Pierś drobiowa znów w roli głównej, niespodzianką jest wypełnienie roladki przyrządzonej z fileta. Im bardziej kolorowy makaron, tym atrakcyjniejsze w kolorze danie. Stawiamy, jak widać na kolory, by kubki smakowe współgrały z walorami wizualnymi naszych potraw... S kładniki: 2 duże filety drobiowe 100 g makaronu kolorowego rurki 1 ser mozzarella kilka listków bazylii sól i pieprz świeżo mielony(...)opakowaniu studzimy. Ostudzony makaron kroimy w 1 cm kawałki, dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarell ę oraz bazyli ę, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany makaron rozkładamy na kotlecie drobiowym, zwijamy roladki, obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor, pod koniec smażenia przykrywamy roladki pokrywką. Usmażone roladki wykładamy
kgwjanczewoKotleciki siekane z piersi kurczaka, to smaczna odmiana dla zwykłych sznycli drobiowych, które często przygotowywane mogą spowszednieć. Prezentowane kotlety drobiowe nabrały cudownego aromatu i smaku dzięki temu, że dodałam do nich świeży koperek. Moja wersja zawiera również ser żółty, który osoby liczące kalorie mogą śmiało pominąć, dodając zamiast niego o jedno jajko więcej. Siekane kotlety drobiowe powinny smakować zarówno dzieciom
Kuchcik gotujePrzepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg INNE -słoiki najlepiej szklankowe PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg(...)środka robimy to bardzo dokładnie ponieważ wydzielają specyficzny zapach .Myjemy pod bieżącą wodą.Solimy 24-48 godz Nóżki-rozkrawamy na pół i solimy 24-48 godz. Serce wieprzowe i drobiowe-wieprzowe tniemy na kawałki i solimy 24-48 godz.drobiowe solimy w całości Kości -solimy 24-48 godz. Kątnica-ma być bardzo dobrze wyczyszczona i wymoczona Gdy czas solenia i peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pędów bambusa (z puszki) 2 czerwone papryczki pocięte po skosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji 400 ml mleczka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa 2 łyżki stołowe sosu rybnego 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego Przygotowanie - wg oryginalnego przepisu z książki Piersi kurczaka kroimy(...)mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia. Kurczaka w sosie nakładamy na talerze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg -kątnica(żołądek) PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -główka czosnku(...)środka robimy to bardzo dokładnie ponieważ wydzielają specyficzny zapach .Myjemy pod bieżącą wodą.Solimy 24-48 godz Nóżki- rozkrawamy na pół i solimy 24-48 godz. Serce wieprzowe i drobiowe- wieprzowe tniemy na kawałki i solimy 24-48 godz.drobiowe solimy w całości Kości -solimy 24-48 godz. Kątnica- ma być bardzo dobrze wyczyszczona i wymoczona Gdy czas solenia i peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.każdego mięsa mielonego i przygotować w ulubionym sosie. Takich mięsnych kuleczek już sporo na moim blogu a teraz zapraszam na kolejna wersję. Tym razem pulpeciki sa z mięska drobiowego w sosie z serków topionych z dodatkiem szczypiorku. składniki: 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki posiekanego szczypiorku 200 g serka topionego(...)mnie emmentaler) 2 łyżki mąki ok 500 ml wody lub bulionu drobiowego Pierś z kurczaka zmielić na grubych oczkach. Dodać kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Serki topione pokroić na małe kawałki i odstawić. Do garnka wlać wodę i dodać posiekany szczypiorek, zagotować. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki z mięsnej masy i wrzucać na wrzątek
Monia miesza i gotujeSmażona wątróbka drobiowa... Jedni ją uwielbiają, drudzy zaś odwrotnie, wątróbka drobiowa... Owszem jest pracochłonna i strzela tłuszczem, ale jak wcześniej przygotujemy miejsce pracy, myślę że będzie warto ;) Potrzebne będą: 1 kg wątróbki drobiowej 6-8 cebul sól, pieprz mąka smalec lub planta do smażenia mleko do wymoczenia folia aluminiowa Warto zaplanować smażenie wątróbki dzień przed. Wątróbkę wrzucamy do miski, zalewamy
Pelusiowa KuchniaZachęcam Was do przygotowania roladek drobiowych z pieczarkami i żółtym serem. To takie oszukane, a zarazem lekko zdrowsze dewolaje. Piersi z kurczaka zawinęłam w folię i upiekłam je w naczyniu żaroodpornym. Takim o to sposobem powstały soczyste i delikatnie drobiowe roladki. Składniki*: piersi z kurczaka pieczarki starty żółty ser sól, pieprz olej folia do pieczenia Formowanie(...)szklankę wody i przykryć pokrywką. Piec przez około 45-50 minut w 180ºC. Po upieczeniu roladki odwinąć z folii. Ewentualnie sos z naczynia żaroodpornego zagęścić i polać nim roladki drobiowe. Roladki przed i po upieczeniu *specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was będzie zależało ile farszu dodacie do roladek. Ja przygotowałam roladki z 1 kg piersi
Ugotowaćflaczki drobiowe Pożywne, e sencjonalne danie z żołądków drobiowych to idealna propozycja na obiad zwłaszcza kiedy za oknem jesz szaro i zimno. składniki na porcję dla sześciu osób rosół drobiowy 2 szyje indycze 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz flaczki
Miód i pieprzsosie pomarańczowym: 2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g) skórka starta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki Duszony jarmuż po chińsku: 200 g pociętych listków jarmużu 125 ml soku wyciśniętego(...)addToShoppingList7';listonic_content='2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g) skórka starta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki 200 g pociętych listków jarmużu 125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
Poezja smakuPolędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków(...)drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika
UgotowaćSałatka flamandzka to połączenie kalafiora, brokuła, pomarańczy i grejpfruta. Do sałatki warto dodać jakąś drobiową wędlinę, aby całe danie było jeszcze bardziej sycące. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 250 g szynki drobiowej 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł 1 duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony(...)brokuła). Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko chrupiące. Warzywa przelać zimną wodą i odsączyć. Pomarańczę i grejpfruta pozbawić skórki, obrać z białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę drobiową pokroić w kostkę. Składniki na sos wymieszać ze sobą. Do miski przesypać warzywa, dodać owoce, całość polać sosem, przyprawić solą oraz pieprzem i delikatnie ze sobą wymieszać. Przepis
Ugotowaćmięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól pieprz(...)1czubata łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku bułka tarta lub otręby do wysypania formy Wykonanie: Dzień pierwszy: Mięso drobiowe oraz boczek zalać wodą, tylko tyle aby pokryć mięso. Wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i obraną cebulę, dosolić wodę. Gotować do całkowitej miękkości mięsa, powinno się wręcz rozpadać. U mnie trwało to 1.15 g/m. Najlepiej ugotować je wieczorem
Kubki smakupasztetu, uzyskana dzięki pianie z białek jaj, doskonale współgra z wyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe) 300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu 600 g boczku wieprzowego 3 jajka 2-3 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki bułki tartej kieliszek koniaku sól, pieprz(...)dodajemy do niej liście laurowe i ziele angielskie nakrywając patelnię przykrywką. Mięso cielęce dusimy, na małym ogniu, przez 25-30 minut, dodając na pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą
Miód i pieprzpoprzednim poście zagościła świnka morska... Ekhmm.. Teraz mamy pasztet. Spokojnie, pasztecik drobiowy, kurzo-indyczy ;). Lubię drobiowe pasztety do smarowania, ale odkąd zaczęłam wnikliwie wczytywać się w ich składy - przestałam je kupować. Mięsa w nich mało co, masa soli właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja(...)pasztet będzie miał grudkowatą strukturę, w ogóle nienadającą się do smarowania pieczywa, ale po jakichś 3-4 minutach zamienia się w jedwabiste smarowidełko ;-). Porady Zamiast wątroby indyczej można użyć drobiowej, jednak jest mniejsza i trudniejsza do oczyszczenia. Do pasztetu można dodać dowolne dodatki, np. podsmażone pieczarki czy posiekaną paprykę. A tak pasztecik prezentuje się na chlebie
Kuchnia w szuwarach