drobiowe - 5743 przepisów (strona:34/383)

Wątróbka pieczona z jabłkami i cebulą 108

wersja z tego przepisu bardzo przypadła mi do gustu. Smak jabłek przygasza posmak wątróbki, który zawsze mi przeszkadzał. Bardzo miła odmiana.  Składniki -0,5 kg wątróbki (ja używam drobiowej) -2 kwaśne jabłka -2 cebule -ok. 3 łyżki mąki -2 łyżki masła -majeranek -sól, pieprz -olej Przygotowanie Wątróbkę oczyścić, umyć. W przypadku wieprzowej zalać ją mlekiem i pozostawić(...)godziny. Przy drobiowej nie jest to konieczne. Osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć kawałki wątróbki ze wszystkich stron. Osączyć i posypać majerankiem. Jabłka umyć, obrać, oczyścić, pokroić na półplasterki. Łyżkę masła stopić na patelni, podsmażyć jabłka. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, zeszklić na tłuszczu po smażeniu jabłek. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Rzędami

Zielona Kuchnia
Rosół wołowy Magdy Gessler 316

Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki:  500 g wołowiny

Zasmakuj Kuchni
galareta drobiowa z różnych rodzajów mięsa 159

Galareta drobiowa to danie tradycyjnie podawane podczas imprez ,świąt i nie tylko.A takie zrobione z różnego mięsa drobiowego jest przepyszne.Kawałki mięsa z galaretką z cytryną komponują się wyśmienicie .Może kogoś zachęci mój sprawdzony od lat przepis.. 🙂 Składniki: 2 szyje z indyka 1 udziec z indyka 1 szyja z kaczki 4 pałki z kurczaka

Ugotujmy Coś
Kotlet drobiowy z pieczarkami i serem 391

Fajna odmiana tradycyjnego kotleta drobiowego. Składniki: dowolna ilość kotletów drobiowych ( KLIK ) kilka pieczarek 1/2 cebulki sól, pieprz ser żółty Sposób wykonania: 1. Pieczarki i cebulę obrać. Cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w plasterki. 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, chwilę poddusić na nim cebulę po czym dorzucić pieczarki i dusić, aż woda wyparuje z pieczarek. Doprawić solą

Kuchnia domowa Ani
DROBIOWY PASZTET PIECZONY 125

pieczony pasztet, więc czemu nie ;) Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw i foremek aluminiowych z zestawu  "Domowy pasztet"   Tradismak . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 400 g wątroby drobiowej * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * połowa pora * kilka ziarenek  ziela angielskiego * 3-4  liście laurowe * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka  przyprawy(...)pasztetu * 1 łyżeczka  przyprawy Dobry Smak Jager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową

Zrób to smacznie
Burger drobiowy podany na plackach ziemniaczanych z warzywami 134

właśnie w plackach z ziemniaków w towarzystwie salsy pomidorowo - paprykowej i lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Według mnie to połączenie smakuje doskonale! Składniki (na 2 - 3 porcje); Burger drobiowy: 400 gram mielonej piersi kurczaka  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  2 łyżki otrębów owsianych  sól, pieprz, majeranek  1 łyżka(...)prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą i pieprzem.  Na jedną porcję zużywam nawet 4 placki ziemniaczane, na spód układam dwa, nakładam sos jogurtowy i ogórki, burgery drobiowego i salsę. Całość przykrywam dwoma plackami ziemniaczanymi i podaję na ciepło od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pikantna zupa krem z kalafiora 209

jesień przyjdzie tak szybko, a wówczas warto mieć już w zanadrzu szybkie przepisy na rozgrzewające posiłki. Zupę krem z kalafiora przygotujecie dosłownie w 15 minut. Wystarczy tylko gotowy bulion drobiowy ( nie z kostki ! ) lub rosół z dnia poprzedniego raz opakowanie mrożonego kalafiora Poltino Zupę z kalafiora doprawiłam aromatyczną kolendrą, kminkiem i imbirem. Jeśli uda Wam się kupić kumin, polecam dodać(...)zamiast kminku - będzie jeszcze pyszniej. PRZEPIS NA PIKANTNĄ ZUPĘ Z KALAFIORA Składniki na zupę: 1 opakowanie mrożonego kalafiora  Poltino ( 400 g ) 1 litr bulionu lub rosołu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnej pasty lub sosu paprykowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki kminku lub kuminu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

kolorowotorcikowo
Pomidorowa z zielonymi kluseczkami 101

akcentem zielono mi. Kluseczki są pyszne, mają piękny kolor i możemy w nich przemycić zieloną pietruszkę za którą ie przepadają dzieci. Ze świeżych pomidorów palce lizać. 1 litr wywaru drobiowego 1 i 1/2 kg pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 % 1 łyżka masła olej rzepakowy 2 łyżki sera feta kluseczki: 1 szklanka mąki(...)zimnej sól Cebule obieram i przesmażam na oleju. Dodaję umyte i pokrojone pomidory z których wycinam środki. Smażę razem z cebulą aż się zredukują. Przecieram przez sitko. Do wywaru drobiowego dodaję przecier pomidorowy zagotowuję, wlewam śmietanę i zdejmuję z gazu. Doprawiam solą, pieprze, dodaję masło. Kluski.: Natkę pietruszki kroję, przekładam do garnka, dodaję wodę i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko

wesoła kuchnia
WĄTRÓBKA W SOSIE PIECZARKOWYM 155

zjeść 😉 Wydaje mi się, że z biegiem lat polubiłam ją bardziej, choć bywają okresy, że nie mogę na nią patrzeć. Oczywiście cały czas piszę tu o wątróbce drobiowej, bo ta wieprzowa raczej mnie nie przekonuje...może dlatego, że nie przepadam w ogóle za wieprzowiną w każdej postaci. Postanowiłam trochę odczarować tę wątróbkę i wykonać ją w całkiem innej wersji, niż(...)super pomysł! W daniu tym wątróbka jest prawie niewyczuwalna, a cała potrawa stała się bardziej wykwintna. Myślę, że jest to smaczny sposób na przemycenie wątróbki 😉 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 3 cebule 500 g pieczarek 200 ml śmietany 30% natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia 1 szklanka mleka 3-4 łyżki mąki Wykonanie: Wątróbkę myjemy, przenosimy do miski

Kuchnia MagdaLeny
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 143

przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam ze standardowymi szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi- rosti oraz sosem śmietanowym. Jeżeli tak jak ja jesteście fanami botwiny i nie boicie(...)gram piersi kurczaka mielonej  250 gram ziemniaków 1 cebula  1 ząbek czosnku  1 łyżka masła  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego  Rosti: 1 kg ziemniaków  1 jajko  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól garść posiekanej natki pietruszki  olej do smażenia  Sos śmietanowy: bulion

Mango Papaja
Domowy pasztet drobiowy z wiśniami! 138

DOMOWY PASZTET DROBIOWY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI! Robicie w domu pasztet? Ja przyznaję się bez bicia, że dość rzadko. Zazwyczaj wtedy, kiedy gotuję rosół i po prostu, wykorzystuję mięso z zupy. Tak też było im tym razem,  w niedzielę robiłam rosół na wiejskiej kurze i kaczce, z rosołu wyjęłam mięso i postanowiłam przygotować drobiowy pasztet. Bardzo lubię domowy pasztet, jest

SMYKWKUCHNI
Sos cebulowy 156

cebulowy na ciepło do mięs drobiowych i wieprzowych. Gotowy w 20 minut. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 porcje Składniki: 200 g cebuli (2 sztuki) 2 łyżki masła 1 łyżki mąki kukurydzianej 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% szczypta białego pieprzu ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Rozpuścić masło w niewielkim garnku

KuchniaWeDwoje.pl
Pasztet z golonki indyka ze śliwką 175

Drobiowy pasztet na delikatnej golonce z indyka, wzbogacony słodkimi, suszonymi śliwkami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dobrze kroi się na plastry i jest bardzo smaczny. Ten pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula

https:KKuchniaMniam
Zupa kukurydziana z kalafiorem 245

sprawiło, że zupa jest znacznie ciekawsza . 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru 1 mała czerwona papryczka chilli 1 marchewka 2 kukurydze świeże 1 l domowego bulionu drobiowego 1 szklanka mleczka kokosowego najlepiej domowego sól pieprz czarny szczypta kurkumy chilli w proszku świeża pietruszka lub kolendra jogurt naturalny masło klarowane do smażenia Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym(...)kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, papryczkę chilli i imbir. Chwilę podsmażyć i dołożyć skrojoną marchewkę. Z surowej kukurydzy ściąć ostrym nożem ziarenka i wrzucić do garnka. Wszystko zalać bulionem drobiowym i gotować, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Na około 10 minut przed końcem włożyć kalafior podzielony na różyczki. Jak zmięknie połowę wyjąć z zupy, a resztę zmiksować blenderem

https:KKuchniaMniam
Kulki cielęce na parze 87

daniami z cielęciny jest gulasz i kulki na parze, które to chcę Wam właśnie dzisiaj zaprezentować. Wyglądają jak jeże, co się szczególnie podoba dzieciom, smakują wybornie również z mięsa drobiowego. Trzeba tylko uważać przy wyciąganiu ich z parowaru, gdyż ryż lubi odpadać, a szkoda bo przecież to ich cała uroda, dzięki temu można je podać nawet dla wybrednych gości :). Kulki(...)cielęce na parze 0,5 kg mięsa cielęcego (można użyć drobiowego lub wieprzowego) 1 jajko szczypiorek z cebulą 2 łyżki bułki tartej albo pół suchej bułki przyprawa do dań z cielęciny sól, pieprz ryż dlugoziarnisty albo basmati ziele angielskie liść laurowy Ryż wymoczyć przez 2 godzinki w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcedzić i wysypać na płaski talerz. Mięso zmielić

Pieguskowa Kuchnia