nauka lepiej wchodzi do głowy :D Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 marchewka kawałek pora 3 pałki kurczaka 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki mąki pszennej 300 ml wywaru drobiowego pieprz sól Najpierw szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy szparaga "w pół" i delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały) Gotujemy szparagi na parze przez(...)nacieramy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTłusty czwartek... Niemal wszędzie dominują dzisiaj pączki, faworki czy chrust i inne tym podobne pyszności. A ja, na przekór, będę mieć dzisiaj na blogu galaretkę drobiową :) Podane składniki starczą na 4 szklaneczki po ok. 200 ml. Składniki: 6 skrzydełek z rosołu 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 puszki groszku 2 nieduże marchewki z rosołu 2 jajko 3 łyżki żelatyny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPolędwiczki drobiowe są bardzo fajnym pomysłem na obiad. Tak naprawdę można z nich przygotować wiele ciekawych dań. Dzisiaj chciałam zaproponować połączenie polędwiczek z cykorią. Całość doprawiłam czerwoną czubricą i wędzoną papryką, a na koniec owinęłam szynką szwarcwaldzką i zapiekłam. Mój mąż, który nie jest zwolennikiem cykorii zjadł ten obiadek z wielkim apetytem. Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI(...)polędwiczek drobiowych 80 ml oleju 1 łyżeczka czerwonej czubricy + do oprószenia sól do smaku papryka słodka wędzona do smaku 15 liści cykorii 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy czubricę, sól oraz paprykę i całość mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMoim ulubionym mięskiem na roladki jest drób. Owszem, jadamy także wieprzowe wersje rolad jednak mimo wszystko od zawsze jestem zwolenniczką drobiowego mięsa. Drobiowe roladki można przygotować na setki sposobów, dzisiaj zapraszamy na wersję z mozzarellą i papryką konserwową. Całość podałam krojąc na plastry co z pewnością przyczyniło się do efektywnego wyglądu mięska. Roladki z mozzarellą i papryką konserwową SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijadało się je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże z biegiem lat polubiłam placki po węgiersku, a dzisiaj chciałam zaprosić Was na inną ich odmianę, gdyż podane zostają z drobiowym gulaszem z cukinią. Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym Placki ziemniaczane SKŁADNIKI: 80 dag ziemniaków młodych 1 mała biała cebula sól pieprz jajko 2 czubate łyżki mąki pszennej olej(...)wymieszać. Następnie dodać około 2 łyżek maki. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy w kostkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na drobiowe kotlety, które wcześniej zostały zamarynowane z dodatkiem nuty chrzanu. Do przygotowania owego dania użyłam musztardy Kieleckiej chrzanowej, którą otrzymałyśmy w ramach współpracy z firmą WSP SPOŁEM . Dzięki niej danie nabrało wyraźnego, ciekawego smaku. Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 duże
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipapryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem makaronowym SKŁADNIKI: 2 czerwone(...)papryki 100 g makaronu niteczka Czaniecki sól, pieprz kilka pieczarek 2 plasterki sera żółtego 1 ugotowane skrzydełko z indyka (lub inny kawałek gotowanego mięsa drobiowego) 1 cebula 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka keczupu czarnuszka 1 szklanka bulionu lub rosołu PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane mięso
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichrupkość panierki zawdzięczamy pokruszonym płatkom kukurydzianym. Całość obiadku komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywnym red curry SKŁADNIKI: mięso: 3 filety drobiowe 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibataty, pataty) 1 duża cebula 1 papryczka chili (można zastąpić chili w proszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) – pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry w proszku(...)bataty, pataty) 1 duża cebula 1 papryczka chili (można zastąpić chili w proszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) - pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry w proszku sól
Poezja smakujako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". -> Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka(...)Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie Bulion drobiowy Pozostałe informacje 1 porcja** zawiera: 65 kJ 15 kcal <1%* W 100 ml: 25 kJ/5 kcal Pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt może naturalnie krystalizować, co nie wpływa na jego
ClauditteMissCookingkalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka(...)Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie Bulion drobiowy Pozostałe informacje 1 porcja** zawiera: 65 kJ 15 kcal <1%* W 100 ml: 25 kJ/5 kcal Pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt może naturalnie krystalizować, co nie wpływa na jego
ClauditteMissCookingwywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i orzechami włoskimi. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka(...)Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie Bulion drobiowy Pozostałe informacje 1 porcja** zawiera: 65 kJ 15 kcal <1%* W 100 ml: 25 kJ/5 kcal Pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt może naturalnie krystalizować, co nie wpływa na jego
ClauditteMissCookingWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane pieczarkami i serem Korycińskim. To pyszna propozycja na codzienny obiad jak również jako główne danie na wszelkiego rodzaju imprezy Post Roladki drobiowe z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesera w kostce sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii ząbek czosnku 7 łyżek mąki pszennej cebula olej rzepakowy do smażenia Od dziś kotlety drobiowe z serem, będą jednym z moich ulubionych dań drobiowych :). Są po prostu przepyszne, i to zarówno na zimno jak i na ciepło. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane - a efekt wyśmienity
Świat Domowej Kuchniśliwką . Swobodnie mogą go również jeść osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula(...)ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut
Kolizje Smaków