na zimno - 10906 przepisów (strona:82/728)

ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ i WĘDZONKĄ 265

Chociaż w Anglii pogodę mamy naprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące zupy. Kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające, więc to dodatkowy plus mojej pieczarkowej :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Ryba wpływa na wszystko czyli łosoś na kanapce :) 207

Kocham wędzonego łososia, w ogóle kocham łososia pod każdą postacią. Dziś przyszła kolej na pastę kanapkową z łososiem wędzonym na zimno. Wspaniała na drugie śniadanie i na kanapki do pracy dla mężusia :)   Pasta z łososia z jajkiem. Składniki: 100 g łososia wędzonego na zimno; 1 jajko na twardo; 1/2 cebuli; 1 łyżka posiekanego koperku; 1 łyżeczka majonezu; pieprz Łososia

Miksturownik
Piekielne kulki, czyli sposób na mróz:) 132

wystarczyło, bo Twoje przepisy i sposób serwowania dań urzekają:) bronislawa70 2012/03/10 12:16:21 Re: Roladkę spałaszowaliśmy tak szybko,że nie zdążyła wystygnąć.:))Zatem nie wiem jak smakuje na zimno,a co do krojenia to na gorąco z łatwością można było ją pokroić na porcje i się nie rozsypywała.:)Myślę,że na zimno tym bardziej powinna się dobrze kroić.:) Dziękuję

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 140

otrzymałąm dwa oleje - lniany oraz rzepakowy. O FIRMIE: ZIELONY NURT  jest nową, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmujemy się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich, zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. Nasze oleje należą do kategorii  Olejów Dziewiczych ,,Extra Virgin Oils(...)pestki, nasiona i zioła roślin leczniczych. Naszym atutem jest pasja z jaką wykonujemy swoją pracę oraz specjalistyczna wiedza nabyta w trakcie wieloletniej praktyki związanej z produkcją Olejów Tłoczonych na Zimno. Oleje oferowane prze Zielony Nurt są: - wysokolinolenowe - zimnotłoczone - nierafinowane - bez dodatków - świeże Zielony Nurt to rodzinna firma z gł,ębokimi tradycjami w rolnictwie. Tłocznia olejów Zielony  Nurt znajduje się

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 153

lody nigdy nie jest za zimno...     Wszak pogoda nas nie rozpieszcza. Dziś u mnie zasypało śniegiem, wiatr wieje  - zimno !!! Z a pewne każdy ma juz dosć tej pogody i marzy o słoneczku. Ech... tęsk nimy za latem - prawda? A lato to lody :) Ja lody jem okrągły rok, nie tylko gdy jest ciepło. Czasem le ż ę przed

kolorowotorcikowo
Współpraca z firmą Zielony Nurt 110

sałatki z użyciem oleju słonecznikowego. zawartość paczki O firmie: ZIELONY NURT jest nową, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmujemy się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich, zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. Nasze oleje należą do kategorii Olejów Dziewiczych ,,Extra Virgin Oils(...)pestki, nasiona i zioła roślin leczniczych. Naszym atutem jest pasja z jaką wykonujemy swoją pracę oraz specjalistyczna wiedza nabyta w trakcie wieloletniej praktyki związanej z produkcją Olejów Tłoczonych na Zimno.         /źródło: http://zielonynurt.pl Więcej o firmie, jej działalności i rodzajach produkowanych olejów dowiecie się ze strony internetowej Zielonego Nurtu.  PS. Olej

Pasja Smaku
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 215

celu do miski z masłem dodaję bardzo zimną wodę (może być z rozpuszczonymi kostkami lodu, czym zimniejsza tym lepiej, ja spuszczam z kranu tak długo aż poleci bardzo mocno zimna). Obduszając łyżką naszą bryłkę masła wymywamy resztki maślanki. Wodę odlewamy i  czynność powtarzamy z 2-3 razy aż woda będzie przeźroczysta. Po odlaniu z miski z masłem wody obduszamy(...)śmietanka nam się ukwasi, a jeszcze nie chcemy robić masła, wówczas słoiki zakręcamy dokładnie i przechowujemy do kilku dni w lodówce. Wyjmujemy z lodówki 2-3 godzinki przed ubijaniem. Zimna śmietanka też się ubije ale trwa to bardzo długo. Czym cieplejsza tym szybciej się ubija. Ja najbardziej lubię przygotowywać ze śmietanki wyjętej 2-3h wcześniej z lodówki, jest dość

Smaczne Zdrowe
Serniczek truskawkowy 1091

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska  a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z truskawkami. Foremka Liliana w kształcie babki ma pojemność 1,5 l. Służy do przygotowywania deserów i innego jedzonka na zimno. Foremka ma fajny kształt, kolor też bardzo mi się podoba. Jest łatwa w użytkowaniu

Monia miesza i gotuje
Makaron orecchiette z wiosennymi warzywami 201

Nadal jestem w temacie wiosennym, dziś makaron z nowalijkami na ciepło lub na zimno. Mam już dość ciężkich zimowych dan. Wiosną natura oferuje tyle świeżości, że aż grzech jest nie wykorzystać tych darów. Na pierwszy ogień poszedł bób. Powiem szczerze, że nie przepadam za ugotowanym i podanym z masełkiem bobem, dla mnie jest troszkę za gorzki.., ale w towarzystwie fasolki(...)akcji “Gotowe do drogi” . Makaron możemy zrobić wieczorem, a rano taki zimny zapakować do pojemniczka i zabrać do pracy. Jedna uwaga, jeśli makaron ma być jedzony później( jako zimna sałatka makaronowa), warto dodać łyżkę oliwy aby się nie skleił.  Makaron orecchiette z wiosennymi warzywami Składniki na 4 osoby: 300 g makaronu orecchiette 200 g fasolki szparagowej 200 g obranego

Mia Cucina Sofieta
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 171

który to właśnie jest tematem dzisiejszego wpisu. Od samego rana miałam wielką ochotę na pieczone, soczyste mięso, które najpierw mogę zjeść na ciepło, a potem ze smakiem spożyć na zimno, na kolację - np. jako dodatek do kanapek! Tak więc dzisiaj zapraszamy Was na pieczone polędwiczki wieprzowe w towarzystwie lekko ostro-słodkiej salsy z buraków z dodatkiem awokado. Duet ten wypadł(...)ocet balsamiczny, ocet winny, olej ryżowy, listki tymianku, posiekaną natkę, pieprz, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Salsę na do upieczonych polędwiczek można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno! Zapraszamy do wypróbowania przepisu! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Symfonia Smaków
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 243

upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi.  Spokojnie sądzę, iż jako potrawa idealnie spełniłyby się w walentynkowy wieczór we dwoje. A ponieważ w cieście jest ukryta domieszka curry(...)góry).  Z podanych składników sporządzamy sos. Pierożki oczywiście można sporządzać z dowolnym sosem, wedle Waszych gustów smakowych - to jest jedynie moja propozycja. Pierożki podajemy na ciepło lub na zimno - wedle uznania. Naprawdę namawiam do sporządzenia, bo warto! Smacznego! (;      W przepisie zostały użyte przyprawy Kamis - życie ze smakiem ! . Serdecznie polecamy!   (function

Symfonia Smaków
Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami 146

spogladam przez okno i widze padajacy od rana deszcz czuje sie przygnebiona. Ostatnio to wlasnie taka jesien, zimna, mokra i wietrzna, gosci w mojej okolicy. W domu zas powaznie chore dziecko. Nic nie idzie jak trzeba :( A mialo byc tak pieknie. Jeszcze w tamtym tygodniu poczynilismy plany wyjazdowe. To mial byc cudowny weekend za miastem. Ale zamast za miasto(...)zostalismy w domu. Przez cala sobote i niedziele wiatr szalal w koronach drzew. Przez okno patrzylismy jak gna sie na wszystkie strony. Nawet w domu bylo czuc to nieprzyjemne zimno. Dla poprawy humoru upieklam ciasto. Mialo byc pyszne, takie ze sliwkami. Ale nawet ono postanowilo sie nie udac. Mimo to zjedlismy je calusienkie, a ze bylo bardzo smaczne zrobilam drugie

Przysmaki Karolki
Nalesniki i szparagi. 157

znow ten sam powod - chore dziecko. Choc gdy spogladam przez okno to ciesze sie, ze nie musze wychodzic. Tegoroczna wiosna cos nadasana jest okrutnie. Ciagle pada i jest dosc zimno. Odkad przeprowadzilam sie w rodzinne strony mam ten luksus, ze w kryzysowych sytuacjach zakupy "same przychodza" do domu. Tak tez bylo i dzis i dzieki Dobrej Duszy w mojej kuchni(...)pieprz natka pietruszki wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy koncowki i jesli chcemy mozemy je obierac do 1/3 wysokosci. Blanszujemy w gotujacej, osolonej wodzie przez 5 minut, a nastepnie przelewamy zimna woda dla zachowania koloru i sprezystosci. Odcedzamy i pozostawiamy do calkowitego wystygniecia. Nalesnik skladamy na pol, ukladamy na nim plaster szynki, a nastepnie po 3 szparagi. Nalesnik zwijamy w rulon. Postepujemy

Przysmaki Karolki
Pomidorowa na jesien 303

nadejscia jesieni. Bylam pewna, ze akurat co jak co, ale jesien nie nalezy do Jego ulubionych por roku. Szczegolnie przygnebiajace sa poranki. Gdy rano wstajemy jest jeszcze ciemno i zimno, a czesto tez mokro. Widzac moja zdziwiona mine szybko pospieszyl z wytlumaczeniem. Otoz okazjue, sie, ze moj Ukochany zatesknil za zupami, bo przez cale lato nie ugotowalam ani jednej(...)soczewicy 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cebula 500ml bulionu warzywnego 2 zabki czosnku sol, pieprz, natka pietruszki wykonanie: Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie przelewamy zimna woda. Sciagamy z nich skorke i kroimy w kostke. Papryczke chili umyc, przeciac na pol i usunac gniazda nasienne, a nastepnie drobno posiekac. Podobnie postapic z czerwona papryka

Przysmaki Karolki
Slodkie prezenty 297

mielonego cynamonu 2 lyzki cukru wykonanie: Migdaly nalezy obrac ze skorki. W tym celu zalewamy je wrzatkiem, zostawiamy na pare minut, a nastepnie wylewamy goraca wode i zalewamy je zimna. Po 10 minutach wode wylewamy i mozemy przystapic do sciagania skorek z migdalow. Na patelnie wsypujemy cukier i podgrzewamy. Gdy zacznie sie lekko topic, ale jeszcze nie powstanie z niego(...)karmel dosypujemy cynamon, szybko mieszamy i dorzucamy obrane migdaly. Drobinki cukru oblepia migdaly, ktore w tym momencie mozemy juz przesypac do miseczki. Najlepsze sa jeszcze cieple, ale na zimno tez smakuja wspaniale. Uwaga: W trakcie przygotowywaniu takich migdalow nalezy uwazac by z cukru nie zrobil sie karmel. Wtedy migdaly sie pozlepiaja i moga sie przypalic. Trudno tez jest je przemieszac

Przysmaki Karolki