drobiowe - 5743 przepisów (strona:66/383)

Pasztet z kurczaka z grzybami 213

procent zrobię pasztet z kurczaka, którym ostatnio się zajadaliśmy. Obiecałam, że przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet

UgotujmyTo.pl
Pasztet pieczony 138

łopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych

Świat Domowej Kuchni
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 343

mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)20 dag makaronu penne1 spory por - biała część2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 18%1/2 szklanki startego żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne(...)przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty

Świat Domowej Kuchni
ZUPA SEROWA 249

ZUPA SEROWA Składniki: - 1 litr bulionu drobiowego - 150g serka topionego śmietankowego - 1 duży ziemniak - 2 00ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki pszennej - 1 kostka bulion na żeberkach - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - przyprawa "Kucharek" - pieprz czarny mielony - grzanki Sposób przygotowania: W garnku przygotowujemy bulion drobiowy. W bulionie rozpuszczamy serek topiony, następnie dajemy naszą śmietanę do szklanki

Mentor Smaku
Krokiety z pasztetem 295

jeszcze w ten sam dzień musiałam dorabiac kolejne porcje a domownicy wołali o dokładkę!Krokiety na stałe wchodzą do mojego menu!Chrupiące krokiety obficie wypełnione farszem zrobiony z pieczonego drobiowego pasztetu , tartej marchewki , smażonej cebulki i ulubionych przypraw – niebo w gębie !Spróbujcie!   SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :** Mąka – 1 szkl** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka** mleko – ok. 2 szkl** jajko – 2 szt** sól(...)szczypta** olej – 70 mlFARSZ:** drobiowy pieczone pasztet – 300 g** marchew – 2 szt** duża cebula – 1 szt** sól , pieprz , paprykaDODATKOWO :** bułka tarta do panierowania** jajko do panierowania** olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ :Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie

Ostra na Słodko
Tort naleśnikowy z wątróbką 178

należę zdecydowanie do tej pierwszej grupy i wątróbkę zawsze zjadam z ogromną przyjemnością.Tym razem postawiłam na jej inne wydanie – połączyłam swoje ukochane naleśniki z farszem z wątróbki drobiowej , cebulki , jabłka i aromatycznych przypraw.Wyszło fantastyczne danie , które wszyscy zajadali z przyjemnością!Była nawet wersja podpieczona na grillu!Polecam!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :* mąka – 1 ,5 szkl* jajko(...)mleko – 2 szkl* proszek do pieczenia -1  łyżeczka* sól – 1 szczypta* olej rzepakowy – 100 mlFARSZ:* wątróbka drobiowa – ok. 500 g* cebula – 3 szt*małe  jabłko – 1 szt* mąka pszenna – do obtoczenia wątróbki* mleko – do zamoczenia wątróbki* olej rzepakowy – 125 ml* sól – do smaku* pieprz – do smaku* majeranek

Ostra na Słodko
Bigos inaczej - kapusta z mięsem mielonym i ryżem 813

Całość razem podduszona i dobrze doprawiona. Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu. Smacznego!   Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki); 2 średnie cebule; 200 g koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżki vegety; 1 płaska łyżeczka curry; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki(...)papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego tj. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy wołowego. Koncentrat pomidorowy można zastąpić przecierem lub pomidorami w puszce. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Naleśniki - krokiety z mięsem 136

każdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem.Na farsz mięsny potrzebujemy:około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka),30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką),sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek,2-3 łyżki oleju,puszka czerwonej fasoli, puszka(...)się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem. Wszystko pieczemy do miękkości.Rada: jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć i trzeba dać jej około pół godziny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z kalafiora 140

smakiem czerwonej papryki.Pycha! Składniki:1 duży kalafior;2 małe cebule;200 g obranych ziemniaków;100 g masła;50 ml oliwy;100 ml białego, wytrawnego wina;1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody);150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 średnie, czerwone papryki,Sól;Biały pieprz.Spos

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 221

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym... Smakowite makaronowe rurki oblepione pomidorowym sosem. Dodatek szynki drobiowej, pieczarek, czosnku i cebuli. Całość przykryta startą mozzarellą. A na wierzchu pietrszuka. Pycha! Składniki: 200 g makaronu penne; 200 g pieczarek; 200 g dobrej jakości wędliny (u mnie szynka drobiowa); 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 2 średnie cebule

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa z kukurydzą 227

śmietaną.Oprószona koperkiem.Komu talerz? Zapraszam! Składniki:1 średni kalafior;1 duża marchewka;5 średnich ziemniaków;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g);2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe;Pęczek koperku;Sól;Pieprz;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Sposób przygotowania:Kalafiora umyć

Gospodyni Miejska
Proste kotlety mielone 278

Proste kotlety mielone... Soczyste dzięki dodatkowi cebuli i musztardy. Łatwe w przygotowaniu. Idelanie przyprawione. I przede wszystkim pyszne. Smacznego! Składniki: 500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);  1/2 średniej cebuli; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki musztardy; 1 jajo; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; 1 szklanka bułki(...)około 15 minut). Podawać ciepłe/gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych. Szklanka = 250 ml. Można użyć dowolnego mięsa mielonego tj. wieprzowego, drobiowego czy wieprzowo-wołowego. Dodanie musztardy i drobno posiekanej cebuli sprawia, że kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować. W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze przed

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 214

drobno startym parmezanem. Pyszna, włoska uczta. Polecam!   Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duża cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 5 suszonych grzybów; 100 ml gorącej wody; 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki(...)sosu. Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego. Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego. Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 255

Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem... Soczyste, ryżowe i złociste. Wypełnione mięsem mielonym. O delikatnym, koperkowym aromacie. Pychota! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 3 szklanki surowego ryżu; 4 jaja (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); 2 małe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa); 1 łyżka masła; 1/4 szklanki zimnej wody(...)podanych składników wychodzi około 14 kotletów. Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego czy wołowego. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 244

ostrą papryką. Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie. Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne. Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Mała główka białej kapusty; 100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka); 1 duża cebula; 1 duże jajo; 200 ml kaszy manny; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów. Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi. Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego. Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie. Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką. Źródło

Gospodyni Miejska