www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł. mięso drobiowe na wywar 1 kalafior 100g pęczaku 2-3 ziemniaki 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz(...)Opcjonalnie: zielenina do posypania Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę. Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku
Di gotujenikt z Was nie będzie robił teraz pasztetu,ale przepis się przyda...jak nie teraz to kiedyś,w przyszłości z pewnością skorzystacie. Składniki: 3 kg mięsa (wołowe,wieprzowe,drobiowe)(tym razem dałam 1 kg drobiowego tj 2 udka,pierś z kurczaka oraz 2 kg wieprzowego) 1/2 kg podgardla wieprzowego 1/2 kg wątróbki wieprzowej 2-3 cebule 6 jajek
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowuje, a w smaku jest naprawdę fajne. Kabanosa możecie zastąpić np. kiełbasą pociętą w kostkę. Składniki: 2 jajka 1/2 łyżki posiekanego koperku 1/4 dużej czerwonej papryki 21/2 cienkiego kabanosa drobiowego * 1 łyżka majonezowego sosu chrzanowego Folwark * opcjonalnie kabanosa możemy zastąpić pokrojoną w kostkę kiełbasą (najlepiej drobiową) Przygotowanie: Kabanosa kroimy w plasterki, a czerwoną paprykę w kostkę. Tak przygotowane składniki przekładamy
Słodkie okruszkizawsze zmiana musi oznaczać odejście od tradycji. Dziś zapraszam na propozycję raczej śniadaniową, bardzo smaczną i do wykorzystania nie tylko na Wielkanoc ;) Terrina z jajkiem i warzywami oraz drobiową wędliną porcja na keksówkę o wymiarach ok. 9x17 cm Potrzebujemy: kilka plastrów drobiowej wędliny 400 g gładkiego twarożku rzodkiewkowego 150 ml płynnej śmietanki 12 lub 18% 2 łyżki (16 g) żelatyny
Ratunku obiadnaturalnym. Wczoraj za to przygotowałam pasztet, przepyszny. Mazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 duży por (biała część) 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika
pieprzny smaczekfiletów z piersi indyka 250 g ciecierzycy, ugotowanej 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki, 200 g warzyw (seler, pietruszka) pokrojonej na cienkie plasterki 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej duża cebula, pokrojona w pióra 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej 3 jajka 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego 2 łyżki masła orzechowego bez cukru(...)łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kurkumy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli pieprz Galaretka 250 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego 4 płatki (lub 4 łyżeczki) żelatyny w kolorze czerwonym 100 ml domowej nalewki berberysowej (Porto lub wody), 2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu Przygotowanie
SzczyptaSmaQktóra wcześniej biegała sobie u niej po ogrodzie. Taki rosół jest najlepszy na świecie. Ale jeśli nie mamy kury wiejskiej trzeba zadowolić się taką ze sklepu ;) My lubimy rosół drobiowy więc najczęściej taki gotuję ale czasami dodaję do niego kawałek wołowiny. Rosół podałam w talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. 30 dag wołowiny na rosół np. pręgi 3 duże udka(...)wody i gotuję ok 30 minut. Po tym czasie dodaję mięso z kurczaka i obrane warzywa. Cebulę przekrawam wcześniej na pół i przypalam na suchej patelni. (Jeśli gotuję rosół drobiowy, od razu zalewam mięso i warzywa zimną wodą i gotuję na małym ogniu do miękkości) Do gotującego się wywaru dorzucam liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, ziarenka pieprzu i sól
Smakołyki Asiskórką - czego chcieć więcej? ;-) Jajecznica a`la omlet czyli szynka zapiekana z serem SZYNKA ZAPIEKANA Z SEREM Na około 10 sztuk: 3 jaja 1 szklanka mleka 150 g szynki drobiowej 150 g żółtego sera 5 pomidorków cherry łyżka masła gałązka świeżego rozmarynu sól mieszanka ostrych przypraw Jajka miksujemy z przyprawami i drobno posiekanym rozmarynem. Zagotowujemy mleko i cały czas miksując(...)dodajemy do jajek. Dorzucamy drobno pokrojoną szynkę drobiową i mieszamy. Formę na muffinki (jeśli masz silikonową użyj jej) smarujemy masłem. Do każdej wkładamy połówkę pomidorka cherry i nalewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy startym żółtym serem lub po prostu układamy plasterek sera. Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jajecznica a`la omlet czyli szynka zapiekana z serem Jajecznica
peggiwkuchniSKŁADNIKI: 2 opakowania mrożonej mieszanki - zupa krem z białych warzyw Iglotex PROSTE HISTORIE 6 ząbków czosnku 1000- 1200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 duża cebula czosnkowa 2 łyżki masła do smaku ulubione przyprawy PRZYGOTOWANIE: W thermomix TM5 Do misy thermomixa wlej 1200 ml wody, dodaj mieszankę warzyw. Gotuj 20 min/100*C/obr.1. W tym czasie na patelni roztop masełko(...)groszek na życzenie synka. W garnku Bez rozmrażania. Zupę krem z białych warzyw (po uprzednim wyjęciu saszetki dołączonej do opakowania) wsypać do około 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę lekko przestudzić, zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę można podawać z grzankami czosnkowymi dołączonymi do opakowania. Zupę
ClauditteMissCookingrzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka miodu sól majeranek pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości(...)szerokim dnem. Na tą samą patelnię wrzucić skrojoną w kostkę cebulę, usmażyć i przełożyć do karkówki. Tak samo postąpić z pieczarkami i kiszoną kapustą. Wlać do wszystkiego bulion drobiowy i przecier pomidorowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i postawić na minimalnym ogniu, tak aby delikatnie się dusiło przez około 1,5 godziny. Pod koniec duszenia, można zdjąć pokrywkę, aby trochę płynu odparowało
https:KKuchniaMniamDawno nie było mięska na kanapki z szynkowaru..tym razem zrobiłam mieszankę mięs -wieprzowe i drobiowe...no i jak to u mnie bywa ilość przypraw na oko.. mięso wieprzowe np.łopatka mięso drobiowe żelatyna dowolne przyprawy np. obsypka bosforska Skworcu Oba rodzaje mięsa pokroić w kawałki,przełożyć do miski, dodać przyprawy i żelatynę,dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniedrobiu. składniki dla czterech osób 1 kaczka sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju składniki farszu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 150 g wątróbek drobiowych 100 g wymieszanych orzechów i bakalii 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według tego przepisu . Możemy co prawda nie luzować ptaszyska(...)rozgrzewany masło i na niewielkim ogniu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Teraz zwiększamy ogień i do zeszklonej cebuli dodajemy umyte i posiekane drobiowe wątróbki, które smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy bakalie, całość lekko solimy i pieprzymy. Wątróbki z owocami trzymamy na ogniu jeszcze minutę
Miód i pieprzDziś na wytrawnie, zamiast ciasta czy mazurka będzie pasztet z podrobów i drobiu. Składniki: bulion warzywny 1 szklanka wątróbka drobiowa 300 g pierś z kurczaka 300 g czosnek 4 ząbki pieprz biały mielony sól do smaku majeranek 1 łyżka Dodatkowo: marchew 4 szt seler 100 g por 100 g pietruszka 100 g sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wątróbkę(...)drobiową czyścimy, myjemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z odrobią soli i pieprzu. Dodajemy majeranek 1 łyżkę i czosnek sprasowany. Chwile mieszamy tak z 15-20 minut do usmażenia. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną soli i pieprzu.Mięso mielimy razem z podrobami i ugotowaną marchewką . Dolewamy
Różowa kuchniaPrzepis Mięso: Wieprzowina 3 kg -ścinki z szynek,z schabu(mizdra,warkocz),łopatka . Drobiowe -piersi z kurczaka 2 kg Przyprawy - peklo sól 17 g/kg do wieprzowiny -sól kamienna nie jodowana 17 g/kg do drobiu -pieprz czarny 1 g /kg -pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę ja dałem(...)kawałki 4 x 4 cm ,ścinki z szynki i schabu pozostawiamy jakie są i peklujemy dodając odrobinę wody. Czas peklowania 48 . Mieszamy co 12 godzin . Mięso drobiowe kupujemy na drugi dzień tniemy w kostkę 2 x 2 cm i solimy.Czas w soli 24 godz.mieszamy co 12 godzin. Gdy peklowanie i solenie dobiegnie końca należy wieprzowinę zmielić sitko
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Sałatka z typu mięsnych gdzie popularny smak mięsa drobiowego wraz z warzywami przełamany zostaje lekką słodyczą bakalii. Sałatka powstaje z połączenia : filetu drobiowego kapusty pekińskiej kukurydzy rodzynek orzechów włoskich
SPS Catering