Wątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą Składniki Danie dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego Nać pietruszki Szczypior Majeranek Sól, pieprz Sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i wkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki obieramy
Miód i pieprzWątróbka drobiowa z cebulką to pomysł na szybki, tani i bardzo smaczny obiad. Smażona wątróbka najlepiej smakuje podana z ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką. Składniki na 3-4 porcje: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg cebuli sól, pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia wątróbki Wątróbkę umyć, oczyścić i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół(...)jest już dobrze przesmażona, - ilość cebuli możecie zmniejszyć, - uważajcie na cebulę, aby jej nie przypalić, - zarówno cebulę jak i wątróbkę najlepiej smażyć na średnim ogniu, - według mnie wątróbkę drobiową można przyprawić od razu podczas smażenia (w przeciwieństwie do wątróbki wieprzowej, którą przyprawia się pod sam koniec smażenia). Fan wątróbki
Ugotowaćsałatkę. Robimy ją zazwyczaj na letnie imprezy na wolnym powietrzu, ale idealnie sprawdza się na kolację lub śniadanie. Jest pyszna, chociaż "odchudzona". Podstawą jest ryż, do tego chuda polędwica drobiowa i chrupiący ogórek, wszystko to skąpane w delikatnym sosie na bazie jogurtu naturalnego. Jest sycąca, mało kaloryczna i przepyszna. Polecam :-) Składniki na sałatkę z polędwicy drobiowej z ryżem 100g ryżu(...)woreczek) 200g polędwicy drobiowej 300g ogórków zielonych 1 łyżka posiekanego koperku 150g jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól pieprz Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do miski. Polędwicę i obrane ogórki kroimy w kosteczkę, przekładamy do ryżu, dodajemy koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą
Rozpustne gotowanieBardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki. Składniki 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą) 100 g żołądków drobiowych (z kaczki) 100 g serc drobiowych (z kaczki) 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki) cebula 100 g pieczarek 2 bułki wrocławskie 750 ml mleka skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki masła 150 g surowego boczku
R'n'G KitchenTegoroczny młody bób podany w towarzystwie mięsnym. Składniki: 60 dag żołądki drobiowe 1 kostka drobiowa 50 dag bobu 1 cebula sol, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Żołądki oczyścić, wrzucić na osolony wrzątek, dodać kostkę drobiową i gotować do miękkości około godziny. Wystudzić, a bób ugotować. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę wrzucić żołądki i obsmażyć. Następnie wsypać bób, smażyć około
Tradycyjna Kuchniamięso oraz warzywa z rosołu - jeśli ich nie macie, należy najpierw ... ugotować wywar mięsno - warzywny, czyli rosół. Składniki (na kwadratową formę o rozmiarach 35x12 cm) 1,5 kg mięsa drobiowego (kurczak, kurczak i indyk) 0,5 kg wątróbki drobiowej włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty) 2-3 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 100 gramów masła 2 łyżki mąki oliwa(...)spożywczej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Wykorzystujemy mięso pozostałe z rosołu lub gotujemy wywar mięsno - warzywny (rosół). Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, odstawiamy do wystygnięcia. Wątróbkę drobiową myjemy, oczyszczamy z błon. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i czosnek siekamy, następnie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę
Garniec MagaliePrzysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja. 1 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyżeczka soli Farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku 300 g mięsa drobiowego ( u mnie udziec) + włoszczyzna Pęczek szczypiorku 1 ugotowane jajko Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości(...)Ubijamy. Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm). Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie
VioletoweKucharzeniezwolenniczką- co potwierdzają dietetycy, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Niestety nie wszyscy moi pozostali domownicy podzielają to zdanie. Dlatego wymyśliłam alternatywę tej potrawy :) Składniki: ½ kg mięsa drobiowego Opakowanie kotletów sojowych 3 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, natka pietruszki 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka majeranku Wykonie: Kotlety przyrządzić według opisu na opakowaniu. Mięso drobiowe(...)warzywami ugotować i doprawić do smaku. Zimne mięso drobiowe i sojowe pokroić na paski. Włożyć ponownie do rosołu i przyprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaPoniższe danie to kolejny dowód na to, że kotlety wcale nie muszą być nudne, ani kojarzyć się wyłącznie ze schabowym z kapustą. Tym razem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami 2015-01-15 15:19:26 Kotlety(...)gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Rozbite i przyprawione kotlety Panierowane kotlety gotowe do smażenia Warzywa podduszamy Kotlety smażymy na lekko złoto Gotowe danie Post Kotlety drobiowe z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusawłoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez proste zmieszanie wywaru, w którym dusiło się mięso i warzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest(...)naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego. Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna PokusaMieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć(...)przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1/2 średniej cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego
Kulinarna Pokusadomowy pasztet, zawsze robiłam pasztet z królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny. Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki. Pasztet drobiowy Składniki: na masę wątróbka drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka
Kuchnia Danusimięsa drobiowego* 2 łyżki bułki tartej, 50 ml bulionu drobiowego, sól, ostra mieszanka przypraw** 1 żółtko 4 jajka, mąka pszenna, 50 g migdałów prażonych solonych, 2 masła, 2 łyżki oleju Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno(...)również na ciepło. Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe i tylko podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone. Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem. Migdały zmiksować. Jajka delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć
królestwo garówtego dania użyłam wątróbek drobiowych, ale bardzo często korzystam z wątróbki wieprzowej. Przyznam , że drobiowe są o wiele delikatniejsze w smaku i bardziej miękkie. Polecam tą wersję, o wiele lepsza:) Składniki: 1,2 kg wątróbek drobiowych 3 cebule 1/2 pojemnika śmietany 18% 1/2 słoika musztardy francuskiej 2 szklanki bulion warzywnego (może być z kostki) sól pieprz majeranek oregano słodka mielona
Bea(u)ty kitchen