drobiowe - 5743 przepisów (strona:58/383)

Kotlety drobiowe w panierce z chipsów paprywkowych 122

Nietypowe połączenie- wyszło pysznie! Składniki: ½ kg mięsa drobiowego 2 jajka 1 czerstwa bułka olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do kurczaka Składniki na panierkę: 15 dag chipsów paprykowych 10 dag mąki 1 jajko sól do smaku Wykonanie: Mięso drobiowe( najlepiej filet) zmielić i wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać mięsną

Tradycyjna Kuchnia
Produkty, z których najczęściej korzystam czyli co i gdzie 142

naturalny i ze szczypiorkiem - Biedronka Serki homogenizowane: serki smakowe i naturalne TUTTI - Biedronka serki naturalne 500g PILOS - Lidl Koncentrat pomidorowy najlepszy w NETTO Ananasy w soku własnym -NETTO Kiełbaski drobiowe 500g - NETTO Szynki drobiowe - Intermarche, tu są najtańsze, polecam wędzoną Jogurty naturalne 0% - Biedronka Kostki sojowe - Kaufland Kakao odtłuszczone - NETTO Makaron żytni, ostatnio pojawił się nowy w NETTO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułka otrębowa z wkładką ;) 142

proszku do pieczenia 1 łyżeczka koncentratu (najlepiej z NETTO) wkładka (czyli kto co lubi i akurat ma w lodówce;) ) ja dałam: 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 4 małe serdelki drobiowe (drobinki) pokrojone w kostkę i podsmażone na teflonowej patelnie trochę startego sera żółtego chudego świetnie pasowałaby zamiast serdelków szynka drobiowa, oraz pieczarki Sposób przygotowania: Składniki na bułkę mieszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mój sposób na jajecznicę 121

lepszego i szybszego w przygotowaniu niż jajecznica!;) może nie wygląda jakoś okazale ale była pyszna! ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki serka wiejskiego garść pokrojonego szczypiorku kilka drobiowych serdelków lub plastrów szynki drobiowej mały pomidor sól, pieprz Sposób przygotowania: Serdelki kroimy i podsmażamy na teflonowej patelni dodajemy serek wiejski, jajka i szczypiorek, mieszamy kiedy jajecznica już się lekko zetnie dodajemy pokrojonego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gulasz z wątróbką i warzywami 178

Bardzo lubię wątróbkę drobiową i zazwyczaj podaję ją podsmażoną z cebulka, ewentualnie z jabłkiem. Tym razem postanowiłam trochę urozmaicić to danie i wyszło równie smaczne. Można podać z ziemniakami, pieczywem czy kaszą. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 5 średnich ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy

e-PrzepisyKulinarne
Szaszłyki drobiowe w marynacie teriyaki 307

koniecznie spotkanie z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie...Zazwyczaj raczymy się wówczas pysznościami z grilla... Dzisiaj u nas proste szaszłyki podane z warzywami i oscypkiem. Szaszłyki te są drobiowe w prostej marynacie z teriyaki. Całość godna jest uwagi. Polecamy :) Szaszłyki drobiowe w marynacie teriyaki SKŁADNIKI : 500 g filetu z kurczaka sos-marynata teriyaki do podania: pomidory oscypek oliwki szczypiorek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 183

przykrytym pojemniku, aby "doszło" oraz nabrało miękkości i było wspaniale soczyste.  Do tego mnóstwo zdrowej kaszy pęczak, którą osobiście uwielbiam, i którą należy  podlewać bulionem (użyłam drobiowego, bo akurat taki miałam zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta(...)oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj 3 łyżki oliwy, starty czosnek, paprykę, sól

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z zielonego groszku z miętą i chipsem z prosciutto (w 15 minut!) 143

znalazłam w magazynie 'GoodFood 3/2015'. Zapraszam do gotowania! Składniki na 3-4 porcje: 400 g pora, drobno posiekanego 200 g ziemniaków w skórce, startych na tarce 500 ml wywaru drobiowego 200 g mrożonego zielonego groszku 150 g naturalnego jogurtu 0% 3 łyżki posiekanej mięty 3-4 plastry prosciutto świeżo mielony pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Pora i ziemniaki umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem 8 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy plastry prosciutto, aż się zarumienią. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia

My Culinary Art
Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 368

rosołową – choć w przypadku niektórych dań jest faktycznie mocno niezalecana, to tu możecie ją z powodzeniem wykorzystać. Zupa ze zdjęcia została zresztą przygotowana w połowie z własnej roboty bulionu drobiowego, a w połowie z kostkowego. Jedyne o czym musicie pamiętać to okoliczność, że bulion z kostki jest zwykle dość słony – patrz uwagi pod przepisem. Jest to również jedna z tych(...)ryżu 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (150g) 1-2 płaskie łyżeczki soli (patrz uwagi) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) 2 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu drobiowego (własnego lub z kostki) Instrukcje Marchewkę i seler obieramy, po czym kroimy w słupki o grubości ok. 5 mm i długości kilku centymetrów. Z filetu z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki

Kulinarna Pokusa
Cow Pie (krowi placek) 197

krążki 50 g pieczarek, pokrojonych w plastry 5 g świeżego tymianku, posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek(...)mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy do miękkości, od czasu do czasu podlewając odrobiną bulionu drobiowego (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i musztardą Dijon. 2. Rozgrzewamy duży garnek. Wrzucamy pokrojone mięso i przesmażamy. Podlewamy piwem i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

My Culinary Art
Sos z kurek z piersią z kurczaka 171

kurek robiłam po raz pierwszy i mimo obaw wyszło smakowicie! - 400g kurek - jedna podwójna pierś z kurczaka - makaron z pełnego ziarna - koperek - jogurt 0% - szczypta mąki - 1 cebula - bulion drobiowy - 2 ząbki czosnku Podsmażamy cebulkę wraz z kurkami, po 10 minutach dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Smażymy 10min, dodajemy bulion drobiowy rozpuszczony uprzednio w  szklance z ciepłą

upichcona
Potrawka z rekina, łososia i owoców morza 160

syta aczkolwiek lekka, a dzięki szczypiorkowi zyskała na dodatkowej intensywnej świeżości. Składniki: - 2 ziemniaki - mieszanka z rekinem i łososiem (Sklep Biedronka, 400g w cenie 9,99PLN) - 1 szklanka bulionu drobiowego lub z kostki rosołowej - pęczek szczypiorku - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - makaron Vega z pomidorami (Lubella, świderki nr 22) - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę, wrzucamy do rozgrzanego oliwą garnka, dorzucamy pokrojone w paski 3 ząbki czosnku. Podsmażamy 2 minuty. Zalewamy szklanką bulionu drobiowego. Wrzucamy mieszankę rybną. Dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, gotujemy 5 minut. Na koniec dodajemy 2 garście makaronu i gotujemy całość do miękkości świderek

upichcona
Gruzja na talerzu: Tołma z papryki 159

szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry -  pęczek koperku -  pęczek pietruszki -  kilka listków świeżej mięty - 1 łyżka cukru - szklanka bulionu drobiowego/ może być z kostki rosołowej - sól, pieprz Podgotujemy ryż. sparzamy pomidory. Paprykę myjemy, ścinamy górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki.  W osobnym naczyniu(...)kolendry, łyżeczkę ostrej papryki, pieprz i sól (wg upodobania). Napełniamy farszem paprykę (ja upycham łyżką aby dokładnie rozprowadzić farsz). Nadziane już papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką bulionu drobiowego, po bokach układamy pokrojone w grubą kostkę sparzone pomidory. Całość posypujemy posiekanym koperkiem, pietruszką i posypujemy łyżką cukru. Zapiekamy w 200 stopniach ok 1 godziny, do miękkości papryk. Podajemy

upichcona
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 160

krojonego koperku :) Składniki (na 4 porcje) - opakowanie boczniaków - opakowanie pieczarek - 8 sztuk suszonych śliwek -  jedna podwójna pierś z kurczaka - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30% - koperek - 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody) - olej rzepakowy do podsmażenia - 4 woreczki ryżu jaśminowego (jedna porcja to jeden woreczek) Na rozgrzaną oliwą patelnie wrzucamy umyte, oczyszczone, pokrojone(...)grube paski boczniaki i pieczarki, podsmażamy ok 3 minut, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy szklanką bulionu drobiowego, dodajemy przekrojone w pół suszone śliwki, podgotowujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dolewamy śmietanę (w zależności od gustu nie musi być akurat 1/4 szklanki, można mniej), jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu. Podajemy z ryżem

upichcona
Pieczony Burak z Pomarańczami 219

liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt(...)których poukładałam buraki, pomarańcze i całość polałam sosem i posypałam świeżą bazylią. To był dzień z cyklu "Każdy ma ochotę na coś innego", więc podałam buraka z wątróbkami drobiowymi i serem camembert smażonego w panierce. Wyszedł sycący talerz, który zastąpił nam danie obiadowe, w efekcie końcowym pysznie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A teraz napiszę Wam kilka słów o tym co nowego

Blondynka Gotuje