sycący gorący gulasz. Gulasz można zrobić na różne sposoby i z różnych składników ja dzisiaj chciałabym zaproponować wam gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina, urozmaicony mięsem drobiowym i oczywiście warzywami. Przygotowanie gulaszu jest proste, za to gotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt nam to wynagrodzi. Ciężko dokładnie określić jak długo gulasz będzie się gotował(...)zająć w przedziale od 1h do 2,5h trzeba po prostu sprawdzać czy mięsko jest mięciutkie. Tyle wywodu przejdźmy do przepisu. Składniki: 500g wołowiny bez kości 250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka) ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa 2 średnie cebule 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 papryki (zielona i czerwona) 5 ogórków konserwowych
W kuchennej krainiePierwszy raz robiłam pasztet z wątróbek drobiowych i muszę przyznać, że przerósł on moje najśmielsze oczekiwania. Dawno nie jadłam (o ile w ogóle) tak pysznego pasztetu. Słodka śmietana sprawiła, że charakterystyczny smak wątróbki był tylko lekko wyczuwalny, a skarmelizowana cebulka i miód nadały pasztetowi słodki posmak, żurawina zaś lekkiej kwaskowości. Następnym razem zrobię ten sam pasztet z suszonymi(...)śliwkami i jabłkami. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 1 szklanka żurawiny sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać s łodkiego smaku
Jadło i czytadłoUwielbiam pasztety, a w szczególności na bazie wątróbek drobiowych (chyba najtańszy mięsny pasztet). Smaki i dodatki można dopasowywać wg własnego uznania i gustu. Dziś polecam pasztet miodowy. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia
Jadło i czytadłodorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje nam właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich(...)innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: pierś kurczaka 30 dag, mięso indyka 35 dag, mielone drobiowe 20 dag, peklosmaczek K 2 łyżeczki płaskie, żelatyna 2 łyżeczki, przyprawa Natura Smak-John 3 łyżeczki płaskie, woda zimna 3/4 szklanki umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone wsypać peklosmaczek, przyprawę John, żelatynę, wlać(...)ogień (nie gotować) i parzyć 65 minut po zakończeniu parzenia wyjąc szynkowar, ostudzić i schować do lodówki na całą noc - szynkowar polać gorącą wodą i wyjąć mięsko z szynkowara drobiowy John jest pyszną wędliną do pieczywa i co najważniejsze: wiem co jem w wędlinie...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam wątróbkę. W zasadzie to jest jedyny podrób, który jadam. Chcąc jednak odkrywać nowe i łączyć w jedną, spójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką, również serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka
BaRepasZapraszam na kolejna sałatkę z wątrobką drobiową . Po tej z makaronem , proponuję wersję bardziej, że tak powiem zieloną z dodatkiem rzodkiewek, rzeżuchy i brzoskwiń...Polecam. Składniki: 10 dużych wątróbek drobiowych 150 g rukoli 50 g radachio 1 duża pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku
Gosia gotujesól i pieprz do smaku Składniki na sos: 2 duże czerwone słodkie papryki 1 papryczka ostra koperek 1 łyżka otartego oregano 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego ( u mnie z bulionetki ) Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty w celu zblanszowania. Przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę(...)grillem i opiec do uzyskania spalonej skórki.Wyjąć i włożyć do woreczka foliowego w celu zaparzenia.Gdy lekko przestygnie obrać paprykę ze skórki i zmiksować. Przełożyć do garnuszka, dodać bulion drobiowy, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonym oregano. Zagotować i podawać...Smacznego :) Ciekawostka: Oregano posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie, stąd idealnie się nadaje do ciężkostrawnych
Gosia gotujetradycyjnego rosołu ugotowanego z prawdziwej wiejskiej kury lub innego drobiu dostępnego w sklepach. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu nikt nie lubi jeść gotowanego mięsa drobiowego, które pozostaje nietknięte po zużyciu do ugotowania rosołu stąd też pomysł na podanie go rodzinie w zupełnie innej postaci. Do przygotowania klopsa zużyłam mięso z kury , pozostałe
zielonacukinkaGulasz ten jest kolejnym moim przepisem na tani obiad z wykorzystaniem drobiowych podrobów, a jego wykonanie nie przekracza percepcji przeciętnego studenta. Składniki: -450 g serc drobiowych -dwie duże cebule -jedna marchewka -szklanka bulionu -łyżka mąki -sól, pieprz, maggi do smaku -dwie łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju a potem przekładamy do garnka
Tanie przepisy studenckiegulasz robiłam dawno temu...i całkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki, szczypiorek Serca oczyścić i dokładnie umyć.Marchewkę i cebulę obrać i pokroić .Cebulę podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć
Moje domowe kucharzenieEksplozja barw. przepis na trzy - cztery porcje 1 litr wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około(...)minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem , solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem i obrana szalotką gotujemy na parze jedna minutę , obrana marchewkę i kukurydzę gotujemy również na parze 3 minuty . Warzywami dekorujemy talerz i wlewamy gorący wywar warzywny posypując suszoną natką pietruszki. Smacznego
na gaziecukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni(...)robić się gęste, dodawałem kolejne 150 ml wina oraz 0,3 g szafranu. Po dodaniu całego wina ponownie poczekałem na wchłonięcie i odparowanie płynu i zacząłem go uzupełniać bulionem drobiowym. Wraz z dodaniem na patelnię pierwszej porcji bulionu dodałem na nią pokrojoną w drobną kostkę czerwoną słodką paprykę i w ćwierćplasterki o grubości około pół centymetra cukinię. Całość dalej podgrzewałem
Wyprawy kulinarneKojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana
W SMAKpestkami z dyni Składniki: ciabatta z pestkami z dyni 2 plastry pomidora, obranego ze skóry 2 garście świeżej rukoli 1 łyżeczka keczupu 1 plaster salami 2 plastry chudej wędliny drobiowej Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy na pół, jedną część smarujemy keczupem, układamy garść świeżej rukoli, plaster salami, pomidor i 2 plastry chudej wędliny drobiowej, na samym wierzchu rukolę
Moja smaczna kuchnia