drobiowe - 5743 przepisów (strona:53/383)

Karkówka z pieca z warzywami 167

siebie dzięki mięsu i warzywom . Składniki:   karkówka 8-10 plastrów  pomidor 4 szt   kabaczek 2 szt takie małe najlepiej albo jeden duży bulion drobiowy lub wołowy 500 ml sól i pieprz do smaku    Dodatkowo: ziemniaki 1 kg   Wykonanie:   Pomidory sparzyć ,  zdejmujemy skórkę  i kroimy w kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego(...)plasterki i dodajemy do pomidorów . Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w plastry 8-10 plastrów . Smażymy na rozgrzanym  oleju karkówkę z obu stron , przekładamy na warzywa. Zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym ( jaki przygotujecie to wasz wybór) . Wkładamy naczynie z mięsem do pieca i pieczemy w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny. Pół  godziny przed końcem gotujemy ziemniaki. Podane

Różowa kuchnia
Konfitura z żurawiny - przepis 152

Kilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z  żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało idealnie. Konfiturę robi się bardzo szybko, co nie ukrywam i mnie zaskoczyło. Nie miałam sprawdzonego przepisu w babcinym zeszycie, więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo(...)porcji wyszły mi 3 małe słoiczki. Tym razem ich nie pasteryzowałam, bo bardzo szybko znikną. Żurawina bogactwo witaminy C, cudowna w walce z przeziębieniem. Polecam przepis na domowy drobiowy pasztet klik   Smacznego #basiawkuchni

Basia w kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 188

Składniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron  sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy

Karczma Honorietty
pasztetowa z domowej wędzarni 196

niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu  2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki(...)ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na patelni na pozostałym smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Drobiowe roladki z aromatycznym nadzieniem 282

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane bazylią, suszonymi pomidorami, fetą i orzechami nerkowca. Wymyśliłam je ostatnio na obiad, wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Wyszły bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste w środku. Takie roladki możemy podać na codzienny jak i odświętny obiad. Doskonale się również sprawdzą jako przekąska na zimno, wtedy wystarczy pokroić(...)polecam wam moją wersję wykorzystania piersi z kurczaka w inny sposób. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale smakiem wynagradzają wszystko Post Drobiowe roladki z aromatycznym nadzieniem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką 1425

jest dosyć pracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, a ja za bardzo nie lubię się przemęczać w kuchni Oczywiście umiem trybować kurczaka z kości i przygotowuję Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką , ale to są dania mało pracochłonne. Polecam Wam się pobawić i przygotować danie z jego pomysłu. Przepis na najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filet faszerowany pieczarkami i papryką 177

temu zbuntowała się i powiedziała wielkie NIE marynatom . Jestem z tego powodu strasznie nie szczęśliwa ponieważ uwielbiałam je . Wracając do dnia dzisiejszego i pieczarek postanowiłam na obiad zrobić filet drobiowy na faszerować pastą pieczarkowa i pieczona papryka . Składniki 2 filety drobiowe 15 pieczarek średnich 2 duże cebule 2 papryki czerwone 1 łyżka tartej bułki sól, pieprz do smaku Wykonanie Filet

Eli Gotowanie
Chłodnik 121

Składnki 2 pęczki botwinki 2 buraki  2 jabłka 1 pęczek szczypiorku, 1 peczek koperku jajko (jedno na osobe) filet drobiowy sół,pieprz do smaku po 250 ml. kefiru ,jogurtu naturalnego, śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska) 1/2 litra rosołu lub bulionu  1 łyżeczka cukru Wykonanie Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować(...)Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy,  Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania.     Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso  pieczone lub duszone które zostało z poprzedniego dnia

Eli Gotowanie
Kiełbasa wieprzowo - drobiowa. 189

Trochę dziwne zestawienie , ale ja takie lubię . Mięso drobiowe daje delikatność a wieprzowe  wyrazisty smak. Mięso  jest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochę  mniejsze niż 1 x 1 cm. Składniki 1 kg wieprzowiny ( łopatka) 1/2 kg filetów drobiowych 1/2 łyżeczki soli peklowanej 1 łyżka soli zwykłej 1/2 łyżeczki cukru 5-6 ząbków czosnku ( nie koniecznie

Eli Gotowanie
Filet drobiowy faszerowany. 182

Filet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego.  Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się w zależności od pory roku. Zaczynając od lekkich jarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na mięsnych.  Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno-mięsne(...)takie zrobiłam z tym że zamiast mięska jest wędlina, czyli szynka bo chuda.   Wygląda to tak.  Składnik i  w tym przypadku na 4 porcje. - filet drobiowy 4 szt - groszek konserwowy 1 puszka - szynka parzona ( wędlina) 4 plastry - cebula 1 duża lub 2 małe - ziarna kolendry 1 płaska łyżeczka. Jeśli ktoś nie lubi to nie musi być

Eli Gotowanie
Pulpety w sosie pomidorowym 94

mięso wieprzowe 1 biała cebula 3 łyżki kasza manna 2 sztuki jajka sól pieprz tymianek oregano czosnek granulowany natka pietruszki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie 3 szklanki bulion drobiowy koncentrat pomidorowy przyprawa do mięsa mielonego 1 bułka namoczona w wodzie Przygotowanie: Mięso wieprzowe włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę, wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, oreganem, tymiankiem, czosnkiem(...)kaszę mannę, dokładnie odciśnięto z wody bułkę. Mas ę mi ę sną dokładnie wymieszać. Maczając ręce w wodzie formować okrągłe pulpety, wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Pomieszać i zagotować . Do gotowanego sosu włożyć przygotowane pulpety i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu

Smaczne Potrawy
Sos koperkowo śmietanowy. 154

wielu innych potraw. Podpatrzyłam na innych blogach jakie on mniej więcej ma składniki i przystąpiłam do jego sporządzenia. Wyszedł bardzo smaczny. Składniki: 600ml wody, 1 i 1/2 kostki rosołowej drobiowej                     lub: 600ml domowego bulionu drobiowego 25g masła (użyłam niesolonego), 25g koperku, mała śmietana 18%, 4 czubate widelce mąki pszennej, 250ml

W kuchni u Moniki
Pierogi z farszem drobiowym. 114

Pierogi z farszem drobiowym najlepiej jest zaplanować na dzień, w którym gotowany ma być rosół.  Składniki: (na ok.38 pierogów) Farsz: 540g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu, oddzielonego od kości ( ja do rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól

W kuchni u Moniki
Paszteciki drobiowe z kminkiem 142

wykonania pasztecików wykorzystuję obrane mięso drobiowe np z udek, skrzydełek. Wystarczy je tylko zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:) Składniki na ok 45 sztuk: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń gryczana z pieczarkami i śliwką 141

Pieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej 25 dkg drobiowego mięsa mielonego 5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich 20 dkg pieczarek 2 łyżki oleju sól pieprz 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Na formę keksową 20x10cm Pieczarki myjemy, oddzielamy korzonki. Główki

Kuchnia w czekoladzie