blogu przepis na pasztet. Tym razem przygotowałam go z marmoladą z czerwonej cebuli.Składniki:mięso z 1 królika u mnie 1,5 kgpół kilograma surowego boczkupół kilograma słoninypół kilograma drobiowej wątróbkiplus podroby z królikawłoszczyzna na rosółprzypalona cebula3- ziele angielskie2 -liście laurowe sól, pieprz2 jajkagałka muszkatołowa majeranek suszony2 ząbki czosnkuMięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około(...)godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie
Bon Appetit Małgorzatyserem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka żółtaSałatka z kurczakiem i selerem Przekąski:Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowymChrupiące kąski kurczaka Roladki szynkowe z sałatą Kolorowe kanapkiMuffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynkąJajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykiemGalaretka drobiowaKrakersy z pastą
Kuchnia domowa Aniznalazłam u Magdy. Smaczna - polecam!Składniki:500 g pieczarek500 g ziemniaków2 cebulkisól, pieprzewentualnie kostka drobiowawodanatka pietruszkiSposób przygotowania:1. Obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub kostki drobiowej.(ilość wedle uznania - byle nie za dużo bo krem będzie za rzadki)2. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy na patelni, aż zmiękną.3. Pod koniec gotowania się
Kuchnia domowa Anikukurydzy1 puszka ananasa30 dag szynki drobiowej3-4 ogórki kiszone2 różnokolorowe papryki - tu żółta i zielonamajonez1 łyżka musztardyząbek czosnkusól, pieprzSposób wykonania:1. Kapustę pokroić w kostkę, podobnie jak ananasa, szynkę drobiową, paprykę i ogórki.2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.3. Pora drobno posiekać, przelać wrzątkiem. 4. Wszystko wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić według smaku.Smacznego
Kuchnia domowa Anitakcie pieczenia.W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej resztę oleju i obsmaż rulony z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie wlej do patelni cydr i 1/4 szklanki bulion drobiowego, po czym włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut, aż termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnątrz rolady 75 oC. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni przełóż podsmażone rolady wraz
karmelowykanapek moglabym go jesc nawet codziennie.Jak bardzo kaloryczny bedzie nasz kotlecik zalezy od gatunku miesa jakie zmielimy.Osobiscie nie lubie dodatku miesa wolowego do mielonych.Najsmaczniejsze sa z samej wieprzowiny lub drobiowe albo z miesa indyczego,lub wieprzowo-drobiowe.Najlepsze mielone robilam w czasach PRL-u,gdy mieso bylo reglamentowane na kartki.W sprzedazy byla wowczas biodrowka.Duza kosc z przepysznymi kawalkami miesa.To bylo takie dyzurne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!procent zrobię pasztet z kurczaka, którym ostatnio się zajadaliśmy. Obiecałam, że przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet
UgotujmyTo.plłopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych
Świat Domowej Kuchnimielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)20 dag makaronu penne1 spory por - biała część2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 18%1/2 szklanki startego żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne(...)przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty
Świat Domowej KuchniZUPA SEROWA Składniki: - 1 litr bulionu drobiowego - 150g serka topionego śmietankowego - 1 duży ziemniak - 2 00ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki pszennej - 1 kostka bulion na żeberkach - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - przyprawa "Kucharek" - pieprz czarny mielony - grzanki Sposób przygotowania: W garnku przygotowujemy bulion drobiowy. W bulionie rozpuszczamy serek topiony, następnie dajemy naszą śmietanę do szklanki
Mentor Smakujeszcze w ten sam dzień musiałam dorabiac kolejne porcje a domownicy wołali o dokładkę!Krokiety na stałe wchodzą do mojego menu!Chrupiące krokiety obficie wypełnione farszem zrobiony z pieczonego drobiowego pasztetu , tartej marchewki , smażonej cebulki i ulubionych przypraw – niebo w gębie !Spróbujcie! SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :** Mąka – 1 szkl** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka** mleko – ok. 2 szkl** jajko – 2 szt** sól(...)szczypta** olej – 70 mlFARSZ:** drobiowy pieczone pasztet – 300 g** marchew – 2 szt** duża cebula – 1 szt** sól , pieprz , paprykaDODATKOWO :** bułka tarta do panierowania** jajko do panierowania** olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ :Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie
Ostra na Słodkonależę zdecydowanie do tej pierwszej grupy i wątróbkę zawsze zjadam z ogromną przyjemnością.Tym razem postawiłam na jej inne wydanie – połączyłam swoje ukochane naleśniki z farszem z wątróbki drobiowej , cebulki , jabłka i aromatycznych przypraw.Wyszło fantastyczne danie , które wszyscy zajadali z przyjemnością!Była nawet wersja podpieczona na grillu!Polecam!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :* mąka – 1 ,5 szkl* jajko(...)mleko – 2 szkl* proszek do pieczenia -1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* olej rzepakowy – 100 mlFARSZ:* wątróbka drobiowa – ok. 500 g* cebula – 3 szt*małe jabłko – 1 szt* mąka pszenna – do obtoczenia wątróbki* mleko – do zamoczenia wątróbki* olej rzepakowy – 125 ml* sól – do smaku* pieprz – do smaku* majeranek
Ostra na SłodkoCałość razem podduszona i dobrze doprawiona. Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu. Smacznego! Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki); 2 średnie cebule; 200 g koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżki vegety; 1 płaska łyżeczka curry; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki(...)papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego tj. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy wołowego. Koncentrat pomidorowy można zastąpić przecierem lub pomidorami w puszce. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakażdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem.Na farsz mięsny potrzebujemy:około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka),30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką),sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek,2-3 łyżki oleju,puszka czerwonej fasoli, puszka(...)się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem. Wszystko pieczemy do miękkości.Rada: jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć i trzeba dać jej około pół godziny
Codzienna kuchnia niecodzienna