mięsiwo, a pogoda nie będzie pozwalała na rozpalenie grilla, to polecam odpalić piekarnik i upiec soczysty schab :-). Będzie doskonały na ciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek. Na blogu są też inne przepisy na schab: schab z warkoczem pieczony w majeranku , schab ze słoika , schab karkowy z pończochy i schab pieczony(...)lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schab podlewamy 2 - 3 łyżkami wody i pieczemy około 1, 5 godziny. Po upieczeniu zdejmujemy siatkę i podajemy na ciepło lub na zimno
Kulinarne przygody Gatityoknem zaczyna się robić szaro, deszczowo i zimno. Typowa jesienna pogoda... Wtedy też staram się przygotowywać kolorowe i sycące dania, które jednocześnie świetnie rozgrzewają. Dlatego dzisiaj mam dla Was pyszny gulasz, który zawiera w sobie wszystkie te cechy. Niezwykłym dodatkiem są kluseczki, które sprawiają, że gulasz jest o wiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy(...)pokroić w paseczki. Dodać do mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut. Kluseczki: 500g mąki pszennej, jajko, sól, zimna woda. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje
Z miłości do słodkościSałatkę przygotowałam z 3 podstawowych składników: małej cukinii 4 łodyg selera naciowego dużego pomidora sól, olej lniany tłoczony na zimno LenVitol firmy Oleofarm Przygotowanie : Umyte warzywa pokroić w dość grubą kostkę Wymieszać, dodać sól do smaku, polać olejem lnianym o smaku czosnku. Olej czosnkowy przygotowałam kilka dni wcześniej. Włożyłam do oleju lnianego kilka ząbków czosnku(...)specyficzny smak, a po maceracji w nim czosnku stał się dla mnie bardziej "przyjazny " :) Może znalazłam sposób by polubić go na stałe ? Warto, bo olej lniany tłoczony na zimno ma korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Można stosować go w stanach obniżonej odporności i w celu ogólnej poprawy kondycji organizmu, ponieważ zawiera niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT
Proste Potrawygotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą) Basilicata (np. Cialledd'alla Contadina - zupa chlebowa gospodyni, Lepre al Miele con Costagne Speziate alla Nicola Taurino - dziki królik w miodzie z przyprawionymi kasztanami(...)dzikiej mięty z Lampedusy) Sardynia (np. Cosciotto di Maiale al Coccio del Pastore Sassarese - duszona szynka a la świniarz z Sassari, Aragosta Fredda Algheritana - pieczony homar na zimno z Alghero) Brzmi przepysznie, a to tylko część propozycji. Co ciekawe książka nie zawiera zdjęć. Jednak połączenie anegdoty przed prawie każdym przepisem z dokładny opis jak przyrządzić każdą potrawę pozwala rozbudzić
Brzuszki Łakomczuszkiwynalazek? Jeden z tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia wychodzi przepyszna rolada, którą można jeść na ciepło czy na zimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)wyłączajcie piekarnika, bo zaraz znowu będzie Wam potrzebny. 13. PODANIE: roladę pokrójcie w 2 cm paski i podajcie. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. My podaliśmy z sosem czosnkowym (przepis tutaj ). Jeśli traktujecie to jako danie główne, należy dorobić do tego surówki i zapychacza (smażony ryż lub pieczone ziemniaki). OM NOM NOM! Post ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM
Nerds Kitchenmamy upałów ale jest ciepło i słonecznie, cieszę się, że ja na razie nie mamy upałów. Nie ma nic gorszego jak dla mnie. Zdecydowanie wolę gdy jest mi za zimno niż za gorąco. No bo w sumie jak mi za zimno to zawsze mogę ubrać dodatkową warstwę ubrać czy wypić coś ciepłego a na upał? momentami żałuje, że nie można
ciastkarnia na kruchym spodzienależy pożegnać się z letnimi owocami, już nawet maliny się skończyły. Na szczęście zostały jeszcze brzoskwinie, winogrona czy gruszki. Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu z delikatnym sernikiem na zimno. Dosyć często robię serniki na zimno, nie tylko latem i najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:) Składniki
ciastkarnia na kruchym spodzienadzieje widać na zdjęciu:) Omlet jest bardzo lekki, a mięta nadaje mu bardzo świeży smak. Taki idealny wiosenno-letni posiłek:) Frittatę con Asparagi powinno się jadać na zimno, posypaną listkami mięty. Można ją pokroić na trójkąty i zabrać w plener i dlatego jest ciekawą propozycją na piknik , ale myślę, że równie dobrze sprawdziłaby się na przyjęciu lub na kolacji(...)wskazówek z przepisu na omlet z boćwiną . Ja nie lubię zbyt mocno ściętych jajek, dlatego od początku smażyłam omlet pod przykryciem i nie przewracałam go. Omlet podawaj na zimno, przyozdabiając całymi liśćmi mięty. O ile nie jesz właśnie śniadania, możesz podać do niego wytrawne białe wino
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis na klopsiki nieco inne od tradycyjnych. Keftedakia to aromatyczne klopsiki wołowe przyprawione kminem, miętą i odrobiną ouzo. Są małych rozmiarów i Grecy jadają je raczej na zimno przy pomocy rąk, dlatego często zabierają je ze sobą, gdy mają zamiar jeść poza domem. Nie zabraknie ich na żadnym greckim pikniku, wycieczce oraz przyjęciu . Stanowią także popularny dodatek do szklaneczki ouzo(...)piekarnika na 30 minut, obróć je w połowie pieczenia. Następnie przestaw tryb piekarnika na opiekanie i opiekaj klopsiki, aż staną się rumiane (5-10 minut). Podawaj na ciepło lub zimno, polane sokiem z cytryny lub z sosem tzatziki. Uwagi: Jeżeli chcesz, możesz oczywiście usmażyć klopsiki na oliwie. Przygotuj je według etapów 1-3, po czym usmaż
Chilli Czosnek i Oliwanasionach (czyli Piękny Jaś). Niezależnie, jaką fasolę wykorzystacie, pilaki jest pyszne, sycące , a przy tym bardzo zdrowe i może być spożywane przez wegan . W Turcji podaje się je na zimno, udekorowane listkami natki pietruszki oraz cząstkami cytryny , my jedliśmy je "po polsku", na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy - cytryna naprawdę tu pasuje(...)przecier pomidorowy i szklankę wody. Dopraw solą i cukrem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wszystkie składniki powinny być miękkie. Gotowe pilaki podawaj na ciepło lub na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i udekorowane plasterkami cytryny
Chilli Czosnek i Oliwapotrzeba już nic więcej, o czym postaram się Was przekonać w kolejnym wpisie. Ale dzisiejszy omlet to jednak nadal bardzo proste danie . Możecie go jeść na ciepło, na zimno, zabrać ze sobą do pracy pokrojony w kliny - jest bardzo praktyczny i przepyszny:) Trudno jest mi przyporządkować ten omlet do konkretnego kraju śródziemnomorskiego, ponieważ tego typu danie przygotowuje się w wielu(...)omlet ścina się na wierzchu dzięki przykryciu patelni pokrywką. Gotowy omlet posyp obficie parmezanem i posiekaną miętą. Pokrój w kliny i zajadaj. Można jeść na ciepło i na zimno. To nie koniec wiosennych przepisów na blogu. Jak Wam pisałam, przychodzę z targu ze sporą ilością zielonych pyszności. Jutro będzie kolejne danie ze szparagami, planuję także potrawy z botwinką
Chilli Czosnek i Oliwaciasta filo z nadzieniem z zieleniny ( może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem ), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites , "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej . Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania(...)chrupiący. Upieczoną hortopitę odstaw na kratkę do przestygnięcia, najlepiej daj jej z 20 min. zanim pokroisz ją na trójkąty. Hortopita jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwahiszpańska pizza", różni się od niej w wielu aspektach. Ciasto chlebowe jest grubsze i bardziej pulchne (jak w focacci ), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarr a, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois(...)Upieczoną cocę posmaruj przygotowaną tapenadą. Następnie ułóż na jej powierzchni rukolę, paseczki papryk i fileciki anchois. Pokrój na kwadraty i zajadaj. Jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Przepis dodaję do akcji ¡Viva España
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis na warstwowy sernik malinowy Kolejna propozycja z malinami w roli głównej. Przepis na sernik na zimno z trzema warstwami:z sera, musu malinowego i galaretki. Spód zamiast z biszkoptów wykonamy z herbatników. Zamiast malin można też wykorzystać jakieś inne owoce. Składniki 300g twarogu sernikowego z wiaderka 2 paczki herbatników 120g 60g masła 700g malin 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan(...)Wsadzamy ponownie do lodówki 4. Gdy galaretka zacznie tężeć, powoli wylewamy ją na ciasto ,tak aby maliny zachowały swoje miejsce. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki ,aż stężeje galaretka.Sernik na zimno przechowuj w lodówce. Smacznego The post Warstwowy sernik malinowy appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyPoznania przywiozłam bardzo zdrowy upominek - unikatowy Olej Rydzowy tłoczony na zimno .Tuż po targach przyjechała do mnie zdrowa paczka z olejami: rzepakowym, lnianym i rydzowym. Jeśli bylibyście ciekawi, co jeszcze oferuje firma produkująca te wyjątkowe oleje zapraszam na ich stronę: www.semco.pl . Tam również możecie zamówić sobie coś zdrowego wysyłkowo. Szukajcie tych wspaniałych olejów na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Dbajcie(...)kuskusem i pieczonymi warzywami wybrałam Olej Rydzowy, gdyż on znakomicie podkreślił smak warzyw. Wystarczyła odrobina soku z cytryny, ulubione zioła i słodycz miodu. Pyszności! Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno z nasion lnianki. Od czerwca 2009 roku posiada certyfikat Komisji Europejskiej jako GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Olej cechuje korzenny smak, z nutą cebuli i gorczycy, swoisty aromat i piękna ruda
Sajkofanka smaku