Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, tak by była lekko ubita, ale nie sztywna. Następnie dodajemy do niej rozmieszaną żelatynę, która musi mieć temperaturę pokojową, gdyż, gdy będzie za zimna, zrobią nam się kłaczki, a gdy będzie zbyt ciepła, śmietana nam opadnie. Jeśli żelatyna jest zbyt zimna, wystarczy ją na minutkę włożyć do garnuszka z ciepłą wodą. A jeśli jest
Smakowy Rajkliknięciu w nazwę lub zdjęcie . Po przepisy na Wielkanocne Babki zapraszam tutaj :) Polecam również przygotowanie domowego Advocata :) 1. Tradycyjny Sernik Wiedeński 2. Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 3. Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 4. Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką 5. Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 6. Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik(...)nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie 7. Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 8. Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 9. Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie
Smakowy Rajdlatego nie zalewamy ich płynną galaretką, a dodajemy do deserów z stężałą galaretką, którą kroimy w kostki. ** śmietanę możecie zastąpić jogurtem naturalnym Galaretki rozpuszczamy w wrzątku (gdy jest zimno w litrze wody, a latem w 800ml, gdyż pod wpływem ciepła, galaretka nie chce tężeć) i pozostawiamy do wystygnięcia. Owoce myjemy, obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki prosto do kufli(...)szklanek lub pucharków i tak owoc za owocem, aż naczynia będą pełne pod sam wierzch :) Gdy galaretka będzie zimna, powoli zalewamy nią deser i pozostawiamy w lodowce do czasu, gdy stężeje. Bezpośrednio przed podaniem deseru, ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym, a następnie robimy z niej kleksy na galaretkach. R E K L A M A google
Smakowy Rajoczywiście zakładając, że mam ochotę na mięso, co zdarza się ostatnio dość rzadko). Obawiałam się, że sos będzie za słodki, mdły. Nic bardziej mylnego. Delikatny, świeży, pikantny. Koniecznie na zimno. potrzebujemy: - 2 puszki mandarynek - paczkę migdałów w płatkach - majonez lub majonez/jogurt - curry - odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączyć z zalewy. Wrzucić do miski. Dodać majonez lub majonez z jogurtem (trochę(...)przepisie musi być... poprostu smakuje o wiele lepiej). Dodać pieprz, curry i płatki migdałowe. Wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się (min 2 h) Podawać do mięs na zimno
Szybko Tanio SmacznieTruskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno to lekki, pożywny oraz smaczny deser. Idealny dla wszystkich łakomczuchów, nawet tych na dietach redukcyjnych. Składniki: - ser twarogowy chudy - 5 kostek - truskawki - 0,5 kg - żelatyna - 20 g - jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 g) - miód (3 łyżki) lub stewia - ciasteczka owsiane - 1 opakowanie
Fit-aminamoim domu serniki cieszą się dużym powodzeniem, zarówno te pieczone jak i na zimno. Taki sernik na zimno jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym serze. Wykonanie jest proste, jedynie potrzebna jest cierpliwość jeśli chodzi o zastygnięcie sernika. Sernik można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki biszkopt. masa serowa
Kuchcik gotujeprzez zupełny przypadek trafiliśmy na cudowne, pachnące ziołami miejsce- w naszym ziołowym ogródku próbuję odtworzyć ten aromat, ale nie mam zbyt wielkich szans. U nas jest po prostu za zimno. Miejsce, o którym mowa to Roque Nublo na Gran Canarii- żeby tam dotrzeć trzeba było przejść przez niskie zarośla w tak gorącym powietrzu, że parzyło wnętrze nosa. Ale te zarośla(...)zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu np. pieczarkowego. Ja najbardziej lubię ją samą. Można ją też jeść na zimno- na przykład wziąć do pracy w pudełeczku. Tylko jedna dobra rada od zaprawionych w boju- nałóżcie sobie połowę tego co wydaje się wam, że zjecie. To naprawdę sycące danie. Znalezione
les mirabelleslawendowy sernik , który dzięki niemu znalazłam. Lawenda, wanilia i bita śmietana- tego trzeba było spróbować! Sernik ten był kontynuacją naszej serowej przygody- kilka dni wcześniej robiliśmy sernik na zimno, ale napotkaliśmy na pewne trudności... Często bywa tak, że człowiek jest przekonany, że ma jakiś składnik w domu- na przykład żelatynę. Potem zaczyna robić sernik o 21:00 i nagle okazuje(...)podaniem sernik dekorujemy herbacianą bitą śmietaną. Aby ją przygotować podgrzewamy (bez gotowania!) śmietankę i wkładamy do niej torebkę herbaty. Po czterech minutach torebkę wyjmujemy a śmietankę chłodzimy. Kiedy jest zimna ubijamy i nakładamy na ciasto. Pyszności! A co zrobić z nadmiarem jogurtu greckiego (kupiliśmy w hurtowni całą paletę)? Na przykład pyszne błyskawiczne, greckie śniadanie. Jogurt na miseczkę, polewamy
les mirabellestydzień, mimo że teoretycznie krótszy przez wolny poniedziałek, był jakimś koszmarem. Poodowływane, poprzenoszone spotkania, czekanie na spóźnialskich, napady ostrej sklerozy, zarwane noce. Na dodatek dotarło do nas prawdziwe listopadowe zimno- mokre, oblepiające każdy skrawek ciała. Myślę, że to z jego powodu miałam wczoraj gigantyczny ból głowy- widziałam dźwięki. Dziś przeprosiłam się z kozakami, szalikiem i rękawiczkami. Trzeba się bronić(...)bardzo powoli, pod przykryciem (ja przykryłam formą do tarty, bo nasza duża patelnia nie ma pokrywki:)), aż wierzchnia strona dobrze się zetnie. Można jeść tortillę na ciepło i na zimno, w ciepłej dużo bardziej wyczuwalny jest ser, dlatego mi smakowała bardziej. Taki sobie kąsek z kawałkami sera:) Po obiedzie koniecznie deser. Tu polecam ciacho według przepisu Dominiki . DYNIOWO-CZEKOLADOWE
les mirabelleszalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, uważając żeby nic się nie przypaliło. Gotujemy na średnim ogniu około pół godziny, aż ryż wsiąknie całe mleko. Jeśli planujemy jeść budyń na zimno, zostawiamy więcej płynu, bo budyń stygnąc jeszcze sztywnieje. Dodajemy syrop mniszkowy i dobrze mieszamy. Można jeść na ciepło, ale ja zdecydowanie wolę go na zimno. Włożyłam go do miseczek, posypałam grubą
les mirabellesnadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno. Przepis dodaję do akcji: POLSKA SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 2 Borówki/czarne porzeczki/aronia - zawierają silne przeciwutleniacze, a dzięki niskiemu IG mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków. Jagody najlepiej(...)garść dziennie. Ja jem z poranną kaszą jaglaną lub owsianką/granolą. Można też podjeść w ciągu dnia jako przekąskę. Olej lniany - olej lniany tłoczony na zimno posiada idealną proporcję NNKT omega-3 i omega-6 (szczególnie ważne dla tych, którzy nie jedzą ryb). Te substancje są niezbędnym składnikiem komórek, (m.in. tkanki mózgowej) i muszą być dostarczane
Qlinarnie i QlinarnieUwielbiam śledzie, podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników. 400g filetów śledziowych a'la matjas 2 cebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie(...)były dobre aczkolwiek ciężko się wchłaniały. Olej słonecznikowy jest inny, delikatnie nawilża i w miarę szybko (jak na olej) wchłania się w cerę. Ja mój olej słonecznikowy tłoczony na zimno mam z Firmy Zielony Nurt - gorąco Wam go polecam
Jadło i czytadłoSmakowita,soczysta karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :) Składniki: - karkówka 1,40 kg - czosnek 3 ząbki - domowa wegeta - majeranek - kminek mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek(...)wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie tak jakby pod parą. I teraz jeśli karczek ma być spożywany na zimno, jako wędlina, wyjmuję z pieca, obsuszam z nadmiaru tłuszczu papierowymi ręczniczkami i kroję w cieńkie plasterki. Jeśli ma być spożywany na ciepło, wyjmuję mięso z naczynia, kroję w grubsze plastry
Kuchnia z widokiem na ogródwyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne na ciepło i na zimno. potrzebujemy: nadzienie - 2 łyżki bułki tartej - czubata łyżka chrzanu (najlepiej żeby był ostry, ew można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać ze słoikowym) - kawałek masła - suszoną żurawinę W misce/pojemniku wymieszać bułkę(...)mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno - można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia
Szybko Tanio SmaczniePieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom. Składniki: 1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak) 5 dużych marchewek 1 duży por 3-4 jaja 1 czerstwa bułka np. kajzerka duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz(...)wierzchu pieczeni zobaczymy gdzieniegdzie z cięte białko mięsa to pieczeń powinna być upieczona. Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
IMPRESJA SMAKU