkami :) Konkurs trwa :) *potrawkę podałam na talerzu z serii Martha Platin od Porcelana Bogucice 60 dag wędzonych żeberek ( kąty) 50 dag cienkiej kiełbasy ( podwawelska lub inna) 1 duża cebula puszka fasolki czerwonej (400 g) puszka fasolki białej (400 g) puszka ciecierzycy (400 g) 2 listki laurowe 3 kulki
Takie tam pichcenie
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 225dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO
Plate of Joy
Ciapkapusta 287Ciapkapustę jedliśmy po raz pierwszy. Jedliśmy u naszej przyjaciółki Oli - rodowitej Ślązaczki. Sama ciapkapusta smakuje wyśmienicie a z dodatkiem żeberek lub kotletów mielonych to prawdziwa uczta. Staraliśmy się zapamiętać przepis i zapisać w wersji oryginalnej, ale wersja Oli jest najlepsza. Składniki: -kiszono kapusta - 1 kg -kartofle - 0,7 kg - 2 średnie cebule -czorny pieprz -magi
Maminek kulinarny
Wędzony sos Barbecue. 204blogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia
MamaOskarka
Grochowa na wędzonych żeberkach 140jagodzianka" Zupa grochowa jest wyjątkową zupą. To wspomnienie z dzieciństwa, zupa, która rozgrzewa i syci. Grochowa na wędzonce to polska klasyka, … Przeczytaj cały artykuł Post Grochowa na wędzonych żeberkach pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Krupnik 184Blueberry Corner by "jagodzianka" Magda Gessler gotuje krupnik na żeberkach cielęcych. Ja, tak samo jak moja mama i babcia do przygotowania krupniku wykorzystuję kości … Przeczytaj cały artykuł Post Krupnik pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Bigos 169jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie się jak bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy
Wielki apetyt
Restauracja Rondel- Sopot 145leśniczego, czyli boczniaki w panierce podawane z kurkowym sosem. Nazwa -Rondel ma swoje odzwierciedlenie w menu. Podano w nim shoarmę. Moja towarzyszka zabrała się za polecone przez obsługę- żeberka. Mimo wielkości porcji, skusiłyśmy się na desery -łatwo nie było,ale stanęłyśmy na wysokości zadania. Ciasto marchewkowe i deser z mascarpone (bardzo fajny, lekki, chrupiący i owocowy- zdecydowanie nasz faworyt
Wielki apetyt