Jakiś czas temu znalazłam fajny przepis ze starej gazetki "Sól i Pieprz" na roladki drobiowe. Były one nadziane suszoną żurawiną i jabłkami. Postanowiłam wypróbować przepis i powiem Wam, że one smakują wspaniale. Wyszły soczyste z wyczuwalną nutą słodyczy i wina białego. W przepisie sos był zrobiony z bulionu, wina czerwonego wytrawnego i soku jabłkowego. Zagęszczony był jasnym zagęstnikiem do sosów(...)bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam. ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI. Składniki: 4 filety z piersi z kurczaka 1 jabłko 4 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy
Zakątek rozkoszy kulinarnychSałatka z selera, piersi drobiowej i ananasa . . . Delikatna lek ko słodka . . . Składniki: 1 ćwiartkowy słoiczek selera sałatkowego 1/2 puszki kukurydzy 100 g ugotowanej piersi drobiowej 1/2 puszki ananasa pieprz, majonez do smaku Sposób wykonania: Seler i kukurydzę odcedziłam.Dodałam pokrojoną w kosteczkę ugotowaną pierś drobiową i ananasa z puszki. Wszystko razem doprawiłam odrobiną pieprzu i majonezu
Darcia w kuchniwzględu na swoje walory smakowe doceniana była poza naszymi granicami, trafiała przede wszystkim na stoły Europy zachodniej, szczególnie do Niemiec i Francji. Gęsina jest ciemniejsza od innych mięs drobiowych, ma delikatny smak, a po upieczeniu pięknie pachnie. Gęsina, mimo że nie jest chudym mięsem, ze względu na korzystne jedno- i wielo-nasycone kwasy tłuszczowe, należy do zalecanych i bardzo zdrowych(...)różne sposoby, to już kolejny pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrosół, z którego pochodzi mięso. Tak podana, ta teoretycznie niewyrafinowana potrwa, staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów – nie tylko smaku Taki farsz można przygotować teoretycznie z każdego mięsa – zarówno drobiowego jak i wołowego. Bo z nich zwykle gotujemy rosół. Nie mniej jednak składniki dobrane są raczej tak, że sugerujemy użycie mięsa z rosołu drobiowego lub ewentualnie „mieszanego”. Pierogi z mięsem(...)rosołu i grzybami 2015-11-08 23:05:38 Kolejny pomysł co zrobić z mięsem z rosołu drobiowego - wyśmienite pierogi z mięsem i grzybami, podane podsmażone na złoto, ze skwarkami i czerwonym barszczem (lub rosołem). Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób, tj. ok. 40 średnich pierogów) 200g mięsa z rosołu (oczyszczonego z kości, skóry, itp.) 100g warzyw z rosołu
Kulinarna Pokusapóźniej . Pasztet świetnie to znosi i wyśmienicie przechowuje się w zamrażalce nawet do kilku miesięcy. Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c: MIĘSO: 2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka ½ kg podgardla wieprzowego 200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA: 1 cebula – średnia(...)włoszczyznę – marchew, pietruszkę i por - i resztę przypraw do wywaru. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 1 i ½ godziny – mięso drobiowe musi łatwo odchodzić od kości . Wyjąć mięso z wywaru, ale nie gasić ognia. Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę i parzyć 5 minut, następnie przełożyć do reszty mięsa
Grunt to przepis!Przepyszna, aromatyczna pomidorówka <3 Składniki 1 porcja rosołowa 1 udko 200 g żołądków drobiowych 200 g wołowiny z kością (rosołowej) ziele angielskie 1 por 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 podgrzybek suszony 1 ząbek czosnku 190 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, przekładamy(...)zakryła mięso) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i obrane, oczyszczone warzywa, ząbek czosnku, suszony kapelusz podgrzybka i opaloną nad płomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy. Gotujemy dalej do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy
R'n'G Kitchenpodejrzenia - bo jak coś tak taniego może być w ogóle dobre, smaczne czy po prostu akceptowalne do spożycia? A no może być - wystarczy tylko coś zmajstrować wokół tematu " wątróbka drobiowa " i odczarujemy te podroby . Potem być może skusimy się na wątróbkę cielęcą, grasicę i tym podobne smakołyki?! Wątróbka drobiowa z batatami, cebulą duszoną w czerwonym winie / pestki dyni, płatki migdałowe(...)naturalną słodycz). Dodatkowo podczas smażenia powinny dojść w najgrubszym miejscu ponieważ wyciągnęliśmy je z wody al dente. W tym samym czasie na mocno rozgrzanym oleju smażymy oczyszczoną wątróbkę drobiową - wystarczy doprawić szczyptą soli (wątróbka ma być soczysta ale nie krwista rzecz jasna). Przygotowane wszystkie składniki komponujemy na talerzu, Wątróbkę posypujemy podprażonymi razem pestkami słonecznika i płatkami migdałowymi oraz skrapiamy intensywnym
Right Behind The Kitchenśrednicy ok.15-17 cm 6 łyżek masła 1 posiekana mała cebula 30-35 g mąki pszennej 260 g mąki żytniej (lub pół na pół) 3 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 listki laurowe 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 brokuł (same różyczki) 1 duża marchew starta na tarce Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku(...)obsmażać na średnim ogniu ok.5 min. Zasypać cebulę mąką pszenną i wymieszać. Zasmażać 3-4 min aż mąka nabierze złotawego koloru. Teraz dodać pozostałą mąkę, wymieszać i dodać bulion drobiowy oraz gałkę muszkatołową, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszając zagotować roztrzepując grudki. Zupę nalać do wydrążonych chlebków, udekorować startym białym i żółtym cheddarem. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować
Sztuka gotowania w/g Samirybardzo różnymi daniami. Jako aperitif, lub do potraw, do których trudno dopasować inne wino. Sprawdza się również jako dodatek do przyrządzania wielu potraw. Dodatek sherry do potraw mięsnych czy drobiowych znacznie podnosi ich walory smakowe. Może to być dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych
królestwo garówInna wersja rolls'ów, które przedstawiam w poniższym wpisie :) Te podawane są na ciepło, zapieczone z ciągliwym serem żółtym, mozzarellą i szynką drobiową. Smak jest bogatszy dzięki dodatkowi suszonego oregano lub rozmarynu. Szybka przekąska i pomysł na wykorzystanie naleśników :) Składniki: 5 naleśników ser żółty w plastarach szynka drobiowa w plastrach 150 g mozzarelli w wiórkach oregano lub rozmaryn Naleśnika położyć(...)desce. Ułożyć kolejno 2 plastry sera żółtego, posypać mozzarellą i dodać 2 plastry szynki drobiowej. Posypać ziołami. Zawinąć ciasno. Ułożyć gotowe naleśniki na tacce lub ruszcie i zapiekać w 200*C przez 10-15 minut. Kroić na grube plastry i podawać na ciepło. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą składniki dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego szczypta majeranku sól, pieprz nać pietruszki szczypiorek sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne
Miód i pieprzwersjach – mięsnej i wegetariańskiej. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - nasiona chia - makaron ryżowy - papryka czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - piersi drobiowe pieczone (do wersji mięsnej) - olej sezamowy - różowa sól himalajska - papryka chili w płatkach Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy(...)części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską i płatkami papryki chili. Upieczone filety drobiowe kroimy na kawałki (w wersji wegetariańskiej – pomijamy oczywiście mięso). Przygotowujemy warzywa (obieramy, myjemy) – marchew, brukiew kroimy w cienkie słupki (julienne), paprykę, por i szczypior w cienkie paski, rzodkiewki w cienkie plasterki, sałatę rwiemy na kawałki. Arkusz papieru
mojewypiekiinietylkoRosół drobiowy z lanymi kluskami Klasyczna potrawa , z niedzielnego stołu . Nasza rodzinka ceni ją szczególnie w okresie grypy , tak jak teraz , kiedy wszyscy smarczą i kaszlą . Oczywiście rozłożyli mi się po kolei , więc każdy ma focha i grymacha . Jedyne co są w stanie łykać przez bolące gardła to rosół i dobrze m, bo pomaga . Ten z lanymi kluskami , nie tylko(...)ułatwia sprawę mi jako ,że podgrzewa się wszystko w jednym garze , ale jeszcze dodatkowo smakuje całej gromadce Składniki : 2 korpusy drobiowe 4,5 l wody 4 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 malutki por lub kawałek dużego kawałek selera 1 cebula pęczek natki pietruszki sól , pieprz do smaku kluski : 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki wody szczypta soli Cebulę obieramy
Ogrodnik w podróżyFilet drobiowy faszerowany mięsem z indyka Dobra przystawka na każdą okazję. Podaje te roladki dość często . Zmieniam tylko dodatki i mam następne danie . Roladki faszerowane są idealnym dodatkiem mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych(...)zdjęciu Składniki 8 szt 4 duże filety drobiowe 30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić przyprawami, wymieszać . Dodać pokrojoną i podsmażoną 1 cebulę. Wymieszać. - Farsz mięsny nakładać
Eli Gotowanie