Danie dla 4 osób. Składniki: 4 piersi drobiowe kubek ryżu suchego ( o pojemności 330 ml ) pół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką
Darcia w kuchniPrzepis na 6 patyczków. Składniki: podwójna duża pierś drobiowa 200 gram świeżego boczku 3 -4 średnie cebule czerwona papryka 12 pieczarek przyprawa do grila, przyprawa do kurczaka, sól, papryka czerwona, olej patyczki do szaszłyków Sposób wykonania: Pieczarki oczyściłam, odkroiłam nóżki, cebulkę obrałam, podzieliłam na ćwiartki. Paprykę umyłam, oczyściłam, pokroiłam w dużą kostkę.Pierś umyłam pokroiłam w kostkę, boczek(...)paseczki. Wszystko przełożyłam do miski, dodałam przyprawy i odrobinę oleju, dokładnie wymieszałam, odstawiłam na około 2 godziny. przygotowałam 6 patyczków do szaszłyków. Na każdy nadziewałam pieczarkę, mięsko drobiowe, boczek, cebulkę i paprykę, czynność powtarzałam do zakończenia patyczka. (Na moich szaszłykach pieczarka jest tylko na początku i na końcu patyczka ). Smażyłam na wolnym ogniu na patelni. ( doskonałe na grila
Darcia w kuchniSkładniki: 100 gram świeżego szpinaku 1 pojedyncza pierś drobiowa pomidor 1/4 świeżej czerwonej papryki pół opakowania sera feta przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dion kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy wszystko(...)dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.) Pierś drobiową pokroiłam w paski, dodałam świeży przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, oregano, sól, pieprz i olej, wymieszałam, pozostawiłam na pół godziny. Pierś podsmażyłam na oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam. Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki
Darcia w kuchniskładniki: pojedyncza pierś drobiowa 300 g świeżego szpinaku masło ząbek czosnku polskiego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wegeta łyżka śmietany ( niekoniecznie ) Sposób wykonania: Pierś rozkroiłam na dwie części, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną wegety. Szpinak umyłam, osuszyłam, rozdrobniłam. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak, gdy zmniejszył swoją objętość doprawiłam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem, na koniec łyżkę śmietany (niepotrzebnie, bo puścił sok). Pierś drobiową podsmażyłam na maśle, nie obtaczając jej w żadnej mące. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami układając mięso na wcześniej przygotowanym szpinaku
Darcia w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś drobiowa 300 g świeżych lub mrożonych prawdziwków 2 serki topione śmietankowe Hochland przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy , ziele angielskie Sposób wykonania: Prawdziwki odmroziłam, podsmażyłam na maśle z dodatkiem przypraw. Pierś drobiową rozdzieliłam na 6 kotletów, rozbiłam, posypałam solą , pieprzem i wegetą. Na środek każdego z nich położyłam podsmażone prawdziwki ( część pozostawiłam do sosu ), zwinęłam. Obtoczyłam
Darcia w kuchnimielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego! Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki pietruszki; 2 jaja; 3 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz(...)podsmażać. Można surowe, uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiec w piekarniku (temperatura i czas pieczenia bez zmian). Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKlopsy w sosie pieczarkowym... Aromatyczne, miękkie pulpety. W zawiesistym sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula(...)wzbogacić o dodatek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki i cebulę do mięsa można także zmielić w maszynce do mięsa. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego czy wołowo - wieprzowego. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaspecjalne jego życzenie. Przepisów na Zimne nóżki czyli na galaretę z nóżek wieprzowych na blogu jest kilka, ale tym razem przygotowane zostały w wolnowarze. Czy może wolicie wersje drobiowe np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką , czy galat drobiowy z jajkiem. Ta wersja galaretki jest przygotowana z samych nóżek wieprzowych, które mają bardzo dużo kolagenu, który
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupa z jarzynowa Aromatyczna i pożywna jarzynowa zupa, to posiłek który warto podać na nasz stół w jesienny pochmurny dzień. składniki dla sześciu, ośmiu osób wywar drobiowy 2 udka kurczaka 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 2-3 marchewki 2 ząbki czosnku(...)dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki kurczaka). Zupę gotujemy przez
Miód i pieprzszybko, ale równie smaczna. Jednym słowem ryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata ) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki(...)laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania
Di gotujePoleca sam Adam Brodzisz . Zapomniany amant polskiego kina, do którego wzdychały kobiety i dziewczęta , a naszym zdaniem również mężczyźni i chłopcy, no bo hello …? Składniki: 30 dag serc drobiowych 30 dag żołądków drobiowych 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 pora 1 seler 5 ziemniaków 5 łyżek pęczaku garść suszonych grzybów 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 3-4 liście
GRUBY WAŁEKPolędwiczki drobiowe wykorzystuje najczęściej do strogonowa, Dziś przygotowałam je w bazyliowym cieście i muszę przyznać palce lizać! SKŁADNIKI: 30-40 dag, polędwiczek drobiowych 2 jajka primerba bazyliowa 1 łyżeczka grubo mielony czarny lub kolorowy pieprz sól morska grubo mielona 2-3 łyżki mąki bułka tarta 2-3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: przygotowujemy ciasto: łączymy ze sobą jajka, mąkę, pieprz
Kuchnia BeatyFlaczki! to danie albo się uwielbia albo się nie znosi! Wy do której grupy należycie? Zapraszam po przepis. Składniki; 40 dag żołądków drobiowych 40 dag serc drobiowych 2 duże udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka, przyprawa do flaków pieprz , słodka papryka majeranek 1 łyżka masła
Radość kipiąca uśmiechem.Szwajcar drobiowy "wyrolowany" to oryginalny pomysł typu jak zaciekawić rodzinę :) Zapraszam również na film - to naprawdę niewiele pracy a efekt ... Składniki : (na 2 roladki) pojedyncza pierś kurczaka 2 plasterki szynki np. sopockiej ok 20 g startego żółtego sera sól, pieprz jajko i bułka tarta - do panierki oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet oczyszczam i przecinam w pół na 2 podobnej wielkości(...)kotleciki, doprawiam solą i pieprzem i rozbijam na dosyć cienko (prawie przeźroczyście). Szynkę skrojoną w paseczki mieszam ze startym serem i nakładam na rozbity kotlet drobiowy. Zręcznie zawijam podwijając brzegi lekko do środka. Gotową roladkę uciskam w dłoniach wypychając ewentualne "powietrze". Roladkę obtaczam w bułce tartej, rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej, Smażę na złociutki kolor w głębokim
Mechanik w kuchniKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso drobiowe na wywar (może być dowolne) około 3/4 szklanki pęczaku 300g brokuła 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z solą
Di gotuje