pomyśl co z tego wyczarować, czyli wracamy do zasady, że w kuchni mej nic się nie marnuje. Przyjechali rodzice moi wspaniali i nie wiedzieć po co przywieźli smażonych drobiowych kotletów w panierce chyba z pięć sztuk. No masakra. Ile można jeść kanapek na kolację z takim kotletem, głodnemu by się przejadło. Już to miałem dziś wyrzucić, jednak coś mnie(...)wałkujemy na placki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną) -fasola czerwona -pomidory z puszki -masło -oliwa -czosnek niedźwiedzi -oregano -sól, pieprz -papryka czerwona słodka i ostra oraz wędzona słodka -cebula suszona Por posiekany szklimy
BaRepasFlaczki drobiowe z kurczaka i żołądków drobiowych. Pyszne danie lub jak ktoś woli gęsta mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :) Składniki - 4 udka z kurczaka - 4 skrzydełka z kurczaka - 60 dkg żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele angielskie
Kuchnia z widokiem na ogródMoja galareta powstała zupełnie spontanicznie. Z obiadu zostało mi trochę rosołu drobiowego i kilka marchewek, dołożyłam szynkę, jajka i groszek i powstała szybka, pyszna galaretka. Ja swoją przygotowałam w pojemniku po lodach wielkości średniej keksówki ( dł. 21 cm ). Polecam :) Składniki - szynka drobiowa 20-25 dkg - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - marchewka ugotowana 2-3 szt. - groszek konserwowy - pół puszki(...)rosół - bulion - drobiowy 1,5 litra - żelatyna 3 łyżki - natka zielonej pietruszki Wykonanie Bulion zagotowałam i przecedziłam, w gorącym rozpuściłam żelatynę i odstawiłam. Szynkę i marchewkę pokroiłam w kosteczkę-paseczki, jajka w grubsze plastry. Na dno pojemnika wylałam trochę bulionu, wstawiłam do lodówki, kiedy stężał poukładałam warstwę plastrów jajek, zalałam bulionem i znów włożyłam do lodówki aby stężał, następnie posypałam
Kuchnia z widokiem na ogródsię już pęcherzyka żółciowego to niestety trzeba zrezygnować przynajmniej na jakiś czas ze smażonych potraw. Dlatego dzisiaj proponuję przygotować dietetyczne pulpeciki drobiowe gotowane w parowarze, jak takiego nie macie to można je przygotować w garnku wykorzystując metalowy koszyk przeznaczony do gotowania na parze. Pulpeciki zostały dodatkowo nadziane zielonym groszkiem. Przygotowałam tylko małą porcję dla siebie z dwóch wyluzowanych z kości(...)skóry ćwiartek kurczaka, możecie zrobić ich więcej, ale ja nie miałam już miejsca w zamrażarce. Będą sobie przygotowywać takie dania z parowaru na bieżąco. Pulpeciki drobiowe faszerowane groszkiem zostały podane z sałatą i pomidorami, lekkie zdrowe, dietetyczne danie. A wystarczy tylko 30 minut, aby mieć Do sita w parowarze wrzuciłam też łyżeczkę ziół dalmatyńskich, aby pulpeciki nabrały ich aromatu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwskazówek: definicją parówki jest wyprodukowana z bardzo rozdrobnionych surowców (homogenizowana) kiełbasa z dodatkiem przypraw, poddana obróbce cieplnej. Najważniejsze kryterium wyboru to zawartość mięsa! Powinny mieć go minimum 70%, najlepiej drobiowego jak ognia unikajcie tych zawierających MOM lub MDOM (drobiowy MOM) oraz "wysoko wydajnych", zawierających więcej zapychaczy niż mięsa. Najgorsze jakościowo są przeważnie te opatrzone nazwą "śniadaniowe", "hot-dog", "rodzinne(...)dostępnych na rynku wyrobów najwięcej mięsa zawierają: Tarczyński, parówki z szynki - 97% Drobimex, parówki z filetem - 93% Sokołów, parówki z szynki - 93% Krakus, parówki z szynki 90% Sokołów, parówki drobiowe z cielęciną sokoliki - 87% Ze swojej strony mogę Wam polecić te ostatnie - mają wprawdzie mniej mięsa, ale i mniej tłuszczu. Oczywiście nie namawiam Was do jedzenia parówek, najlepiej całkowicie wyeliminować
Powiedz dietom niepiknik, po raz kolejny poczuć unoszący się w powietrzu tak przez nas lubiany zapach lata i aromatycznych smakołyków. Moja pierwsza propozycja to: szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie. Jutro część druga pikniku :) składniki na 9 szaszłyków 2 filety drobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla(...)łyżeczka miodu skórka z połowy cytryny sól, pieprz Na początku przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godzinę. Kroimy na większe kawałeczki paprykę, cukinię, cebulę. Listki
noteskulinarnyfigaWiększość z nas już zaczyna planować co zaserwuje na świąteczny obiad. Dlatego dzisiaj chciałam polecić drobiowe polędwiczki z dodatkiem orzechów laskowych. Mięsko szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Do przygotowania dania użyłam orzechów laskowych firmy HELIO, która przesłała nam paczuszkę produktów do przetestowania. Polędwiczki drobiowe z orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 4 polędwiczki drobiowe
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych z kawałkami czosnku. Polecam. SKŁADNIKI 1 udziec z indyka duży 1 podwójna pierś drobiowa 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soli peklowanej 1/2 szklanki wody 2 łyżki przyprawy do drobiu ziele angielskie 3 ziarenka(...)wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa. Napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy. Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin. Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni. Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewymamy pewności jakie tajemnice skrywa jego zawartość. Dokładnie wczytując się w opis na opakowaniu producent w dość zawoalowany sposób mówi, że w środku możemy znaleźć mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, oddzielone mechanicznie, oraz stabilizatory, regulatory, spulchniacze i wiele innych sztucznych substancji chemicznych, o których wiemy tylko tyle, że nie koniecznie są zdrowe. Jednak co zrobić gdy przychodzi nam ochota na pasztet(...)ogrzać zmarzlucha po zimowym spacerze. Taki rosół koniecznie musi być ugotowany na kurze, albo na kurczaku, a tak się składa, że najszybszy pasztet robi się właśnie z kurczaka:)! Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy
Zapiski Młodej Żonyporcji wychodzi około 20 klopsików wywar drobiowy około 1,5 litra 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego 1-2 cebule 1 jajko mały pęczek koperku pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek
Humanistka w kuchnisię z niczym zdrowym i wartościowym,a wątróbkę traktowałeś jako produkt niższej kategorii po przeczytaniu tego artykułu nagle uznasz,iż watróbka wręcz powinna znaleźć się w Twojej diecie. Wątróbka drobiowa to znakomite źródło żelaza,dostarczy solidną dawkę cynku,potężną dawkę pakietu witamin z grupy B,zwłaszcza B12,B3 i B2 i wysokojakościowego białka.Dla pełniejszego obrazu warto dodać(...)aminogram wątróbki drobiowej wypada korzystniej niż aminogram twarogu.Do tego jest śmisznie tania,dlatego włączenie jej do diety po prostu się opłaca. Jednak ze względu na wysoką zawartość witaminy A,której nadmiar jest toksyczny,nie powinna być spożywana codziennie.Raz w tygodniu można sobie jednak na porcję tego przysmaku pozwolić bez obaw. Składniki na 2 osoby: około 400 g wątróbki drobiowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam. SKŁADNIKI 1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze 1 podwójny filet z kurczaka opakowanie szpinaku rozdrobnionego 10 dag. sera koziego pół opakowania sera fetta 2 ząbki czosnku sól. pieprz do smaku przyprawa do kurczaka 2 łyżki(...)smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu. Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy. Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego
W kuchennym oknie Ewydzisiejszych czasach, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, doceniamy potrawy, których przygotowanie nie dość, że nie sprawia trudności, to w dodatku nie zajmuje nam tak cennego czasu. Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli, akurat spełnia te wymogi… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 2 łyżki oleju arachidowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki sosu sojowego light - czosnek(...)ziemniakami, frytkami, bagietką – jednym słowem – z czym kto lubi i na co ma ochotę. Poza tym, idealnie komponuje się w sałatce (ale o tym, innym razem). Podsumowując, grillowany filet drobiowy jest baaaaardzo soczysty i aromatyczny, a minimum poświęconego czasu to maksimum kulinarnej przyjemności. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoMoże być przygotowana na ciepło i na zimno. Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania. Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie na udkach drobiowych) - 2 spore pęczki botwinki - marchew z bulionu - 1-2 ząbki czosnku - sok z 1 cytryny - sól - cukier - pieprz - koperek - natka pietruszki Botwinkę z buraczkami bardzo(...)Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez 60 minut. W międzyczasie gotujemy bulion (warzywny lub drobiowy). Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy
mojewypiekiinietylkopikantna, z kurczakiem, pieczarkami i kiełkami. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na zupę kokosową z boczniakami , grzybkami straw i kurczakiem. Zapraszam do gotowania! :) Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru(...)trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy do miseczek, wsypujemy kiełki i szczypiorek, ozdabiamy oliwą z chilli. Smacznego! :) * Jeżeli nie macie gotowego bulionu drobiowego, polecam wykorzystać TEN przepis. Bulion drobiowy możemy również przygotować z kostki, jednak musi być to kostka azjatycka (do kupienia na działach "kuchnie świata"). Klasyczna kostka popsuje smak całej zupy
Tajskie smaki