drobiowe - 5743 przepisów (strona:43/383)

Zupa - krem z dyni 129

krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji. trochę masła fot. Izabela Magdalena W garnek wlewamy trochę wody, tak aby warzywa(...)kostkę. Podsmażamy na maśle na patelni. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy. Podobnie czosnek. Kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka. Podroby drobiowe - wrzucamy do garnka. Podobnie pomidor. Całość gotujemy ok. godziny. Po tym czasie, podroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem

Kuchnia smaków
Szpinakowe roladki z kurczaka 161

funkcji grillowanie. Na talerze wyłożyć szpinak. Ułożyć na nim kawałki obranego kiwi. Całość skropić dobrą oliwą i posypać solą morską. Na surówce ułożyć roladę z kurczaka. ----- Podobne: Rolada drobiowa po tajsku Rolada drobiowa z kiełbasą Kurczak ze szpinakiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski wątrobiano mięsne do rosołu 139

Pyszne kluseczki z wątróbki drobiowej i delikatnego mięsa z piersi kurczaka.  Doskonały dodatek do niedzielnego rosołu.  Zasmakuje małym i dużym.  50 dag wątroby drobiowej 1 pierś z kurczaka łyżka cebuli liofilizowanej kupuję tutaj KLIK 2 jajka łyżeczka czosnku w granulkach pieprz biały mielony  sól ( wg smaku )  1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej

Takie tam pichcenie
Smażony żółty ryż 307

inne aromatyczne składniki. Dlatego też wybór jakiego dokonamy w tym zakresie będzie miał istotny wpływ na smak i aromat naszego ryżu. Do innych typowych dodatków należą: bulion warzywny lub drobiowy, sos sojowy lub teriyaki, a także chili. Tego ostatniego nie musimy użyć jeśli ryż ma być raczej łagodny w smaku, ale jeśli już go dodamy, może to być zarówno rozpołowiona(...)roli głównej. Doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckich, jak również z innych części świata. Zapisz przepis Drukuj Składniki – wersja podstawowa 250g ryżu 500ml bulionu warzywnego (wersja wegetariańska) lub drobiowego (może być z kostki) 2,5 łyżeczki kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprz cayenne) 1 łyżka oleju sezamowego Instrukcje Na średniej wielkości

Kulinarna Pokusa
BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 141

czosnku ... Taką zupę podaję zazwyczaj albo z brązowym ryżem, albo z makaronem.  Dla mnie to istna uczta dla podniebienia!  Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych) 3 łyżki oliwy sól pieprz szczypta cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie(...)złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek,  po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier  i podsmażamy całość ok 10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też pokrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut.  Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy listkami posiekanej bazylii (ja preferuję

Walijskie Pichcenie
Studencka zupa serowo-ceblowa 104

Jest tak pyszna, że robię ją do dziś. Składniki: 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru 3 duże serki topione, mogą być o różnych smakach 2 bulionetki drobiowe, lub 2 kostki rosołowe kilka kropli Maggi 1-1,5 litra wody pieprz, sól, papryka ostra grzanki i szczypiorek, przy podaniu   Wykonanie: Cebulkę szatkujemy dość drobno. W rondelku rozpuszczamy(...)masło, dodajemy cebulę. Do przeszklonej cebuli dodajemy trochę soli oraz cukier. Wlewamy 1-1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia oraz dodajemy bulionetki drobiowe. Po ponownym zagotowaniu dodajemy serki topione, gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy Maggi, solą, pieprzem i papryką. Podajemy z grzankami i szczypiorkiem

Kocham Czekoladę
Śmietankowo – ziołowy kurczak 139

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , śmietankowa z dodatkiem świeżego tymianku , majeranku i odrobiny czosnku ..przyjemnie maślana ..nic ostrego czy nachalnego . Doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na bulionie drobiowym z dodatkiem zielonego groszku . Zdecydowanie wiosenno letnie świeże danie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 2 szt pojedynczych filetów drobiowych sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego czosnku ( lub ząbek świeżego ) Sos : 3 małe cebulki 100 ml słodkiej, gęstej ,kremówki 30 % ( musi być żeby sos był gęsty ) 150 ml wody 4 serki topione śmietankowe ( trójkąty z zegara ) sól do smaku kilka gałązek świeżego tymianku

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami 137

Drobiowe danie z moim ulubionym szpinakiem. Do tego ugotowane ziemniaczki w kremowej śmietance. 300 g drobiowych polędwiczek Przyprawa do mięsa 100 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu Sól Pieprz 3 łyżki śmietany 18% 4 ugotowane ziemniaki 2 łyżki koperku 1 łyżka natki pietruszki Olej do smażenia Polędwiczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Możemy je pokroić

VioletoweKucharzenie
Tort kanapkowy - "NieJagodowy" fioletowy 261

serka śmietankowego typu Philadelphia lub gęstego jogurtu typu greckiego 1/2 główki czerwonej kapusty 200 g musu z jabłek (może być z kawałkami jabłka) 3 płatki żelatyny 1/2 kostki drobiowej garść rukoli krem z octu balsamicznego Wykonanie: Kostkę drobiową rozpuścić we wrzącej wodzie. Najczęściej 1 kostka wystarcza na 1/2 l wody (1/2 kostki w 250 ml wrzącej wody). Odstawić. Żelatynę namoczyć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą 257

Jeżeli już znacie wszystkie zasady, pora wziąć się za smażenie Najbardziej wątróbkę lubię z podsmażoną cebulką i ugotowanymi ziemniaczkami – najlepsze zestawienie! Składniki na 2 porcje: 500 g wątróbki drobiowej mąka do obtaczania wątróbki 2 duże cebule łyżka sosu sojowego/maggi sól i pieprz olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='500 g wątróbki drobiowej mąka

Kuchnia Bazylii
Kieszonki drobiowe z ryżem 252

Mięso drobiowe z wyrazistym nadzieniem Składniki 1 filet z kurczaka ok 2/3 szklanki ugotowanego ryżu 3 suszone pomidory w oleju 1 łyżka kaparów 1 łyżeczka pasty z czarnych oliwek 2 … Czytaj dalej Kieszonki drobiowe z ryżem

czarrna od kuchni
Krem pomidorowy z bazylią i ryżem 153

bardzo smaczna, lekkostrawna i pożywna. Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 ml) 1 opakowanie dobrego przecieru pomidorowego (500 g) 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu drobiowego 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 duża cebula 3 ząbki czosnku listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka) 1 łyżeczka suszonej(...)kwaśne) pieprz sól słodka śmietana (opcjonalnie) 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's) Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości (15 - 20 minut). Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano. Gdy warzywa są już miękkie

Kuchcik gotuje
Klopsiki w zalewie octowej 202

Składniki: Klopiski: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 jajo; 1 średnia cebula; 1 bułka kajzerka; Sól; Pieprz; Woda do namoczenia kajzerki; Bułka tarta do obtaczania klopsików; Olej/smalec do smażenia klopsików. Zalewa octowa: 3 szklanki zimnej wody; 1 szklanka octu spirytusowego 10 %; 3/4 szklanki białego cukru; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka soli(...)lodówki na minimum 24 godziny. Podawać jako przekąskę na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 17 klopsików. Do przygotowania klopsików można użyć mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Podobno klopsiki najlepiej smakują, jeśli zostaną usmażone na smalcu. Ilość octu w zalewie można zmniejszyć do 3/4 szklanki, a cukru do 3 łyżek. Ja robiłam zgodnie

Gospodyni Miejska
Zupa z pieczarkami, porami i mięsem mielonym 226

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g pieczarek; Białe części 2 średnich porów; 125 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 750 ml bulionu drobiowego (u mnie 750 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 200 g serka topionego śmietankowego (2 opakowania, każde po 100 g); 100 g serka topionego ziołowego; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki

Gospodyni Miejska
Cebula nadziewana mięsem mielonym. 142

mięsem mielonym nadziewałam paprykę. Tym razem zamieniałam ją na cebulę. W lodówce miałam zapas filetów z udek kurczaka. Wydobyłam z głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega końca(...)wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :) Składniki: 4 cebule 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe) 1 jajko 2 marchewki 2 łyżki masła oliwa (do podsmażenia wydrążonego miąższu z cebuli) sól pieprz papryka słodka Wykonanie: Cebule włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzić. Wystudzone cebule ściąć z góry i wydrążyć środek, który należy posiekać

zadanie-gotowanie