tylu drobiowych przepisach pewnie zauważyliście już, że lubię pieczonego kurczaka? Szczególnie wtedy, kiedy jest to kurczak z wolnego wybiegu smakujący tak, jak prawdziwe wiejskie kurczaki lata świetlne temu. Ten z dzisiejszego przepisu jest bardzo prosty, pyszny, zdecydowany i soczysty – nawet przy odgrzewaniu, na drugi dzień. W towarzystwie białego wina, oliwy i ziół ten pieczony po toskańsku kurczak to stuprocentowa włoska(...)dalej zostaje pysznie soczysty. SKŁADNIKI 1 kurczak z wolnego wybiegu (1,300-1,600g) 2 średnie czerwone cebule 10 dużych ząbków czosnku 200ml półwytrawnego białego wina 150ml bulionu drobiowego listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu (albo 1,5 łyżeczki suszonego) DO NACIERANIA listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu (albo 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku 1 cytryna
Karo in the Kitchenjuż się stało przygotowywanie wątróbki pod nieobecność latorośli ;) Przepis pochodzi od koleżanki z pracy i jest to coś, co mi ewidentnie przypomniało zupę cebulową uzupełnioną o mięciutką wątróbkę. wątróbka drobiowa zapiekana w winie 600 g wątróbki drobiowej (najlepsza z indyka), 4 cebule, 2 jabłka, 1,5 szkl. białego wina/wermutu, 0,5 l mleka lub maślanki, olej do smażenia Oczyszczoną wątróbkę
Eksperyment sobotniŁatwy i szybki do przygotowania danie obiadowe z podrobów drobiowych.Tanie danie na każdą kieszeń, a jaki smaczny.Polecam!. 1 kg.serduszek drobiowych 2 cebule Olej Czerwona papryka świeża Czerwona fasolka Zielona fasolka szparagowa Po dwa ziemniaki do talerz ugotowane Bulion drobiowy 1 łyżka mąki 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki.smietany najlepiej kremówki30% 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiżywności . Taką folię wykorzystuję bardzo często w swojej kuchni. Jest dla mnie niezbędna. A wracając do samej pasty… zapraszam na przepis Składniki: 3 jajka 2 długie kabanosy drobiowe 2 rzodkiewki 3 łyżki startego żółtego sera (u mnie edamskiego) 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę (ja używam(...)sitka do warzyw). Do jajek dodajemy pokrojone drobno 2 długie kabanosy drobiowe, 3 łyżki startego żółtego sera i 2 starte na tarce rzodkiewki. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkidłuższej przerwie świąteczno-noworocznej wracam z kolejnymi smakowitymi przepisami, które idealnie sprawdzą się podczas karnawałowych imprez i spotkań - dziś pełne smaku roladki drobiowe! Naszym noworocznym postanowieniem było zdrowsze odżywianie i sprawianie sobie radości. To danie niekoniecznie wpasowało się w pierwsze założenie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę boczku. Poza tym w roladkach znalazło się wszystko(...)lubimy - ser, suszone pomidory, włoskie przyprawy, pierś z kurczaka i boczek. Do tego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe! :) Roladki drobiowe: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 100 g boczku w plastrach kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa
Cooking Monsterciepło do mięs drobiowych i wieprzowych. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 porcje Składniki: 200 g cebuli (2 sztuki) 2 łyżki masła 1 łyżki mąki kukurydzianej 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% szczypta białego pieprzu ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać
KuchniaWeDwoje.plnazwa, a po drugie przepis pochodzi od podkarpackich strażaków z OSP Broniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie ta kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie, że to typowy(...)mąki). Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Składniki: 650 g mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ciepła woda („ile zabierze”, niecałe 2 szklanki) Farsz: 200 g mięsa gotowanego (drobiowego, wieprzowego lub innego) 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej drobnej) 5-7 suszonych grzybów 1 duża cebula zioła: majeranek, lubczyk świeży lub inne wg uznania sól i pieprz Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy
Trzeci talerzPaszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe. Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie! Składniki: Ciasto: ½ kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki oliwy(...)jajko do posmarowania ciasta Odrobina suchego maku lub sezamu do posypania Farsz: 60-70 dag gotowanego mięsa drobiowego i wołowego ½ szklanki rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Jak wykonać ? Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę
Wanilia i Kardamonwłasne ( na przykład zrobione według tego przepisu ) farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g boczku 300 g wątróbki drobiowej 1 łyżka bułki tartej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej szczypta lubczyku sól, pieprz Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą rozgrzaną patelnię ( z przykrywką(...)oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko
Miód i pieprzSkładniki: 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 brokuł, podzielony na małe różyczki 100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 750 ml bulionu drobiowego 200 g ulubionego serka topionego, pokrojonego w kostkę 2/3 szklanki mleka 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 szklanki wody Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć cebulę(...)smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek wraz z grzybami i podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wmieszaj brokuły i zalej całość bulionem drobiowym. Gotuj przez 10-15 minut aż brokuły zmiękną. Zmniejsz ogień, dodaj ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, po czym wlej mleko. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą, wlej do zupy i gotuj aż zupa
karmelowysmakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki(...)jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową
VioletoweKucharzeniePrzygotowałam dzisiaj pyszne kremowe risotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka
Kukuleczkidrugie preferuję w kawałkach. Duszone grzyby leśne na maśle... Mmmm. Na to też przyjdzie pora! :) Składniki na zupę krem z pieczarek (4 porcje): 500 g pieczarek 1 cebula kostka drobiowa sól pieprz 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 pęczka zielonej pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w paski, a cebulę w kostkę. Usmażyć na maśle i posolić. Kostkę drobiową rozpuścić w 700/800
Karola gotujewarzyw, np. ogórków czy papryki. Pomysł z dodaniem szczypty curry i soku z cytryny powstał dzięki słynnej wątróbce wieprzowej po bawarsku (można dodać także ząbek czosnku). Podobną wątróbkę drobiową można spotkać w kuchni żydowskiej (moczonej uprzednio w mleku i obtoczonej w mące przed usmażeniem). Ja nie używam w tym przepisie mąki. Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej oczyszczonej z błonek
Zasmakuj Kuchnimój kot przepadają za drobiowymi serduszkami. Szybko się gotują i są delikatne. Gdy gotuję je kotu czasem znika część w tajemniczy sposób. Muszę więc pamiętać o "dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem. Pomidorowa jarzywnówka z sercem 1/2 kg serc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego
Gotuj Sam!