na zimno - 10906 przepisów (strona:71/728)

Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym 198

gdyż większość bananów jest na wierzchu ciasta a syrop klonowy nadaje mu lekko karmelowego smaku. Jednym słowem jest inne ale jakże pyszne. Cudownie smakuje na ciepło jak i na zimno, z kleksem jogurtu greckiego lub gałki lodów. Bardzo polecam. Składniki: 100 g masła 8 łyżek syropu klonowego 3 banany 200 g cukru muscovado 4 jajka ziarenka z 1 laski wanilii(...)łyżkami syropu. Pozostawiamy na około 10 minut by syrop wsiąknął w ciasto. Następnie odwracamy ciasto bananami do góry i polewamy dodatkowo syropem klonowym. Smakuje na ciepło lub na zimno z lodami lub jogurtem greckim. Źródło : Good Food magazine The post Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym appeared first on Made

Made By Mom And Son
Galaretki drobiowe z warzywami 342

Kolejna przekąska na zimno, która kojarzy mi się ze świętami jak i spotkaniami w rodzinnym gronie. Galaretki drobiowe z warzywami to świetna przekąska dla osób, które uwielbiają kurczaka, a także dbają o swoją figurę. Wbrew pozorom są banalnie proste do przygotowania, a zarazem bardzo efektowne. Poniższa przekąska na zimno jest trochę czasochłonna w przygotowaniu, ale jeżeli nie macie zbyt dużo

Ugotować
Sernik na zimno z truskawkami 126

Można  powiedzieć - ile  osób  przygotowujących  serniki  tyle  przepisów  na ten ulubiony deser... Na  zimno, pieczone , z  bakaliami , na  kruchym  spodzie itp. Ale główny składnik jest taki sam - ser  biały mielony . Tym razem  proponuję  prosty i  smaczny sernik na zimno z truskawkami . składniki na 4 porcje

Smakowite Dania
Galaretka wieprzowa 139

Dzisiaj  trochę  z  innej beczki  a mianowicie  zimna galaretka  z nóżek wieprzowych , bardzo prosta  i tania przekąska głównie uwielbiana przez mężczyzn  . składniki na 4 porcje 4 nóżki wieprzowe włoszczyzna bez kapusty włoskiej 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz przepis Nóżki oczyszczamy , sparzamy .Wkładamy(...)pietruszkę i seler a następnie wszystko jeszcze raz  mieszamy z wywarem . Doprawiamy solą i pieprzem , wlewamy do salaterek , studzimy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia . Podajemy na zimno skropione cytryną lub  octem

Smakowite Dania
Jajka w pomidorach 126

Jajka w pomidorach z dodatkiem ryżu to bardziej syta przystawka, śniadanie bądź  kolacja. Smakują pysznie, można je jadać na zimno bądź na ciepło . składniki na 4 porcje 8 jajek 2 puszki pomidorów 25 dag długoziarnistego ryżu 1 cebula 1 pęczek szczypioru z dymki 3 łyżki masła  pół szklanki bulionu z kostki 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz przepis(...)posiekanego szczypioru. Całość chwilę gotujemy. Nalewamy sos do miski, na wierzchu układamy połówki jajek. Całość posypujemy resztą posiekanego szczypioru. Podajemy z ugotowanym ryżem. Danie można podawać na ciepło lub zimno

Smakowite Dania
Domowy kisiel z owocami + film 137

owoców. Przygotowany w domu nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów za to smaczne owoce i witaminę C. Jest prościutki w przygotowaniu i smakuje pysznie, można go zajadać na zimno lub gorąco. składniki na 3 porcje 2 szklanki mrożonych owoców ( wiśni, czerwonych porzeczek ) 2 łyżki cukru kryształu 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki wody przepis Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy(...)wszystko mieszamy i gotujemy około 3 minuty. Cały czas gotując wlewamy mąkę rozpuszczoną w wodzie i energicznie mieszając gotujemy jeszcze około 2 minut. Gotowy kisiel podajemy na ciepło lub zimno

Smakowite Dania
7 powodów, dla których olej kokosowy jest... 145

jest naprawdę szerokie.  7. Nadaje się także jako słaby krem do opalania - klasa SPF 4. Pomaga także łagodzić oparzenia słoneczne.    Kupując koniecznie wybieraj nierafinowany, tłoczony na zimno . Zachowuje on smak i zapach kokosa, w przeciwieństwie do rafinowanego. Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25 stopni C ma konsystencję stałą, przypominającą masło. Nie zalecam stosowania regularnego, ale sporadycznie możecie(...)używać do smażenia naleśników, drobiu lub - najlepiej- na zimno do owsianki, sałatek, deserów.         Temat wpływu tłuszczów nasyconych na choroby układu krążenia wciąż podlega wielu dyskusjom. Obecnie istnieje coraz więcej badań podających w wątpliwość szkodliwość tłuszczów nasyconych   (zwierzęcych), za to negujących kwasy omega-6, które przez wiele lat były uważane za zdrowe. Wg mnie

Powiedz dietom nie
Męską ręką: ryba wędzona 161

Wędzona w domowej wędzarni na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Te konkretnie przygotowane przez mojego Szwagra i Teścia.  Ryba wędzona na ciepło. Ryba wędzona na zimno

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych 147

zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser, łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Świetny na ciepło, jak i na zimno. Zasmakował wszystkim, którzy próbowali, włącznie z moją dwuletnią córcią :) Polecam spróbować! Składniki nadzienia: 450g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki 450g rabarbaru obranego i pokrojonego na 1cm kawałki(...)Dodać jogurt oraz roztopione masło. Ponownie wszystko wymieszać łyżką lub ręką. Gotową kruszonkę wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut do zarumienienia kruszonki. Podawać na ciepło lub na zimno. Świetne z gałką lodów :) The post Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Chrupiąca tarta z cukinią 208

stole. Tarta z cukinią, dymką i szczypiorkiem zasmakowała nam tak bardzo, iż w przeciągu jednego tygodnia musiałam ją zrobić drugi raz :) Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno (można ją zabrać np. do pracy). Składniki ciasta: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)   Składniki farszu(...)dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności). Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut . Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! The post Chrupiąca tarta z cukinią appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Kasza gryczana z brukselką, jarmużem i suszonymi pomidorami 329

Zbliża się Wielkanoc, czas kiedy na świąteczne stoły wjadą pieczenie i potrawki mięsne, a wszyscy wegetarianie i weganie znów skazani będą na jedzenie "na zimno". Żeby to jedzenie zimnych przekąsek nie ograniczało się jedynie do warzywnych sałatek mam dla Was propozycję, która sprawdzi się zarówno na zimno jak i na ciepło. To jedno z tych dań, które powstało od niechcenia

Pełna Lodówka
Kurczak sezamowo-cytrusowy 260

lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Już od dawna nosiłam się z zamiarem wykonania tego dania. I akurat dobrze się złożyło, ponieważ dostałam do wypróbowania olej sezamowy tłoczony na zimno firmy OlVita .  Olej ten powstaje w wyniku tłoczenia na zimno obłuszczonych nasion sezamu. Olej sezamowy ma bardzo ciekawą lekko orzechową nutę. Jest to tłuszcz charakterystyczny dla kuchni orientalnej, ale warto

Świat Domowej Kuchni
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 224

pestek dyni BIOLEVITA (więcej info TU lub TU ) - powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni.  Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin A, E, C, D, zawiera także betakaroten i lecytynę.  Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni - idealny do dań na zimno: sałatek, surówek

Grunt to przepis!
Krajanka piernikowa, czyli pyszny piernik z marmoladą owocową, w czekoladowej otoczce :) 263

stawiamy na garnuszek z gorącą wodą. Czekoladę mieszamy łyżeczka do czasu, aż się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę wyjmujemy z garnuszka i odstawiamy na około 10 minut do ostudzenia. Najlepsza jest zimna jest zimna czekolada do pokrycia pierniczków, gdyż zbyt mocno nie spływa. Kosteczki pokrywamy z każdej strony czekoladą, przy pomocy łyżeczki, a następnie kładziemy na papier pergamin i pozostawiamy do ostygnięcia

Smakowy Raj
Gwiezdny tort błękitna laguna, w trzech kolorach niebieskich, z galaretką i ptasim mleczkiem, na każdą okazję :) 148

mleczko: 400ml śmietany kremówki (30%) 1 niebieska galaretka 1 łyżeczka żelatyny + niebieski barwnik Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w połowie wody tzn. ok. 225ml. Pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka jest zimna możemy przystąpić do ubijania śmietany kremówki. Najlepiej ubijać śmietanę mikserem, w wysokim naczyniu, o pojemności większej niż litr. Kremówkę ubijamy, do czasu, gdy jest lekko sztywna, następnie wlewamy do niej(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną lekko twardawą galaretkę mieszamy, po czym wylewamy delikatnie łyżką do środka gwiazdy. Resztę galaretki podgrzewamy na piecu, tak by się rozpuściła. Gdy jest płynna i zimna, wylewamy ja powoli łyżką na brzegi ciasta. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i gotowe :) Akcja „Tęcza smaków”- kolor niebieski :) R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin

Smakowy Raj