drobiowe - 5743 przepisów (strona:50/383)

jarzynowa zupa z kalafiorem 101

kalafiorem składniki dla sześciu osób 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki 2 łodygi selera  1 niewielki kalafior 2 l drobiowego wywaru                    100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego  przepisu sól, pieprz szczypta rozmarynu natka pietruszki  koperek sposób przygotowania(...)posiekany czosnek, pokrojone w kawałki łodygi selera, oraz pietruszkę i marchew pokrojone w  kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie  wszystko zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz kalafiora podzielonego w różyczki. Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, sól, pieprz, rozmaryn, oraz maggi

Miód i pieprz
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika 171

kiełków brokuła. Śmiało mogłabym rzec, że je uwielbiam. Idealnie nadają się do sałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano(...)lekkiego i pożywnego obiadu.  Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika  SKŁADNIKI : (na dwie porcje) 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki musztardy Dijon kiełki brokuła ziarno łuskanego słonecznika sól i  pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy.  Jedną stronę smarujemy musztardą, nakładamy kiełki brokuła i posypujemy  ziarnem słonecznika. Zwijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami 171

aromat pasztetu. Polecam firmę  TRADISMAK  mają bardzo dobre produkty i  bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Dziękuję ślicznie za super produkty :) Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami                                              Składniki : udzieć z indyka(...)wołowina bez kości - 650 g boczek surowy - 500 g wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula - 2 szt  przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki   Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka   liście laurowe  - 4 bułka tarta

Kuchnia Danusi
DOMOWE PIZZERKI 151

łyzeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju Składniki na farsz: koncentrat pomidorowy 3 cebule 20dag sera żółtego 1/2 papryki czerwonej  6 pieczarek 4 plastry szynki drobiowej 10 dag kiełbasy podwawelskiej sos słodko - kwaśny przyprawa do pizzy Przygotowanie: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto(...)pizzy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Efekt końcowy Pizzerka z kiełbaską podwawelską  Pizzerka z  dodatkiem pieczarek Pizzerka z szyneczką drobiową  Ze składników , które  podałam wyszło mi 10 pizzerek o średnicy

Darcia w kuchni
SAŁATKA BROKUŁOWA Z PIERSIĄ KURCZAKA 346

wymienić. Brokuł zawiera przecież pawie cały ogół możliwych mikroelementów. Udowodniono, że to właśnie brokuły spośród bogatego kompletu warzyw najskuteczniej przeciwdziałają nowotworom. Składniki: 1 szt brokuł , 1 szt pierś drobiowa podwójna , 1 szt jogurt naturalny duży , 3 ząbki czosnek , 2 łyżki majonez , do smaku Sól , do smaku pieprz Sposób wykonania: Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie(...)Przygotować sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu. Na dno naczynia kładziemy pierś drobiową pokrojoną w kostkę.  Następnie ugotowany brokuł.  Wszystko polewamy sosem czosnkowym

Darcia w kuchni
POLĘDWICZKI DROBIOWE W WIÓRKACH KOKOSOWYCH 119

SKŁADNIKI: 4 polędwiczki drobiowe 1 jajko wiórki kokosowe mąka olej sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA: Polędwiczki drobiowe lekko rozbić. Oprószyć pieprzem i solą. Panierować w mące, rozkłóconym jajku i wiórkach kokosowych. Usmażyć. Można podawać z ryżem lub frytkami

Darcia w kuchni
ZUPA SEROWA 142

Porcja dla 4 osób. Składniki: 2 serki topione średni por 1 marchewka 4 szklanki wywaru drobiowego 2 łyżki śmietany łyżka mąki pieprz, sól do smaku natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Por umyłam,oczyściłam,pokroiłam w półksiężyce. Marchewką umyłam, oskrobałam, tarłam na tarce o dużych oczkach. Warzywa zalałam 4 szklankami wywaru drobiowego, gotowałam przez około 20 minut. Dodałam pokrojone

Darcia w kuchni
Sałatka z chińskich zupek wersja II 246

Składniki: 2 opakowania zupki chińskiej ostrej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół litrowy słoik papryki konserwowej pół litrowy słoik ogórków konserwowych 4 - 5 jajek podwójna pierś drobiowa przyprawy: papryka ostra , przyprawa do gyrosa lub do czerwonego mięsa majonez Sposób wykonania: Makaron z zupek chińskich pokruszyłam na drobno, dodałam przyprawy ( znajdujące się w środku wraz z olejem ) wsypałam kukurydzę razem(...)wodą przemieszałam i pozostawiłam do napęcznienia makaronu. Pierś drobiową umyłam , pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam  z przyprawą do czerwonego mięsa ( można też użyć przyprawy do grilla, lub gyros ), przestudziłam, włożyłam do makaronu. Jajka ugotowałam obrałam, pokroiłam w kostkę wraz z ogórkami i papryką, dodałam do makaronu. Wszystko razem dokładnie wymieszałam z dodatkiem majonezu. Ja do swojej sałatki wlewałam także troszkę

Darcia w kuchni
PIERSI NA RYŻU 132

Danie dla 4 osób. Składniki: 4 piersi drobiowe kubek ryżu suchego ( o pojemności 330 ml ) pół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką

Darcia w kuchni
SZASZŁYK DROBIOWY 164

Przepis na 6 patyczków. Składniki: podwójna duża pierś drobiowa 200 gram świeżego boczku 3 -4 średnie cebule czerwona papryka 12 pieczarek przyprawa do grila, przyprawa do kurczaka, sól, papryka czerwona, olej patyczki do szaszłyków Sposób wykonania: Pieczarki oczyściłam, odkroiłam nóżki, cebulkę obrałam, podzieliłam na ćwiartki. Paprykę umyłam, oczyściłam, pokroiłam w dużą kostkę.Pierś umyłam  pokroiłam w kostkę, boczek(...)paseczki. Wszystko przełożyłam do miski, dodałam przyprawy i odrobinę oleju, dokładnie wymieszałam, odstawiłam na około 2 godziny.  przygotowałam 6 patyczków do szaszłyków. Na każdy nadziewałam pieczarkę, mięsko drobiowe, boczek, cebulkę i paprykę, czynność powtarzałam do zakończenia patyczka. (Na moich szaszłykach pieczarka jest tylko na początku i na końcu patyczka ). Smażyłam na wolnym ogniu na patelni. ( doskonałe na grila

Darcia w kuchni
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM FETĄ I PIERSIĄ KURCZAKA 101

Składniki: 100 gram świeżego szpinaku 1 pojedyncza pierś drobiowa pomidor 1/4 świeżej czerwonej papryki pół opakowania sera feta przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku  sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dion kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy wszystko(...)dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.) Pierś drobiową pokroiłam w paski, dodałam świeży przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, oregano, sól, pieprz i olej, wymieszałam, pozostawiłam na pół godziny. Pierś podsmażyłam na oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam.  Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki

Darcia w kuchni
pierś drobiowa na szpinaku 132

składniki: pojedyncza pierś drobiowa 300 g świeżego szpinaku masło ząbek czosnku polskiego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wegeta łyżka śmietany ( niekoniecznie ) Sposób wykonania: Pierś rozkroiłam na dwie części, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną wegety. Szpinak umyłam, osuszyłam, rozdrobniłam. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak, gdy zmniejszył swoją objętość doprawiłam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem, na koniec łyżkę śmietany (niepotrzebnie, bo puścił sok). Pierś drobiową podsmażyłam na maśle, nie obtaczając jej w żadnej mące. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami układając mięso na wcześniej przygotowanym szpinaku

Darcia w kuchni
Roladki drobiowe 130

Składniki: 1 podwójna pierś drobiowa 300 g świeżych lub mrożonych prawdziwków 2 serki topione śmietankowe Hochland przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy , ziele angielskie Sposób wykonania: Prawdziwki odmroziłam, podsmażyłam na maśle z dodatkiem przypraw. Pierś drobiową rozdzieliłam na 6 kotletów, rozbiłam, posypałam solą , pieprzem i wegetą. Na środek każdego z nich położyłam podsmażone prawdziwki ( część pozostawiłam do sosu ), zwinęłam. Obtoczyłam

Darcia w kuchni
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 191

mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego!   Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki pietruszki; 2 jaja; 3 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz(...)podsmażać. Można surowe, uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiec w piekarniku (temperatura i czas pieczenia bez zmian). Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Klopsy w sosie pieczarkowym 206

Klopsy w sosie pieczarkowym... Aromatyczne, miękkie pulpety. W zawiesistym sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula(...)wzbogacić o dodatek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki i cebulę do mięsa można także zmielić w maszynce do mięsa. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego czy wołowo - wieprzowego. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska