drobiowe - 5743 przepisów (strona:43/383)

kalafiorowa z młodego kalafiora 128

włoszczyzny. zamiast passaty możecie też wziąć świeże pomidory, choć koloru nie dadzą za wiele, za to smak będzie jeszcze lepszy! zupa pomidorowa-kalafiorowa 1 nieduży kalafior, 2 litry wywaru drobiowego z włoszczyzną, 0,5 szkl. passaty lub 0,5 kg dojrzałych pomidorów bez skórki, sól, pieprz, śmietana, natka pietruszki Do gotującego się wywaru drobiowego z włoszczyzną dodaj drobno pokrojony kalafior

Eksperyment sobotni
EMPANADAS 159

początku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest

cool and minty
KOTLETY PO HAWAJSKU ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 118

Kotlety drobiowe po hawajsku, zapiekane z warzywami to świetny pomysł na egzotyczny i pyszny obiad.                                                                    SKŁADNIKI : 1 duża pierś lub kilka kotletów z udek drobiowych sól

Kulinarne Fantazje Marioli
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 117

ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base

Martyna Cooks
Szybkie curry z kurczaka 193

mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry - do kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu(...)Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy do momentu, gdy warzywa nieco zmiękną. W szklance lub miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki jogurtu (lub mleczka kokosowego) i 5 łyżek bulionu drobiowego. Do warzyw dorzucamy przygotowanego wcześniej kurczaka i wlewamy pozostały bulion. Zagotowujemy całość. Następnie przesuwamy warzywa i kurczaka na boki pozostawiając kółeczko z bulionem na środku patelni, dodajemy zahartowany wcześniej jogurt

Cooking Monster
Szybka Zupa Ogórkowa z drobiowym pulpetem 146

Propozycja na dziś: Zupa ogórkowa z drobiowym pulpetem i całkiem świadomie nie dodałam do niej żadnych ziemniaków. W obecnych czasach nie musimy zup "wzbogacać" kartoflami, by można było się najeść. Nie musimy też zup wzbogacać "dopychaczem" w formie pajdy chleba. Ja wiem, przyzwyczajenie jest najczęściej silniejsze. Ja na szczęście już dawno się go wyzbyłam i nie przeładowuję zup węglowodanami(...)ognia. Pulpet zjedliśmy dla odrobiny elegancji i dla odrobiny picu przy pomocy widelca i noża, a sama zupę dowiosłowaliśmy łyżką :) SKŁADNIKI na 4 porcje: na pulpety: 400-450 g drobiowego mielonego (z piersi) 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej woda (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka ulubionych przypraw mąka do obtaczania pulpetów na zupę: 1 litr bulionu (może być

Sztuka gotowania w/g Samiry
Euro 2016: francuska zupa cebulowa 199

stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki(...)mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

My Chcemy Jeść
Zupa - krem z dyni 125

krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji. trochę masła fot. Izabela Magdalena W garnek wlewamy trochę wody, tak aby warzywa(...)kostkę. Podsmażamy na maśle na patelni. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy. Podobnie czosnek. Kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka. Podroby drobiowe - wrzucamy do garnka. Podobnie pomidor. Całość gotujemy ok. godziny. Po tym czasie, podroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem

Kuchnia smaków
Szpinakowe roladki z kurczaka 158

funkcji grillowanie. Na talerze wyłożyć szpinak. Ułożyć na nim kawałki obranego kiwi. Całość skropić dobrą oliwą i posypać solą morską. Na surówce ułożyć roladę z kurczaka. ----- Podobne: Rolada drobiowa po tajsku Rolada drobiowa z kiełbasą Kurczak ze szpinakiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski wątrobiano mięsne do rosołu 134

Pyszne kluseczki z wątróbki drobiowej i delikatnego mięsa z piersi kurczaka.  Doskonały dodatek do niedzielnego rosołu.  Zasmakuje małym i dużym.  50 dag wątroby drobiowej 1 pierś z kurczaka łyżka cebuli liofilizowanej kupuję tutaj KLIK 2 jajka łyżeczka czosnku w granulkach pieprz biały mielony  sól ( wg smaku )  1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej

Takie tam pichcenie
Smażony żółty ryż 300

inne aromatyczne składniki. Dlatego też wybór jakiego dokonamy w tym zakresie będzie miał istotny wpływ na smak i aromat naszego ryżu. Do innych typowych dodatków należą: bulion warzywny lub drobiowy, sos sojowy lub teriyaki, a także chili. Tego ostatniego nie musimy użyć jeśli ryż ma być raczej łagodny w smaku, ale jeśli już go dodamy, może to być zarówno rozpołowiona(...)roli głównej. Doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckich, jak również z innych części świata. Zapisz przepis Drukuj Składniki – wersja podstawowa 250g ryżu 500ml bulionu warzywnego (wersja wegetariańska) lub drobiowego (może być z kostki) 2,5 łyżeczki kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprz cayenne) 1 łyżka oleju sezamowego Instrukcje Na średniej wielkości

Kulinarna Pokusa
BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 137

czosnku ... Taką zupę podaję zazwyczaj albo z brązowym ryżem, albo z makaronem.  Dla mnie to istna uczta dla podniebienia!  Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych) 3 łyżki oliwy sól pieprz szczypta cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie(...)złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek,  po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier  i podsmażamy całość ok 10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też pokrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut.  Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy listkami posiekanej bazylii (ja preferuję

Walijskie Pichcenie
Studencka zupa serowo-ceblowa 86

Jest tak pyszna, że robię ją do dziś. Składniki: 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru 3 duże serki topione, mogą być o różnych smakach 2 bulionetki drobiowe, lub 2 kostki rosołowe kilka kropli Maggi 1-1,5 litra wody pieprz, sól, papryka ostra grzanki i szczypiorek, przy podaniu   Wykonanie: Cebulkę szatkujemy dość drobno. W rondelku rozpuszczamy(...)masło, dodajemy cebulę. Do przeszklonej cebuli dodajemy trochę soli oraz cukier. Wlewamy 1-1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia oraz dodajemy bulionetki drobiowe. Po ponownym zagotowaniu dodajemy serki topione, gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy Maggi, solą, pieprzem i papryką. Podajemy z grzankami i szczypiorkiem

Kocham Czekoladę
Śmietankowo – ziołowy kurczak 134

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , śmietankowa z dodatkiem świeżego tymianku , majeranku i odrobiny czosnku ..przyjemnie maślana ..nic ostrego czy nachalnego . Doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na bulionie drobiowym z dodatkiem zielonego groszku . Zdecydowanie wiosenno letnie świeże danie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 2 szt pojedynczych filetów drobiowych sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego czosnku ( lub ząbek świeżego ) Sos : 3 małe cebulki 100 ml słodkiej, gęstej ,kremówki 30 % ( musi być żeby sos był gęsty ) 150 ml wody 4 serki topione śmietankowe ( trójkąty z zegara ) sól do smaku kilka gałązek świeżego tymianku

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami 131

Drobiowe danie z moim ulubionym szpinakiem. Do tego ugotowane ziemniaczki w kremowej śmietance. 300 g drobiowych polędwiczek Przyprawa do mięsa 100 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu Sól Pieprz 3 łyżki śmietany 18% 4 ugotowane ziemniaki 2 łyżki koperku 1 łyżka natki pietruszki Olej do smażenia Polędwiczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Możemy je pokroić

VioletoweKucharzenie