Składniki: 1/2 średniej dyni piżmowej; 1/2 średniej cebuli; 1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio; 3 łyżki masła klarowanego; 1 łyżka oliwy z oliwek; 6 szklanek gorącego bulionu drobiowego (u mnie 6 szklanek gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka domowej vegety); 1/4 szklanki śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1/2 szklanki startego parmezanu; Pęczek natki pietruszki; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki(...)powinno być pokryte cienką warstewką tłuszczu) i podsmażać razem przez krótką chwilę (około 1 minuty). Zmniejszyć ogień do minimum i na patelnię z cebulą i ryżem wlać szklankę bulionu drobiowego i wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wypije większość wlanego bulionu, dodać jego kolejną szklankę i postępować w ten sposób, aż do wykorzystania
Gospodyni Miejskasumie cokolwiek się nie dorzuci, to i tak jest smacznie 😊 Przynajmniej dla mnie - miłośniczki wszelakich smarowideł do pieczywa. Tym razem do mojej pasty wykorzystałam oprócz jajek, szynkę drobiową i "dosmaczyłam" pokrojonym drobno ogórkiem konserwowym oraz odrobiną chrzanu. Wyszło pysznie! 😋 Nie podaję proporcji, bo są one uzależnione od tego jaką ilość pasty chcemy uzyskać. Użyłam: jajek szynki(...)drobiowej ogórków konserwowych odrobiny chrzanu trochę majonezu soli pieprzu koperku Wykonanie: Szynkę drobno siekamy, wraz z ugotowanymi na twardo jajkami blendujemy. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, chrzan, majonez, sól i pieprz. Oczywiście taką pastę możemy doprawić wg własnego uznania. Chłodzimy w lodówce. Po wyjęciu posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem
Walijskie Pichceniecebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 i 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry; 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml); 1 łyżka oleju; 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody + 1/2 łyżki vegety); Sok wyciśnięty z 1/2 limonki; 2 czubate łyżki kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzeszków); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki pieprzu(...)starty imbir i pastę curry i dokładnie wymieszać. Podsmażać na średnim ogniu, przez około 2 - 3 minuty, bardzo często mieszając. Następnie dodać pokrojoną dynię piżmową i powoli wlać bulion drobiowy, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować przez 20 - 30 minut, aż dynia stanie się miękka. Zdjąć z ognia
Gospodyni MiejskaKolejna nowa zdrowsza odsłona, tym razem burgerów. Drobiowe z sosem chrzanowym, awokado oraz roszponką. Sos chrzanowy nadaje burgerom super orzeźwiającego smaku. Dodatkowo płynie z niego dużo innych zdrowotnych korzyści. Chrzan działa przeciwbakteryjnie, poprawia przemianę materii co pozwala na spalenie dodatkowych kalorii. Poza tym zawiera dużo witaminy C oraz w umiarkowanych ilościach sód, kwas foliowy. Składniki na 4 sztuki: 2 piersi(...)Bułkę przekrój na pół i lekko podpiecz w piekarniku, posmaruj z obu stron sosem chrzanowym (jogurt wymieszaj z solą, pieprzem, miodem i chrzanem) nałóż małą garść roszponki, następnie kotlecika drobiowego oraz pokrojone awokado. Dodatkowo możesz przygotować frytki. Ja zrobiłam frytki z czerwonego ziemniaka. Pokroiłam je w paski, doprawiłam solą, papryką ostrą i obtoczyłam w oleju. Piekłam pół godziny
wysmienityjest szybsza. Gołąbki są z kapusty pekińskiej. Bardzo smaczne. Wychodzi ich sporo, więc obiad na kilka dni mamy z głowy. Podbijają każde imprezy i święta. ~~SKŁADNIKI~~ mięso mielone drobiowe ok. 1 kg. mięso mielone wieprzowe ok. 0.5 kg. kasza manna 3 łyżki jaja 2 sztuki kapusta pekińska 1 główka ryż ugotowany 3 woreczki cebula 1 sztuka(...)sól 1 płaska łyżka przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrobić mięso. Najlepiej odstawić na noc do lodówki. Po czym dodać ryż, kaszę mannę, poszatkowaną
Kuchnia PaulettesDelikatne i kruche mięso drobiowe z nutą słodkiego posmaku. Do tego dodatek uduszonych warzyw, ryż i obiad w pełni gotowy! 5 polędwiczek drobiowych 1 łyżka przyprawy owocowo-warzywnej Green Spoon 1 łyżeczka miodu Przyprawa do mięsa ½ czerwonej papryki 1 cebula 7 pieczarek 1 szklanka wody Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g ryżu Olej do smażenia Natka pietruszki
VioletoweKucharzenieSkładniki: kapusta biała 1 główka, ryż 300 gram, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 200 ml, czosnek niedźwiedzi 4 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi
W Mojej Kuchni Lubięunikalne w smaku – w ogóle nie przypomina ryby czy też innych owoców morza. Mule w mleczku kokosowym: 1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml) 1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina (70 ml) 3-4 cebule szalotki 1 papryczka chilli 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku(...)mielony pieprz pęczek świeżej natki kolendry świeża bagietka do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml) 1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina (70 ml) 3-4 cebule szalotki 1 papryczka chilli 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku
Poezja smakuKrupnik na podróbkach to pomysł na sycącą i prostą do przygotowania zupę, która będzie idealnie smakować w zimne i chłodne dni ;) Nie bójcie się przygotowywać dań z wykorzystaniem żołądków drobiowych. Podróbki są tanie, a także świetnie smakują, np. podane jako gulasz . Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: niepełna 1 szklanka kaszy jęczmiennej (około(...)oczyszczonych żołądków drobiowych 0,3 kg włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera oraz pora) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżeczki domowej wegety 2 liście laurowe sól, pieprz 2 l wody posiekana zielona pietruszka do dekoracji Kaszę i żołądki opłukać. Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i wsypać kaszę oraz żołądki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości żołądków
Ugotowaćtylu drobiowych przepisach pewnie zauważyliście już, że lubię pieczonego kurczaka? Szczególnie wtedy, kiedy jest to kurczak z wolnego wybiegu smakujący tak, jak prawdziwe wiejskie kurczaki lata świetlne temu. Ten z dzisiejszego przepisu jest bardzo prosty, pyszny, zdecydowany i soczysty – nawet przy odgrzewaniu, na drugi dzień. W towarzystwie białego wina, oliwy i ziół ten pieczony po toskańsku kurczak to stuprocentowa włoska(...)dalej zostaje pysznie soczysty. SKŁADNIKI 1 kurczak z wolnego wybiegu (1,300-1,600g) 2 średnie czerwone cebule 10 dużych ząbków czosnku 200ml półwytrawnego białego wina 150ml bulionu drobiowego listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu (albo 1,5 łyżeczki suszonego) DO NACIERANIA listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu (albo 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku 1 cytryna
Karo in the KitchenŁatwy i szybki do przygotowania danie obiadowe z podrobów drobiowych.Tanie danie na każdą kieszeń, a jaki smaczny.Polecam!. 1 kg.serduszek drobiowych 2 cebule Olej Czerwona papryka świeża Czerwona fasolka Zielona fasolka szparagowa Po dwa ziemniaki do talerz ugotowane Bulion drobiowy 1 łyżka mąki 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki.smietany najlepiej kremówki30% 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiżywności . Taką folię wykorzystuję bardzo często w swojej kuchni. Jest dla mnie niezbędna. A wracając do samej pasty… zapraszam na przepis Składniki: 3 jajka 2 długie kabanosy drobiowe 2 rzodkiewki 3 łyżki startego żółtego sera (u mnie edamskiego) 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę (ja używam(...)sitka do warzyw). Do jajek dodajemy pokrojone drobno 2 długie kabanosy drobiowe, 3 łyżki startego żółtego sera i 2 starte na tarce rzodkiewki. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkidłuższej przerwie świąteczno-noworocznej wracam z kolejnymi smakowitymi przepisami, które idealnie sprawdzą się podczas karnawałowych imprez i spotkań - dziś pełne smaku roladki drobiowe! Naszym noworocznym postanowieniem było zdrowsze odżywianie i sprawianie sobie radości. To danie niekoniecznie wpasowało się w pierwsze założenie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę boczku. Poza tym w roladkach znalazło się wszystko(...)lubimy - ser, suszone pomidory, włoskie przyprawy, pierś z kurczaka i boczek. Do tego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe! :) Roladki drobiowe: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 100 g boczku w plastrach kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa
Cooking Monsterciepło do mięs drobiowych i wieprzowych. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 porcje Składniki: 200 g cebuli (2 sztuki) 2 łyżki masła 1 łyżki mąki kukurydzianej 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% szczypta białego pieprzu ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać
KuchniaWeDwoje.plnazwa, a po drugie przepis pochodzi od podkarpackich strażaków z OSP Broniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie ta kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie, że to typowy(...)mąki). Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Składniki: 650 g mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ciepła woda („ile zabierze”, niecałe 2 szklanki) Farsz: 200 g mięsa gotowanego (drobiowego, wieprzowego lub innego) 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej drobnej) 5-7 suszonych grzybów 1 duża cebula zioła: majeranek, lubczyk świeży lub inne wg uznania sól i pieprz Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy
Trzeci talerz